Nils247 0 Postad 12 Februari , 2018 Hej! Funderar på att investera i stormkök till båtsäsongen. Vad brukar ni köra för stormkök? Sprit/Gas osv? Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Mackey 4 482 Postad 12 Februari , 2018 Stormkök att använda i land eller ombord? Fast monterat eller löst? Det viktigaste är att ha ett kök med bra vindskydd så att maten blir varmare än kråkorna. Ett enkelt Trangiakök funkar utmärkt med lite planering, men inte ombord på båten. För matlagning ombord har jag inga bra tips på rak arm. Mackey Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Gundj 207 Postad 12 Februari , 2018 Trangia med gastillsats är säkert och effektivt. Kök med toppmonterad brännare uppe på gaspatronen undviker jag, det kräver koncentration och bevakning. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
BSven 469 Postad 12 Februari , 2018 Varför inte trangia ombord? Vindskyddet är ju perfekt att göra kardanupphängning på. Med en gasbrännare eller ännu hellre multifuelbrännare så får man placera bränsleflaskan undertill. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Gundj 207 Postad 12 Februari , 2018 ¨Multifuelen är ju lite pyssligare att använda än den rena gastillsatsen och kan ju vid ovant handhavande flamma upp och bära sig åt lite vid start. Jag har använt de flesta kökstyper vid uteliv och nu på ålderns höst är det Trangia och gas som gäller, rent, enkelt och billigt. Effektivast är nog mitt Nova multifuel i trangia vindskydd men jag orkar inte hålla på o förvärma o joxa nu. T-spritbrännarna är utvisade ur kökspåsarna och används endast som nödutrustning. I en tidigare båt hade jag ett Origo-kök som fungerade väl. Funderar faktiskt på ett sådant igen nu när jag slängt ut gasolen. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
JohanSj 0 Postad 12 Februari , 2018 Jag funderar på att skaffa detta: http://www.biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv-och-camping/Gasol--och-stormkok/Gaskok-22-kW-2000039807/ Borde ju vara smidigt att flytta om man vill vara ute eller inne. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Mackey 4 482 Postad 12 Februari , 2018 Det funkar säkert bra så länge inga båtar passerar... Då kan det bli lite blött när potatisvattnet skvimpar över. Jag hade faktiskt tänkt föreslå just detta, men det är ju inte direkt något stormkök. Utomhus (om det är det minsta dragit) bör du fundera på hur du ska lösa det med vindskydd. Är det onödigt guppigt kan man ju ta iland köket. Jag tycker BT:s kök verkar vara ett vettigt alternativ. Mackey Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
bhemac 2 859 Postad 12 Februari , 2018 57 minuter sedan, JohanSj säger: Jag funderar på att skaffa detta: http://www.biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv-och-camping/Gasol--och-stormkok/Gaskok-22-kW-2000039807/ Jag har använt det i några år. Anledningen var att jag inte uppskattade det fast installerade gasolköket med flera meter gasolslang. Biltemaköket ställde jag på det befintliga, kardanhängda köket. I nuvarande båt är kardanupphängningen bortplockad, den kan möjligen motivveras om man seglar flera dygn i sträck, annars ger kardanupphängningen bara en större risk för skållning. Biltemaköket är också en bra reserv hemma som vi ju ska ha numera. Även gasolen är billig, ca 88kr/kg. En vanlig 2kg flaska brukar kosta 122kr/kg. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Mackey 4 482 Postad 12 Februari , 2018 13 minuter sedan, bhemac säger: Även gasolen är billig, ca 88kr/kg. En vanlig 2kg flaska brukar kosta 122kr/kg. Ett riktigt bra pris även om man jämför med den billigaste fyllningen av 2 kg flaskor som man betalar 85:- kr/kg för. Vi brukar göra av med ca. 4 kg på en hel säsong om ca. 40 dygn. Större flaskor är billigare, men då är det ju till en fast installation. Fyllning av 10 kg flaskor kostar 25:- kr/kg. Mackey. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
BSven 469 Postad 12 Februari , 2018 Naturligtvis måste man ha en sådan här också! 1 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Mackey 4 482 Postad 12 Februari , 2018 Ja absolut måste man kunna göra så med .... Något annat skulle ju vara helt galet. Mackey Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Eld- 548 Postad 12 Februari , 2018 2 timmar sedan, bhemac säger: I nuvarande båt är kardanupphängningen bortplockad, den kan möjligen motivveras om man seglar flera dygn i sträck, annars ger kardanupphängningen bara en större risk för skållning. En kardanupphängning ska naturligtvis vara låsbar. