Gå till innehåll
torsdag 19 september 2024
derbyboy

Ampere 12v

Rekommendera Poster

Tången funkar utmärkt. Har en som jag köpte för minst 30 år sedan.

Skulle klämma fast en sko härom sommaren.

Grannbåtkillen klämde dit den med sin proffstång... vet inte varför men det gick inte att få den att nypa tillräckligt.

Fick göra om med "DEN SOM BARA DUGER ATT KAPA SMÅSKRUV MED"-tången... funkar bra med M4 åxå.

e man bara lite noga, inte mycket, så funkar det utmärkt. Man kan bestämma själv...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En sådan där ”Abiko tång” fungerar väl som de flesta andra multi verktyg, halvdant på allt och inte riktigt bra på något, men jag vet inte om man ska total såga verktyget för det.

 

För det första så finns det olika kvalitet på dessa verktyg, och jag har bara erfarenhet av de billiga kopiorna som man hittar på olika lågprisvaruhus eller i matvaruaffärer. Och jag kan tänka mig att originalet har bättre kvalitet och fungerar bättre än kopiorna.

 

Till att kapa av skruvar i rätt längd så fungerar tången riktigt bra, och jag har faktiskt inte ens något annat verktyg för denna arbetsuppgift. Men även att för skala och pressa kabelskor så kan väl tången vara bättre än inget verktyg alls. Det är inte det verktyg som jag skulle vilja ha för vårrustingen eller för att göra iordning båten för en långfärd, men om man har ont om plats ombord och ska ha med sig ett enda verktyg för att göra nödreparationer till sjöss eller i en öde naturhamn, då kan det ändå en ”tång med kabelskor sats” från 10 kronors lådan på ICA ha sin funktion. Men väl i hamn så hade jag gjort om reparationen på riktigt med rejälare verktyg och bättre material.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har inget stort förtroende för klämda grejer och det beror på att jag inte haft rätta grejer. Däremot lärde jag mig löda redan som barn och i lumpen fick jag en lödkurs som signalmek.

 

Det som funkar bäst för mig som amatör på egna elgrejer är sockerbitar och en bra spårskruvmejsel. Då kan man få kopparn att flyta och en hyfsad kontakt utan att löda. Lätt att ändra och få bort oxiden om den letat sig in.

 

Jag har haft många såna tänger som inte funka och då har jag tryckt till med en slö avbitare. Gissar att det är så många gör. Det blir ingen bra kontakt och det är på gränsen att den håller att dra i.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja....alltså....visst duger tången. Men jag har lite bättre grejer för att just skala av med. Då vill man inte använda Abikon, jo jag har faktiskt originalet, inte billiga varuhusets modell.

Däremot med en riktig klämtång så blir hylsorna bra. Då kan man använda de billiga klämhylsorna från billiga Tema med en bra tång.

 

Ang. lödning, jag har varit vän av det tills tillräckligt många kabelbrott uppstått just där lödningen slutar.

 

Nackdelen med "sockerbitar" är att de oxiderar. Fördelen, enkelt å funkar å är till hands.

 

Men frågan var kabelarea mot effektuttag. Så jag skalar av nu.......

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sockerbitar gillar vaselin alt syrafritt ex. lithiumfett, det gör inte oxiden.

Så en liten dusch vaselin, gärna typen som är tunn och kryper in innan den tjocknar, i sockerbiten och du slipper oxidation.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

De gånger jag byggt nya elsystem i olika båtar har jag placerat en eller ett par huvudsäkringar nära förbrukarbatteriet, oftast automatsäkringar. Därifrån har jag dragit tjockare kablar till undercentraler, i akterruff, i förruff (placerad på toan) och upp till en kombinerad säkring och strömbrytarpanel på instrumentbrädam på motorbåt, och vid navigationsplatsen på segelbåt. Ankarspel, bogpropeller liksom startmotor har ju sina egna elsystem, dessa brukar jag koppla till startbatteriet, och så säger jag till båtens ägare att bara manönrera ankarspel och bogpropeller då motorn är i gång, och det är ju oftast inga problem med det.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...