Gå till innehåll
torsdag 16 januari 2025
Eld-

Röd instrumentbelysning

Rekommendera Poster

Är det någon som har byggt om instrumentbelysningen från vit till röd?

 

Jag har gammal instrumentbelysning med små glödlampor som lyser vitt och jag tycker att det bländar i mörker. Därför funderar jag på om det på ett hyfsat enkelt sätt går att bygga om så att belysningen blir röd. Allt utom bränslemätaren är Mercruiser originalinstrument och bränslemätaren är VDO.

 

Kan man löda dit röda dioder istället för glödlamporna? Vilka data/vilken typ av diod i så fall?

Någon som försökt eller som har något annat tips? Finns det något man kan måla glödlamporna med?

 

Mätarna är vacuum, oljetryck, temperatur, ampere, varvtal och bränslenivå.

 

Loggen är redan bytt till en modern med röd belysning.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är klart att du kan använda vanliga 5mm röda lysdioder, koppla i såfall ett förkopplingsmotstånd på 560 ohm innan.

Men det absolut enklaste är att måla lamporna!

Modellbyggsfirman Tamaya har en "glasfärg" som man kan använda.

Men du kan använda nagellack också.

Det lättaste är att löda på ett par kablar på lampan eller sätta den i en lamphållare och doppa den i färgen under tiden den lyser, man brukar få exprimentera sig fram.

 

Lamporna heter Ba 7s (Bajonett, 7 mm singel glödtråd) och det finns passande led-lampor som passar direkt i hållarna, men jag är osäker på om dessa numera finns i rött, men det kan ju hända att det finns sådan i nån biltillbehörsbutik. I stora instrument, typ Ø80mm varvräknare kan det istället finnas Ba9s, men inte självklart.

 

Tänk på att du måste polvända lysdioder rätt, de lyser ju bara om de har plus och minus kopplade rätt, de går inte sönder om man kopplar fel, men de lyser ju inte, bara att polvända rätt alltså!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ännu enklare att klippa till "Gladpack" plastfilm. Måla rött med specialtuschpenna för overhead el sk överstruckningspenna. Släta ut det på glaset så sitter det kvar av adessionskraften å lite statisk elektricitet. (Färgen neråt mot glaset)

 

En natt på väg ut från hamnen i Utklippan mot Ystad, vi vänta på en vindkantring som kom vi 01:oo tiden, så gjorde jag "nattlampa" av en röd plastkasse å gummisnodd. För kompassbelysningen hade pajat. Funkade.

 

Å nä...det var inte min båt.... ;)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej, på Evinrude i 07 fanns det röda silikon toppar att ha på ljuspäror. Detta finns att få tag på. Ochså andra produsenter av instrument använder sådana - bl.a bland dom bästa Autometer.

Dessa silikonhatterna sätts på ljuspäror och sen sätts dessa på plats - det blir bra.

 

sök på red bulb cover http://www.amazon.com/Auto-Meter-3214-Light-Cover/dp/B0009RSXUS

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ganska likt Ruskprickens förslag men kanske små bitar av röd plastfolie?
[själv fixade jag f.ö. en löstagbar hätta av sådan ganska tjock folie för att blända ner kajutans lysrör som kunde störa rorsman.]

Om du har röda och vita/ljusa symboler på instrumenten så kan de nog bli svårare att särskilja i rött ljus? Kanske bättre i så fall med svagt vitt sken som inte förvränger färgerna.
(Hade t.ex. jämnfärgat orangea filmpaket från Agfa och gul/röda från Kodak som blev väldigt lika i röd mörkrumsbelysning.)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fast vita märken borde väl synas i röd belysning?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Eld- skrev: Fast vita märken borde väl synas i röd belysning?
Jovisst men färgkontrasterna kan nog bli betydligt mindre/annorlunda än den som avsetts av instrument-tavlans skapare.

Själv hade jag ett kort tag nattlig röd belysning på mina papp-sjökort - detta för att röd belysning ju är extra skonsam mot bländning och bevarar nattseendet. (Sant detta med det röda ljusets skonsamhet mot bländning för ett mörker-adapterat öga kan jag tycka; men färgåtergivningen raseras. Kanske historia ur funktionell navigatorisk synpunkt numera, men det går knappast att skilja på fyrsektorers röda och vita färger i ett sjökort i rödbelysning.)
Klart besvärande då det begav sig eftersom man på den uråldriga tiden - innan gps - var väldigt beroende på ensfyrars färgskiftning. Och extra dumt blev det ju ifall man inte ens kunde tolka sjökortet WRG-sektorer korrekt. Nå, återgick till svagt vitt ljus i sjökortslampan av den anledningen.

Därav min lilla brasklapp ovan, alltså ingen jätteviktig synpunkt men har du instrument vars tavlor på något sätt har varningsfunktioner visade i målat rött kontrasterat mot vitt/gult/ljust så tänk litet på detta med kontrast i röd belysning. :-)
Ps. försökte kolla närmare på detta med rödljusets förmodade vänlighet gentemot mörkeradapterade ögon. Råkade då snubbla över denna Do It Yourself video, förvandla helt tillfälligt en stark diodlampas ljussken till mörkerlampa - genom att filtrera ljuset genom fingret!
Haha, blod är rött, fingret inte tjockare än att en smula ströljus slipper igenom eller runt? Litet av "instant mörkrums-belysning" med ett naturligt filter som man alltid bär med sig. Kul tanke om inte annat. (Och man bränner sig knappast eftersom diodlampor i sig är energieffektivt svala.)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...