Gå till innehåll
torsdag 19 september 2024
hajen5

Laga skada med PP glasfiberspackel?

Rekommendera Poster

Har en mindre skada som dock går ner i laminatet (under kölen på en långkölad båt). Blev rekomenderad vanligt PP glasfiberspackel av en välrenomerad butik målning med epoxyfärg. Är detta seriös? Går det att laga med polyesterplast och matta så borde det väl i och för sig gå på detta sätt med?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Wille

Om du menar den [GRÖN]gröna[/GRÖN] geggan så ,givetvis går det bra då det är glasfibertrådar i den. Lite pysslig att slipa bara då den blir mycket hård. /Wille

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst George

Du skall inte laga med PP glasfiberspackel, det är inte vattentätt. Glasfiberna ligger huller om buller och varje strå av glasfiber fungerar som ett kapilärrör och avsätter vatten in i laminatet så om du inte får det helt tätt på utsidan så kommer lagningen att släppa och skadan dubbelt så stor eftersom vatten kommit in i laminatet. Billigaste alternativet är att köpa plast och väv på Biltema men så dyrt är det inte på Hjertmans heller. Bygg upp lager på lager putsa rent och gelcot i flera lager. Skulle du nu få några strå som drar så får du inte in det eftersom varje varv är skiljt från varandra med pyttelite plast.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Forgus31

Det är en inplastad köl vad jag kan förstå. Är skadan inte genom hela plastskiktet så kanske du inte har fått in vatten in till kölen. Det gäller ju att ha torrt när man plastar så man inte bygger in fukten. Själv skulle jag passa på att kolla genom att borra ett litet (5 mm) hål och se om det kommer ut vatten. Du kan om du vill blåsa in luft och se om det verkar vara läck och kolla om det pyser ut någonstans (såpbubbelvatten). Vanligaste är väl från kölsvinet via kölbultar. Har det kommit in vatten kan man kolla varje höst om man märker ut hålet med en liten Sikaflexbula och borrar i samma hål. Det är på vintern vattnet gör störst skada. Sen rostar kölen (om det är stålköl) och rosten spänner ut laminatet då rosten tar större plats än friskt stål. Jag antar att det bara är en kosmetisk skada då färgbutiken föreslagit spackel. Det kanske är så liten skada att det räcker med gelcotespackel? För mindre skador där jag behöver lite förstärkning använder jag gelcote och lite glasfiber och toppar med gelcote.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är min invändning också men då skall man komma ihåg att denna butik som specialiserat sig på båtreparationer sedan många år är rätt välrenomerad och kända för att det brukar veta vad de talar om. Faktum är att i Internationals metodböcker som är tre-fyra år gamla så rekomenderas just glasfiberspackel under vattenlinjen som sedan överspacklas med epoxyspackel. Numera har de ju inte ens glasfiberspackel men det kan ju ha rent komersiella orsaker. Idén med ett litet sikaflexhål kanske inte är så dum förresten.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Forgus31

Jo en liten varning! Jag tyckte ovan att man kunde kolla eventuell läcka genom att blåsa in luft. Kanske ganska dumt tips (ingen fackman!) Det ska vara små mängder luft och mycket lågt tryck, och göras med försiktighet. Manuell luftpump och mycket liten handakraft. De eventuellt stora ytorna kan göra att man kan få sprickor i laminatet om man blåser på hej vilt med en luftkompressor. T.ex om en inplastad köl lossnat från laminatet och luft blåses in där med ganska lågt tryck kan kölinneslutningen bli som en ballong Alltså en försiktighetsvarning vid inblåsning av luft! Hälsningar från bysmeden

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jo det gör det. Men är inte de part i målet i och med att de marknadsför epoxi?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...