Gå till innehåll
måndag 23 december 2024
MickeWic

kök ovan eller under däck

Rekommendera Poster

sitter och kikar lite på olika sporttop båtar så som Marex 360, Princess V39 mm.

De skandinaviska tillverkarna verkar ju gå till att ha köket uppe på däck men de engelska har köket under däck och en wetbar uppe på däck.

Borde det inte bara vara fördel ha köket uppe på däck om man inte använder båten på vintern men vad är anledningen engelsmännen fortsätter

ha det under däck?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En av anledningarna på dem större varven runt om i Världen är väl att kunna gömma undan eventuell personal med sysslor som inte skall synas för omgivningen. Grillning är mer acceptabelt att det skall synas pga att det kan uppfattas fräscht & kanske lite lyxigt?

 

Skandinaver är ju synonymt med funktion & förnuftighet. Dvs göra det bästa av båtens potential. Ibland kan det vara bäst att ha pentryt nere i ruffen pga viktfödelning osv osv.  

 

Kollar man på dem nyare större Princess båtarna så är pentryt längst bak då öppen planlösning börjar bli populärt i England nu..

 

Behöver inte vara sant det jag skriver men en tanke iaf:)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi tillhör dem som bor mycket i båten och lagar mat ofta ombord.

Att laga mat nere i ruffen finns inte på kartan.

Vem vill bo i den båten sedan??

Vi har Saga 310 och den har kök med fin utsikt :-)

 

// Mats W

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja det undrar jag också, en Princess V39 med rätt så stort kök i ruffen, finns det fläkt i dessa båtar, annars går väl matosen rakt in i alla rum?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi gör inga större middagar i båten och föredrar att ha köket nere i ruffen,  vi får på detta sätt en mycket rymligare sittbrunn. Vi har en Nimo 27.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det beror ju på vad man har för båt så klart men jag skulle inte vilja slösa på bra sällskapsytor för köket. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi ligger ofta ute längre perioder och har ibland med vänner. Att då skicka ner någon ”i källaren” för att laga mat känns inte helt juste. Matlagningen är en del av det sociala livet, inte bara vid grillen 😉

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 timmar sedan skrev ChristerN:

Vi ligger ofta ute längre perioder och har ibland med vänner. Att då skicka ner någon ”i källaren” för att laga mat känns inte helt juste. Matlagningen är en del av det sociala livet, inte bara vid grillen 😉

Grilla nere är ju inte optimalt.😉😂 En sån här grill platsar ändå i sittbrunnen.

B21AF104-7DD7-48B1-849E-217C3AE11EBF.jpeg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hade en Nimbus i 21 säsonger, med pentryt i sittbrunnen, under kapellduk som kunde tas bort för att vädra ut stekos. Bra och dåligt, men mest fördelar.

Nuvarande båt har byssan precis vid nedgångstrappan till förruffen. Ingen köksfläkt. Det är inte bara brandvarnaren som går i gång när det steks makrill och bacon, även båtens skeppare kan få en och annan tvedelad åsikt då det får putsas rutor efteråt och man hoppas att skärmskydden på plottrar och annan elektronik sitter på plats. Det finns inte plats för en köksfläkt under överskåpen, kolfilterfläkt hade jag i en lägenhet en gång och den gjorde ingen glad, måhända är dom bättre idag?

Kocken står även i vägen då passagen skall passeras på väg framåt i båten eller om man skall in på toaletten. Det går visserligen att ordna tvärdrag med ruffluckan öppen och båda skjutdörrarna öppna, om det blåser...

Jag är inte nöjd med köket/pentryt under däck, å andra sidan finns det inget bra alternativ i den båten. I Nimbusen, en 2700 från tidigt 1980-tal med en öppen planlösning i sittbrunnen funkade det bra med pentryt i sittbrunnen, i Nimbus 2600 med akterruff kunde det dock vara trångt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Föredrar pentryt nere då finns mer sällskapsytor uppe. 

Vi umgås mer tid än vad vi står i pentryt. Det är dock i anslutning så kocken behöver inte känna sig ensam. 

Sällan görs det storkok så matos är inget problem.

Skulle det bli os finns gott om vädrings möjligheter 

Azimut 36_mrc01700_8.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...