Georg_Ohm 4 832 Postad 9 Juli , 2020 Jag har nog haft de flesta olika sorters kök i olika egna, lånade och i båtar där jag varit besättning. Fotogen, söligt, måste förvärmas innan man kan påbörja matlagningen, sedan lika bra att laga mat på som på gasolkök, inget man kokar en spontan kopp kaffe på, tar för lång tid att förvärma. Spritkök, otroligt långsamt luktar rödsprit i hela båten, någorlunda effektivt då brännarna är nya. Inte heller detta kök inbjuder till en spontan kopp kaffe. Induktionshäll, javisst, snabbt som gasolen, men det förutsätter att man har landström eller elverk. Diesel, förstod mig aldrig på den spisen, båda plattorna gick samtidigt, den ena någon varmare än den andra, kanske gjorde jag fel eller så var det fel på spisen. ”Hemmaspis” ja med ugn, funkar ju väldigt bra till sjöss som hemma, men kräver trefas växelspänning och elverk eller trefas landström. Gasolspis. Bra, det blir snabbt varmt, koka upp vatten till en kopp kaffe eller två, tar två minuter. Lätt att reglera värmen. Gasolflaskor förvaras i dränerat utrymme, eller som i nuvarande båt, väl ventilerade i kistbänk på akterdäck. Trangiakök med spritbrännare eller gasbrännare, känns som en nödlösning, reservkök, men kan lätt bäras iland vid behov. Det blir inte bra om brännaren läcker ut litet rödsprit i lilla kastrullen som man sedan gör potatismos i... se till att O-ringen är hel och att förvara brännaren i en tät påse. Öppen eld, fungerar dåligt ombord, sommartid ofta förbjudet i land. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
StyrmanKarlsson 175 Postad 9 Juli , 2020 Om man av någon anledning vill behålla spritbrännaren i sitt Trangiakök rekomenderar jag att kasta bort skruvlocket och alltid låta brännaren brinna ut. 2 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser