Ockelbo_DC21 0 Postad 23 Maj , 2017 Hej Vilket bränsle är det som luktar minst när man bränner det i spisen? Jag har en Origospis och tycker att de luktar rätt illa. Just använder jag Kemetyl T-Teno. Tackar på förhand Thorbjörn Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Caribic410 757 Postad 23 Maj , 2017 Etanolvarianter måste dom ju ha denatureringsmedel å färg i.. det bör väl sota en del. Kanske metanolvarianter.. dom e ju giftiga och funkar ej som berusningsmedel.. eller jo men man blir blind, dör mm. av det.. så.. det är ju inte popullärt att grogga på. Därför kanske dom alkoholerna är "renare"? Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Peter_K 4 207 Postad 23 Maj , 2017 Min erfarenhet är att spritkök luktar illa; det ingår i konceptet. Byte till gasolspis...? 1 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
bhemac 2 859 Postad 23 Maj , 2017 (redigerade) Min erfarenhet är att spritkök luktar illa; det ingår i konceptet. Byte till gasolspis...? Håller med, dessutom smakar både kaffe och potatis sprit. Fel sorts sprit. Effekten är ju också väldigt låg jämfört med fotogen/gasol. Sen förorsakar spritköken ganska många brännskador, man ser helt enkelt inte lågan. Gasolköken med engångstuber är betydligt bättre - om man nu inte vill göra en installation. -- Var det inte så att man skulle blanda vatten i spriten för att det skulle fungera bättre? Lår ju förstås inte öka effektiviteten. Redigerad 23 Maj , 2017 av bhemac Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Funkis 143 Postad 23 Maj , 2017 Origonol funkar bättre men viss sotning blir det, om än mycket mindre. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ArneRadar 667 Postad 23 Maj , 2017 Origonol och Tenol är nog same same, d.v.s. blandning av metanol (som inte sotar men är giftigt) och etanol. Och jo - det är gammalt knep är att hälla lite vatten i etanol så sotar det mindre, men effekten blir ännu lägre. Hursomhelst - spritkök luktar. Så ungefär som Farbror Barbro sa - "Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet", så bästa tipset om du inte kan leva med stanken är att byta till ett gasolkök. Alternativet är att bli retro och köra ett hederligt gammalt fotogenkök (trycksatt). De luktar ljuvligt, har hög effekt och man slipper installationer, dräneringskärl etc. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Mackey 4 487 Postad 23 Maj , 2017 (redigerade) Jag har provat det mesta i olika spritkök, klassisk t-röd, Origonol, Tenol, spolarvätska, E85, mm, mm. Tycker bränslen med både etanol och metanol är bäst, men det är inte så väldigt stor skillnad bortsett då från E85. Origospisen har jag aldrig fått att sota, men Trangiaköket mår bra av några procent vatten i etanolen för att motverka sotning. För övrigt tycker jag inte att spritkök luktar illa. Mackey Redigerad 23 Maj , 2017 av Mackey Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Eld- 548 Postad 23 Maj , 2017 Jag har gasolbrännare i mitt Trangiakök. Nu slipper jag börja koka middagspotatisen vid lunch... 1 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Caribic410 757 Postad 23 Maj , 2017 Min erfarenhet är att spritkök luktar illa; det ingår i konceptet. Byte till gasolspis...? Håller med, dessutom smakar både kaffe och potatis sprit. Fel sorts sprit. Effekten är ju också väldigt låg jämfört med fotogen/gasol. Sen förorsakar spritköken ganska många brännskador, man ser helt enkelt inte lågan. Gasolköken med engångstuber är betydligt bättre - om man nu inte vill göra en installation. -- Var det inte så att man skulle blanda vatten i spriten för att det skulle fungera bättre? Lår ju förstås inte öka effektiviteten. Tsprit e ju iallafall etanol.. vet inte vad ts:s sprit är.. Det är "rätt" sortst sprit. Spriten i sig.. eller eldningen av den.. ger inte smak. Det är kräkmedlen.. därför bör det vara bättre med annan, ej berusningsmedels,- alkohol. Som kan säljas utan kräkmedel.. Ex metanol. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