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Marina95 20 Postad 12 Februari , 2018 Utan tvekan ska du ha gas om du ska ha ett stormkök i en båt. Sprit är hopplöst i stormkök och multifuel är bara fördelaktigt när det är riktigt kallt. Jag hade satsat på ett kök av den här typen: http://www.biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv-och-camping/Gasol--och-stormkok/Friluftskok-14-kW-2000035864/ Gummilock som sluter tätt, så ingen risk att du spiller vatten. Kastrullen är stadigt fastskruvad i brännaren, så ingen risk att den ramlar av. Piezo-tändare så du slipper mecka med tändstickor. Går dessutom att lösa så att du kan hänga upp hela köket från ett snöre. 3 timmar sedan, bhemac säger: I nuvarande båt är kardanupphängningen bortplockad, den kan möjligen motivveras om man seglar flera dygn i sträck, annars ger kardanupphängningen bara en större risk för skållning. Eller om man nån gång vill ha varm mat till lunch? Som någon annan sa ska upphängningen självklart gå att låsa. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
bhemac 2 859 Postad 12 Februari , 2018 1 timme sedan, Marina95 säger: Eller om man nån gång vill ha varm mat till lunch? Som någon annan sa ska upphängningen självklart gå att låsa. Planering eller mikro. Motorbåtar klara sig utan kardanupphängning. Så gjorde även segelfartygen. Den rätta lösningen är höga kastruller och ordentligt slingerräck. I svår sjögång, stormsoppa. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
raol 2 365 Postad 12 Februari , 2018 Eller så väntar man med att laga varm mat tills man förtöjt för kvällen. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
AndW 197 Postad 12 Februari , 2018 Oj, första gasolkökslänken var ju riktigt intressant. Bra effekt med, 2.2 kW. Vi har tvålågigt spritkök men effekten är ju hopplöst låg. Med mer effekt behövs inte två lågor lika mycket. Får nog testa det i sommar. Säkerhet brukar avskräcka mig från gasolkök, men den här varianten, där man hela tiden har en färsk tub och ingen slang, är det nåt att tänka på då? M a p säkerheten. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Mackey 4 482 Postad 12 Februari , 2018 Vi har aldrig behövt vänta på mat ombord. Det är underbart med ett riktigt mål mat när vädret är som värst. En rotfruktsgratäng med brynta kasslerskivor, en klick kryddbea och en flaska alkoholfri ipa lättar upp tillvaron avsevärt när vädret är emot en. Mackey Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
bhemac 2 859 Postad 12 Februari , 2018 8 minuter sedan, AndW säger: Med mer effekt behövs inte två lågor Just det gasolköket fanns i en variant med två lågor men det verkar ha utgått. Det fanns även en grill för samma gasoltuber, också den tyvärr utgången. Kvar finns en kamin men som man nog inte ska använda i båten. Blåslampan är däremot väldigt användbar. 9 minuter sedan, Mackey säger: Det är underbart med ett riktigt mål mat när vädret är som värst Ja men inte helt enkelt att äta, enkel mat brukar vara praktiskt tex ärtsoppa. Går att värma även om spisen lutar 45°. Värm helst i en kastrull man kan äta direkt ur. Eller koka när det är lugnt och häll på termos. Kaffe på termos och mackor är också praktiskt. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Mackey 4 482 Postad 13 Februari , 2018 5 timmar sedan, bhemac säger: ... Ja men inte helt enkelt att äta, enkel mat brukar vara praktiskt tex ärtsoppa. Går att värma även om spisen lutar 45°. Värm helst i en kastrull man kan äta direkt ur. Eller koka när det är lugnt och häll på termos. Kaffe på termos och mackor är också praktiskt. Håller med, lutar spisen - och då sannolikt även båten - 45 grader så har man nog annat att tänka på än rotfruktsgratäng och även ärtsoppa, kaffe och mackor går då troligen bort. Jag har aldrig riktigt köpt koceptet att äta "campingmat" när jag är i skog och mark eller till sjöss. Minns en gång i en fjällstuga att många blev lite avis när vi hade färska ägg och riktig mjölk med oss eller min frus förvåning över att man kunde laga så god och avancerad mat på ett enda spritkök så att man gick upp flera kilo på en cykelsemester. Mackey Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
BSven 469 Postad 13 Februari , 2018 5 timmar sedan, Mackey säger: Jag har aldrig riktigt köpt koceptet att äta "campingmat" när jag är i skog och mark eller till sjöss. Minns en gång i en fjällstuga att många blev lite avis när vi hade färska ägg och riktig mjölk med oss eller min frus förvåning över att man kunde laga så god och avancerad mat på ett enda spritkök så att man gick upp flera kilo på en cykelsemester. En känd äventyrare sade att ett måste för att orka med en lång expedition är förmågan att kunna laga en trerätters på stormkök. Något som är populärt bland långseglare är tryckkokare. Det kan användas till mycket men här tänker jag främst på att den har ett lock som sitter kvar även om kastrullen hamnat på motsatta skottet. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
bhemac 2 859 Postad 13 Februari , 2018 11 minuter sedan, BSven säger: Något som är populärt bland långseglare är tryckkokare. Jag är uppväxt med tryckkokare. Maten, tex en sjömansgryta, lagades hemma och värmdes ombord, oftast på ett gasolkök på akterdäck. En suverän uppfinning där man säkert kan laga mat vid 55° krängning. En annan praktisk sak som också försvunnit är den elektriska kastrullen som hade ett inbyggt värmeelement för 230V. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
AndW 197 Postad 13 Februari , 2018 Får upprepa frågan om hur man bör tänka med säkerheten ombord med gasol på sådan tub. Kan man förvara kök och tub i ruffen? Eller borde man ha lika mycket säkerhet som med en vanlig, fast installation? Det vimlar inte av stuvfack med avrinning utåt ombord. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Mackey 4 482 Postad 13 Februari , 2018 Jag tycker man ska tänka likadant. Är olyckan framme har det ju ingen betydelse vilken flaska gasolen har förvarats i innan den läcker ut. Även om man upptäcker läckaget så är det bökigt att få ut gasolen. Man skulle ju kunna tänka sig att förvara flaskan/flaskorna i ett slutet utrymme där man även installerar ett gasollarm. Mackey Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
raol 2 365 Postad 13 Februari , 2018 Jag använde ett vanligt spritstormkök i somras på min lilla båtsemester. Det gick rätt snabbt, men det sotade nåt förfärligt. Därför funderar jag på att skaffa en gasbrännare till stormkök till i år. Flaskan, eller flaskorna, tänker jag hänga i en vadderad påse ute på akterspegeln. Ingen risk för gasansamling inne i båten. Vid matlagning är jag på land eller möjligen i sittbrunnen. Absolut aldrig inne i båten! Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
BSven 469 Postad 13 Februari , 2018 Se upp för rost på flaskorna bara. 1 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
bhemac 2 859 Postad 13 Februari , 2018 En av de roligaste elle kanske mest användbara apparater jag har är en svets för att försluta plastpåsar. Det är en proffsmodell för butiker mm som jag köpte billigt på auktion. Flaskorna svetsar jag in i en lite stor påse så man ser om den har läckt. Sen hade jag en akterstuv där de kunde ligga. Men oftast låg de i ruffen. Skulle en tub läcka ut sina 227 g gasol så blir det ingen "big bang". Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Mackey 4 482 Postad 13 Februari , 2018 52 minuter sedan, raol säger: Jag använde ett vanligt spritstormkök i somras på min lilla båtsemester. Det gick rätt snabbt, men det sotade nåt förfärligt. Därför funderar jag på att skaffa en gasbrännare till stormkök till i år. ... Eller behåll spritbrännaren och tillsätt en tesked vatten till spriten i brännaren så sotar det nästan inte alls. Mackey Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Tomas99 64 Postad 13 Februari , 2018 42 minuter sedan, bhemac säger: En av de roligaste elle kanske mest användbara apparater jag har är en svets för att försluta plastpåsar. Det är en proffsmodell för butiker mm som jag köpte billigt på auktion. Flaskorna svetsar jag in i en lite stor påse så man ser om den har läckt. Sen hade jag en akterstuv där de kunde ligga. Men oftast låg de i ruffen. Skulle en tub läcka ut sina 227 g gasol så blir det ingen "big bang". I så fall får du använda dig av redigt stora sopsäckar (120 liters) om gasen ska få plats och inte spränga plastpåsen. Eller hoppas på att det läcker väldigt långsamt så att du hinner märka det... Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Gundj 207 Postad 13 Februari , 2018 32 minuter sedan, Mackey säger: Eller behåll spritbrännaren och tillsätt en tesked vatten till spriten i brännaren så sotar det nästan inte alls. Mackey Eller köp Tenol, den är bättre. men det blir dyrare än lite vatten i T-dojan. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
bhemac 2 859 Postad 13 Februari , 2018 20 minuter sedan, Tomas99 säger: I så fall får du använda dig av redigt stora sopsäckar (120 liters) om gasen ska få plats och inte spränga plastpåsen. Eller hoppas på att det läcker väldigt långsamt så att du hinner märka det... Eller ännu mer, densiteten är runt 2kg/m3. Men meningen är inte att kunna ta hand om gasen utan att se om det börja läcka och framförallt, skydda mot rost. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser