Gå till innehåll
tisdag 05 november 2024
BobbyE

Avsaltare / watermaker?

Rekommendera Poster

Har ni erfarenhet av avsaltare / watermaker? Jag ska ha den i en stuga med 12 v, och vore lycklig om jag fick ihop 20-30 liter om dagen från Östersjön.

Köptips?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är inte helt ovanligt i Finland, där skärgården är mer vidsträckt och sämre elektrifierad än i Sverige, att folk använder små 12V båt-watermakers till att göra färskvatten. Den maskin som det länkas till i förra inlägget är den minsta elektriska som finns, Katadyn gör även handjagade watermakers men dessa är främst att betrakta som nödhjälpmedel.

 

Vill man köra på 12V batteri skall man hitta någon energisnål maskin vilket i princip innebär att den måste återanvända det tryck som går ut med reject-vattnet för att driva högtryckspumpen. Brukar kallas energy recovery och liknande. Åtminstone Spectra, Schenker och Katadyn har sådan teknologi.

 

Att tänka på är hur man kan placera watermakern. De små maskinerna orkar inte dra vatten vertikalt utan extra matarpump, och med extra matarpump så krävs mer energi. Tumregel för de små maskinerna är att inte ha de högre placerade än 1 meter över vattennivån för att slippa att de tappar för mycket i effekt. De är ju ursprungligen framtagna för låg placering i en båt. Lite större maskiner levereras ofta med extern matarpump, men ju större maskin desto högre pris och energiförbrukning. Dessa är inte heller ursprungligen tänkta för hög placering.

 

Hur mycket färskvatten en watermaker levererar beror - förutom på placering - av hur salt vattnet är och hur varmt vattnet är. Låg salthalt ökar produktionen. Låg temperatur sänker produktionen. Vad jag hört från Finska installationer är att med östersjöförhållanden (låg salthalt och låg temperatur) blir produktionen summa summarum ungefär vad tillverkarna anger (dessa data är baserade på högre salthalt och högre vattentemp).

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jo, destillation är ju absolut ett alternativ. Man kan hitta massor med varianter om man surfar runt, bl.a. i prepper-sammanhang. Att göra det termiskt på våra breddgrader blir väl kanske en smärre utmaning om man vill ha vatten till mer än tandborstning? Den där lerkrukan har det varit mycket buzz om i några år, men jag vet inte om den verkligen finns eller levererar det den lovar.

 

Skall bara tillägga angående det jag skrev tidigare att kan man hitta en mindre 12V-watermaker för bräckt vatten så får man bättre verkningsgrad. Membran för bräckt vatten behöver inte alls lika högt tryck för att RO-processen skall fungera, vilket alltså kan betala sig i lägre energiförbrukning och/eller högre produktion. Finns en firma i Stockholm som heter Afflux Water som jag tror gör nån variant som ev. kan gå på 12V, de håller annars mest på med större system.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Med tanke på priset (35tkr) kan det ju vara värt lite experimenterande. Anläggningar som producerar tappvarmvatten genererar en hel del även på våra breddgrader.

Annars kanske man kan borra?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan absolut vara värt lite experimenterande. Men destillation kräver väldigt mycket energi, så omvänt ger de kostnadsfria/termiska varianterna inte så mycket.

 

Borra är väl kanske inte rimligt om man inte har tillgång till 230V? Sen är det ett stort problem med inträngning av bräckt vatten i borrade skärgårdsbrunnar. Det är ett skäl till att marknaden för RO-anläggningar ökar i Östersjöns skärgårdar trots att de är väldigt dyra och relativt serviceintensiva.

 

Finns en del ruskprickar som bl.a. här på MG brukar gnälla över att de får betala för vattnet på en del håll i skärgården, något jag tycker kan vara självklart med tanke på hur knapp resursen är och hur dyrt det kan vara att framställa rent dricksvatten.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Dessa billiga modeller är oftast vattenrenare för sötvatten. RO-processen används även för sötvattenrening vilket rent konstruktionsmässigt blir mycket enklare och billigare bl.a. eftersom det inte behövs de höga tryck (typ 60 bar) som krävs för avsaltning av riktigt salt vatten (30.000 ppm eller mer).

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Där ser man, då verkar Spectra/Katadyn PowerSurvivor 40E vara det billigaste och vettigaste köpet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

En sak värd att tänka på är ju underhållskostnader och tillgången till filter i framtiden. 

Det finns förövrigt de som byggt egna system. Det går att komma VÄSENTLIGT billigare undan då MEN. Det är för att man använder "vanlig" högtryckspump. I dessa system finns dels en återvinning och sen är pumpen i rostfritt för att tåla saltvattnet. Men kör man för hus i bräckt vatten kanske det duger?

 

Något man måste tänka på är att osmosisfiltret inte tål några föroreningar alls. Man behöver alltså ha en förfilteranläggning innan. Tror det brukar vara 3 filter där ena är ett kolfilter. 

Redigerad av Azguz

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det finns absolut hemmabyggen. Det finns också en hoper pyttesmå företag som bygger watermakers, typ professionella hemmabyggen. Gemensamt för det flesta lösningar är dock den högre energiåtgången vilket är ett dilemma om man skall köra på 12V.

 

RO-membranen är dyra men håller väldigt länge om de sköts rätt. Det stämmer att de inte tål mycket föroreningar. I princip alla små watermakers som säljs för marint bruk är kompletta system för installation i båt. Då ingår "allt" (slangar, förfilter m.m.) utom skrovgenomföring och kulventil.

 

För de mindre enheterna brukar det vara ett förfilter. Vattenkvaliteten in avgör vad som krävs. Man kan bygga på med fler förfilter, men då krävs återigen oftast ytterligare en matarpump vilket ökar på energiförbrukningen.

 

Något som dödar membranen är klor. Därför sitter ibland kolfilter i systemen som ett "efter"-filter. Det används när man backspolar watermakern med färskvatten från tanken. Om man inte har separata vattentankar så blandas ju RO-vatten med klorerat landvatten i tanken. Det här sista är dock överkurs för en installation av den typ TS tänker sig.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Läste om någon som byggde en egen watermaker. Schweizare som hade en Albin 25 i Adriatiska havet. Det verkade som ett väldigt lyckat projekt med måttlig energiåtgång mm. 

Det måste vara perfekt för en barnfamilj med en sådan båt där man inte kan ha så stora färskvattentankar.

Ska man ut på världshaven däremot är det nog värt pengarna att köpa en färdig anläggning som förhoppningsvis är mera driftsäker.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Finns en hel del om det:
https://sublimesustenance.files.wordpress.com/2012/03/how-to-build-your-own-watermaker.pdf

 

Men man kommer inte undan det faktumet att pumparna i köpta färdiga system är speciellt framtagna för watermakers. Dvs. de är särskilt korrisionsbeständiga mot saltvatten i högt tryck. De har också en återvinningsfunktion som väsentligt minskar energiförbrukningen. 

Det här gäller ju även alla kopplingar som ska klara högt tryck OCH saltvatten i högt tryck. 

Jag tittade förut på det, men i slutändan fick jag aldrig ner priset så pass mycket från färdig anläggning att det motiverade ett köp. Ringde tom runt till olika leverantörer för CAT-pumpar. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...