Gå till innehåll
fredag 03 januari 2025
galonen

utriggare/dörjestänger.

Rekommendera Poster

hej är är det någon som vet hur långa linor man behöver till mina dörjestänger har precis köpt båten och det följde inte med något mer än en 4.5 m långt persienn snöre med beteslås på som sitter i varje stång. vad som kommer efter det har jag ingen aning om vad för längder det ska vara. har ett par gamla bly sänken som väger 1.5 kg. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Jag har en liknande fråga, det följde med någon trollinggrej när jag köpte båten. En kort stum "pinne" gjord av glasfiberrör med vajer på en rulle. Jag fick med en blytyngd på 1 kg och en slags klädnypa också.

Ovanför grejen finns en spöhållare så jag förstår hur det fungerar men undrar hur lång lina man ska ha efter klädnypan? 1 meter eller 10 meter? Jag har ett havsfiskespö med häcklor och drag på.

Redigerad av Poteta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Jag är ingen specialist på fiske eller ens intreserad.

Det enda fiske jag nån gång kan ägna mig åt är att dörja makrill.
Har bara två blänken på varje dörj - den ovanför blyt tar jag alltid bort. Den brukar ställa till mer besvär än den gör nytta - för mig.

Är jag ute och seglar själv dörjer jag bar med en dörj. Får jag napp måste jag ta upp och får sen inte dörja på två dygn,enligt skepparens bestämmelser. Då kan jag - i värsta fall - få två makrillar. 

 

Man skall inte ta upp mer fisk än vad man har bruk för.

Är jag hemmavid och kommer hem på kvällen, brukar jag dörja med tre dörjer. Dom på sidorna av typ paravan - som går upp själv om jag får napp. Den i mitten med ett mycket tungt bly 1- 1,5 kg.

Småfiskare, som dörjer makrill för avsalu, har ju alltid dörjestänger. I regel är det väl tre dörjer på varje stång, dvs totalt 6 dörjer. En mycket lätt längst ut, en medeltung i mitten och en tung närmast båten. Då kan man dra dörjerna oberoende av varandra - dom går ju på olika djup.

I länken nedan finns en bild - ganska långt ner -  på ungefär hur det ser ut.

 

http://www.vanerblanket.se/dorjfiske-enkelt-och-variationsrikt-fiskesatt-for-alla/

 

Sen är den vokabulär och de benämningar som används på sidan inte nåt spm överenstämmer med min uppfattning - men det är ju en annan sak.

Redigerad av Thallatha

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

I "klädnypan" fäster du fiskelinan, det skall finnas någon slags justerskruv där man kan justera friktionen, hur hårt klämman skall nypa om linan, alltså hur lätt den skall lösa ut, för det är meningen att fiskelinan skall frigöras från trollingriggens lodlina när det nappar.

Beroende på fart, bete, på förväntad fångst kan linans längd efter "klädnypan" varieras jag brukade ha omkring fem meter vid makrill och laxfiske, jag fick sällan någon fisk...

 

Med trollingrigg eller djuprigg som antagligen är ungefär samma sak, är det meningen att man skall kunna komma ned och fiska på större djup med klenare spön och lättare beten.

 

Det är nog minst 30 år sedan jag inte fick någon fisk med trollingfiske... jo en och annan makrill, någon lusetorsk och någon enstaka laxöring, men det hade varit betydligt billigare att köpa dessa i fiskaffären.

 

Dörjfiske med stänger har jag inte provat på.

Men jag vet att en fiskare snodde båda våra jordningsutrustningar, de där med en kopparkrok i ena ändan av ett fem meter långt glasfiberspröt, och en kabel med en stor magnet i andra ändan.

 

..

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

för jag vill ju kunna använda mer än just en dörj på varje stång har sett många båtar som har 3 på varje stång.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har en bra skrift av en man vars far livnärde sig som kustfiskare under många år. Under sommaren gällde makrilldörje och jag har för mig att han skrev att de hade ca 8-10 famn lina på dörjen. Var det mycket makrill kortade dom linorna för att hinna med att dra, så jag tror inte längden är så jätteviktig. Det viktigaste är att ligga på rätt djup och det kan man ju reglera med farten också.

 

Jag kör ibland med dörjestänger och har då två på varje sida. För att det ska fungera så måste man ha olika vikt på tyngderna. Jag har den lättaste ytterst, men jag tror att det går vilket som. Störst risk att de ska fastna i varann är när man släpper ut den yttre, innan den hittar sitt djup.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...