bhemac 2 859 Postad 23 Maj , 2017 Metanol är bra men man ska undvika inandning och att få på huden. Kanske i ett slutet system som Wallaskök. Problemet är ju energi innehållet. Metanol har 20MJ/kg jämför mot tex gasol med 48 eller fotogen med 43MJ/kg. Men metanol är intressant även för motorer, det blir extremt rena avgaser. Nimbus bygger en arbetsbåt som ska gå på metanol, praktiskt med samma bränsle till motor, värmare, bränslecell och kök. Sen gäller det ju att hitta någonstans att tanka. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
rejas 238 Postad 23 Maj , 2017 Min erfarenhet är att spritkök luktar illa; det ingår i konceptet. Byte till gasolspis...? Ah, nej!! Upplevelsen skiljer så klart. Vi hade spritkök (origo) i vår snipa. Den lukten (origonol) förknippar jag med dagens första kaffetår. I lugn och ro, med sjökortet innan familjen vaknat. När jag känner den lukten blir jag typ varm i hela kroppen. Mums, få saker luktar godare! Nu har vi tyvärr gasolkök .... Men smaken är som bekant som baken ... 1 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Mackey 4 487 Postad 23 Maj , 2017 Energiinnehållet påverkar ju inte hur snabbt maten blir varm utan bara hur mycket bränsle som går åt för att värma maten. När hela familjen cyklade på semester gick det åt 3 dl sprit per dygn för fyra personer för frukost, lunch och middag. Om vi använt gasol hade vi klarat oss på hälften, men vad spelar det för roll. Mackey Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
bhemac 2 859 Postad 23 Maj , 2017 "Energiinnehållet påverkar ju inte hur snabbt maten blir varm utan bara hur mycket bränsle som går åt för att värma maten." Naturligtvis sant men då krävs det större brännare vilket spritköken inte verkar ha eftersom spritköken i verkligheten är långsammare. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Peter_K 4 207 Postad 23 Maj , 2017 Min erfarenhet är att spritkök luktar illa; det ingår i konceptet. Byte till gasolspis...?Ah, nej!! Upplevelsen skiljer så klart. Vi hade spritkök (origo) i vår snipa. Den lukten (origonol) förknippar jag med dagens första kaffetår. I lugn och ro, med sjökortet innan familjen vaknat. När jag känner den lukten blir jag typ varm i hela kroppen. Mums, få saker luktar godare! Nu har vi tyvärr gasolkök .... Men smaken är som bekant som baken ... Oavsett om man uppskattar lukten eller inte - att få spritköket luktfritt är själva frågan, och svaret är; det går inte. :-) Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Mackey 4 487 Postad 24 Maj , 2017 Det är längeseda nu, men jag har faktiskt för mig att finsprit gav luktfria avgaser. Nu vet jag inte hur inttesserad TS är av att elda upp ren 96 % sprit, men med tanke på att det är folknykterhetens dag i morgon (25/5) så kanske det är vettigt att göra det, i alla fall i morgon. Egentligen är väl inte TS problem att spritköket luktar, utan att det luktar illa. Om man tillåts tänka lite utanför boxen så finns ju två alternativa lösningar på luktproblemet. TS omvänds så att hen uppskattar lukten. Vi kommer fram till något som kan blandas i bränslet så att TS tycker det luktar gott. Kanske kan några droppar myntaolja i bränslet göra att TS blir nöjdare med sitt spritkök? Mackey Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ArneRadar 667 Postad 24 Maj , 2017 Tja... Ett problem med kök typ Origo och Trangia är att förbränningen är ofullständig, det är bl.a. därför det luktar. Det är så mycket skit som går upp till kråkorna, också därför de sotar illa på etanol. Förr fanns kök med förgasningsbrännare även för sprit. Ren förbränning, reglerbar effekt, högre verkningsgrad, inget sot, knappt någon stank. Men för att få prestanda jämförbara med fotogen eller gasol hade man en bränsleförbrukning som låg på ca 2,5 gånger jämfört samma modell för fossila bränslen. Men mynta eller vaniljstång kanske hjälper mot stanken, fast det där stickandet i ögon och luftvägar lär inte försvinna. Förbränningen är helt enkelt för dålig. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ArneRadar 667 Postad 24 Maj , 2017 Ytterligare en nackdel med spritbränslen är att de innehåller syre. Man släpar på något som normalt finns fritt och kan tillföras utifrån vid förbränning. En förgasningsbrännare måste därför, för att fungera på sprit, strypas på syretillförsel och flödas på bränslegenomströmning för att fungera. Korkat att gå och köpa syre om ni frågar mig... Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
bhemac 2 859 Postad 24 Maj , 2017 Jag har väldigt svårt att förstå vitsen med sprit, utom möjligen vid fjällvandring där vikten har betydelse (men jag fattar det som att man mer och mer går över till gasol). Fotogen i förgasningsbrännare har många fördelar, ett ganska ofarligt bränsle och mycket effektiv förbränning med mycket värme. Själv har jag svårt dessa kök, de har ju inte varit utan olyckor även om de oftast berott på dåligt underhåll och ren dumhet. Men rackarns effektiva kök. En gång i tiden var dessa kök vanliga i hemmen. Moderna människor vill inte ha besvär, inget underhåll bara tryck på knappen. Vad kan då vara bättre än gasol? Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ArneRadar 667 Postad 24 Maj , 2017 För den moderna människan finns nog inget bättre än gasol. Själv har jag dieselspis med sluten förbränning. Den bygger på tryckknapp on/off men har dålig verkningsgrad och kräver både el och förståelse. Fördelen är ett bränsle (och tank) till motor, värmare och spis. För fjällvandring är sprit än mer korkat, man får släpa på stor mängd (vikt) bränsle och har ytterst begränsade möjligheter att reglera effekt etc. De flesta, utom gammelscouter, använder gasol eller vid 4-säsongsbruk kemiskt ren bensin. Absolut vanligaste olycksorsaken i samband med båtkök var för några år sedan brända ansikten vid påfyllning av varma spritburkar. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
raol 2 369 Postad 24 Maj , 2017 Spritkök är enkla, lätta och spriten är lätt att få tag i och kan dessutom tjänstgöra som både rengöringsmedel och desinfektionsmedel om det kniper. Spiller man ut sprit dunstar det på nolltid. Jag är en övertygad spritköksfantast. Fast jag anser att förbränning med öppen låga absolut inte hör hemma i en båt, men det vet jag att de flesta inte håller med mig om. Gå i land och fixa käket där, eller käka kall mat, det funkar finfint det också! 1 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Mackey 4 487 Postad 24 Maj , 2017 Intressant med många åsikter, men utan källhänvisningar. Mackey Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
bhemac 2 859 Postad 24 Maj , 2017 "Absolut vanligaste olycksorsaken i samband med båtkök var för några år sedan brända ansikten vid påfyllning av varma spritburkar." För många år sedan undersökte jag olycksrisken med avseende på personskador. De flesta olyckorna skedde med spritkök. Dieselspisen är ganska vettig men lite dyr. Vad jag hör är den ganska långsam men jag skulle testa. Bra batteri och induktionshäll är ju annars det optimala. 1 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ArneRadar 667 Postad 24 Maj , 2017 Mackey, vad fattas dig? Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ArneRadar 667 Postad 24 Maj , 2017 "Absolut vanligaste olycksorsaken i samband med båtkök var för några år sedan brända ansikten vid påfyllning av varma spritburkar." För många år sedan undersökte jag olycksrisken med avseende på personskador. De flesta olyckorna skedde med spritkök. Dieselspisen är ganska vettig men lite dyr. Vad jag hör är den ganska långsam men jag skulle testa. Bra batteri och induktionshäll är ju annars det optimala. Dieselspisen (som jag har) med sluten förbränning tappar oerhört mycket verkningsgrad på att överföra energi via glaskeramik till kokkärlet. Taylors/Chillington utanför Southampton dieselkonverterade fotogenspisar för långseglare. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Mackey 4 487 Postad 24 Maj , 2017 Mackey, vad fattas dig?Länkar Referenser Jag har arbetat med och forskat i förbränning i 20 år av mitt yrkesverksamma liv och är intresserad av varifrån olika "åsikter" kommer. Mackey Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ArneRadar 667 Postad 24 Maj , 2017 Mackey, vad fattas dig?LänkarReferenser Jag har arbetat med och forskat i förbränning i 20 år av mitt yrkesverksamma liv och är intresserad av varifrån olika "åsikter" kommer. Mackey Då vore det kanske käckt att du länkade till dina egna sanningar? Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Mackey 4 487 Postad 25 Maj , 2017 [ quote name=ArneRadar" post="618664" timestamp="1495664397] Då vore det kanske käckt att du länkade till dina egna sanningar? Ok, jag gör ett försök. De olika bränslen jag prövat i olika spritbrännare är helt privata försök så det finns inga referenser. Du får helt enkelt lita på att jag prövat. Att jag tycker att blandningar av metanol och etanol är bäst får du också lita på och du får även lita på att E85 - som innehåller 15 % bensin - skiljer sig från de övriga. Samma med Origospisen (egen erfarenhet), jag har aldrig fått den att sota. Att lite vatten i spriten minskar sotningen borde gå att hitta något som styrker. Jag återkommer om intesse finns. Att jag inte tycker att spritkök luktar illa får du också lita på. Att familjen klarade sig på 3 dl sprit per dygn får du också lita på. Att jag har för mig att finsprit inte luktar när man eldar den blir också svårt att styrka. Du skriver att ofullständig förbränning är orsaken till att spritkök luktar. Stämmer verkligen det? Det skulle vara intressant att få lite mer info om detta. Jag har som sagt för mig att finsprit brinner luktfritt i spritbrännare och då måste det ju vara något annat som ger lukten. Om det är så att orent bränsle eller kräkmedel är orsaken till lukten så finns det ju möjlighet att få bort lukten, men är det verkligen ofullständig förbränning blir det ju svårare. Mackey Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
trewq 591 Postad 25 Maj , 2017 Erfarenhetsbaserad åsikt utan dokumentation: Spritkök är odugligt Fotogenkök är bäst Gasolkök är bekvämast Alla kan innebära risk Länkar? Nä ni får tro mig! 1 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
666D3 64 Postad 25 Maj , 2017 Som barn var jag med och bogserade en brinnande båt ut på öppet vatten så att den inte skulle orsaka en skogsbrand. Jobbade några år med en kille som skulle kontrollera att värmen fortfarande fungerade i en arbetsbod på Odenplan en söndagskväll. När han öppnade dörren uppstod en explosion och han låg rätt länge på sjukhus med brännskador. Min pappa räddade brännskadade människor som hoppat i vattnet efter en gasolexplosion i en båt. Idag jobbar jag i ex-klassat område där vi ofta stöter på olika typer av gaser. Jag har alltid två olika typer av gasmätare med display och larm på mig och en liten enkel gasmask för utrymning. Själv har jag ett fotogenkök typ Wallas 800 i båten Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Mackey 4 487 Postad 25 Maj , 2017 trewq, jag tror absolut att du tycker så. Det går naturlihtvis inte att dokumentera det man tycker och tänker. Bhemac skriver att han själv undersökt olyckor med personskador och kommit fram till att spritkök var orsak till de flesta olyckorna. Helt ok för mig som "referens". Jag litar på att han undersökt detta. 666D3 hänvisar till egna erfarenheter och väljer - som jag tolkar det - av den anledningen att ha fotogenkök. Mackey Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser