Gå till innehåll
lördag 01 februari 2025
MrColter

Välja sin första segelbåt.

Rekommendera Poster

Hej.

 

Jag vill köpa en segelbåt, jag har aldrig seglat så det är något jag måste lära mig. Jag har kollat några båtar och vill ligga runt 30 fot i storlek.

 

Båtar jag kollat på är

Boström 31

Albin Scampi

Albin ballad

Comfort 30

 

Nu behöver jag hjälp, jag har läst en del och alla verkar ha sin egen åsikt om alla båtar.

Det jag ska i huvudsak göra är att lära mig segla, vara på båten och leva under semestern och om jag lyckas lära mig segla så vill jag iaf segla Sveriges kust.

 

För och nakdelar är intressant vad gäller dom 3 sakerna jag vill göra.

 

Tack på förhand, Andreas

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det finns metervis skrivet om vilken båt som är bäst av Scampi, Ballad och Comfort 30. Alla tre är bra, på olika sätt. Försök hitta en som är i fint skick av dessa tre - det har ju gått några år sedan de byggdes. Bra segel, bra dynor, utbytt/välskött motor ska du leta efter.

 

B-31 ser jag inga fördelar med alls, om man bortser från ett lägre pris. Trång sittbrunn, liten ratt till styrningen, seglar sämre än de tre, självbygge... så den hade jag strukit.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Som scampiägare kan jag bidra med: Väldigt rymlig salong, på bekostnad av längd på sittbrunnen. Om jag tar bort bordet och använder ett Lagunbord får jag ett dansgolv. Sågade av ett par dm av rorkulten för att få manöverutrymme framför allt vid kryss, har inte märkt någon nackdel av det. Lågt i tak i förpiken.

Redigerad av trewq

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag vet inte om man ska prioritera komforten i ruffen eller komforten då man kryssar. Men vi har alltid uppskattat så fri sikt i lä som möjligt och inte alltför mycket försegel att veva in vid varje slag. Som jahg uppfattar det så har alla de båtar som du har räknat upp mastheadrigg dvs stora försegel som gör ända till masttopppen och i regel bär genua vilket innebär att dessa båtar seglas mycket på förseglen. Det ät säkert väldigt bra vid havsseglingar. Scampin gjorde ju succe direkt när den lanserades och vann Gotland runt. Men seglar man ofta i mindre vatten och vill kryssa mellan öar och i inte alltför vältrafikerade farleder så skulle jag fördra en segelbåt utan genua. eftersom den både skymmer sikten rejält i lä och ksn vara jobbig att skoita hem i längden. Men som skrivet htät ovan: Det beror på var man mest kommer att segla och vad man prioriterar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vill man lära sig segla ska man köpa jolle. Då lär man sig fortast för gör man fel blir man blöt. Lära sig åka båt med hjälp av segel går bra med stor båt men det tar längre tid att lära sig segla men åka båt är också trevligt.

Vilken budget har du. Räkna på ca. 25% av inköpspriset i extra kostnader efter köp.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lite undringar MrColter från min sida:

Du har presenterat din seglingsvision här i jag-form.tÄr det bara av en ren slump eller har du tänkt att segla runt Sveriges kust inom ett par år på egen hand?

Om du har någon som är med på din seglingsvision:

är den/de personerna också helt oerfarna?

Det kan råda väldigt skiftande förhållande till havs runt Sveriges kuster och ibland kan de förändringarna ske snabbt och dramatiskt. Om du då seglar solo eller är den personen som har mest erfarenhet ombord så anser jag att det är mycket viktigt att du har en båt som du kan hantera helt själv är lättseglad och tål mycket vind.

En IF med fräscha segel, en pålitlig ny utombordare; pulpit i fören, mantåg,förseglet på rulle, lazyjack till storseglet, bra värmare, kylskåp och så bra strömförsörjning som möjligt skulke jag i så fall ha satsat på istället. Vad de olika prylarna är och betyder bör du lära dig plus även gå en seglings och navitatonskurs. Tänk gärna som den stora världsomseglaren Sven Yrvind: Det är bättre att ha något litet och gediget än något större som ör mera sårbart plus det blir även mer konplicerat och dyrbart ju större båt man har om något krånglar/går sönder.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Håller med Peter ang båt. Vad som passar dig vet bara du. Vi har alla olika prioriteringar, på min första större segelbåt hade avskilt toautrymme hög prioritet. Jag hade inte seglat kölbåt tidigare och ett antal seglingar i olika båtar gav mig väldigt lite. De råd man fick gav inte ett dugg heller, alla pratar för sin sak och ytterst få har erfarenhet av flera liknande båtar.

Det finns ingen anledning att börja med jolle, många av oss har börjat med jolle men det berodde på att vi var för små för egen kölbåt. Att gå från jolle till kölbåt kräver en viss omställning. När man väl seglat kölbåt några år kan det vara kul och lärorikt att testa jolle.

Många säger "börja med en mindre båt". Varför ska man köpa (och troligen förlora pengar på) en mindre båt? Det är inge större skillnad på en 30 eller 27 oftare, möjligen lite mer att polera.

Fundera på vad DU tycker är viktigt: Bra kryssegenskaper, stort pentry, möjlighet att sova flera osv.

Köp en båt med den extrautrustning du vill ha, det är den enda gången man köper tillbehör billigt.

Seglen bör vara anständiga dvs inte gamla och väldigt slitna men heller inte superbra. Äldre segel kan man misshandla. Om några år kanske du tycker du vill ha en bättre genua tex, köp den då. Det kommer troligen att kännas som ett lyft. Men det går att segla ganska bra med äldre segel också.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hyr den båt du tror på. Om du är nöjd, köp den och dra av hyreskostnad på priset. Ingen ko på isen. ... menar ingen gris i säcken.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

I princip så håller jag också med om att storleken på båten inte har stor betydelse. Men hur lätthanterbar den är och om nan anser det ska vara viktigt om man kan hantera segelbåten själv eller inte anser jag vara bland det första som man blr ta ställning till. Om man siktar på att i stort sett aldrig segla sjölv är det viktigt att båten är anpassad efter besättningens fysiska och praktiska förmåga att kunna göra det som behövs göras när man seglar utan att varken bli för trött, rädd eller känna olust När vi har seglat son familj eller haft vänner med oss har vi haft principen att den som först tröttnar sja vara den som får bestämna om vi ska minska segelytan, starta motorn eller ändra rutten.Det är ingen höjdare att ha en segelbåt som man inte kan hantera själv om det är garanterat så att man har en sådan själsfrönde som är likadan som en själv. Som total rookie inom aegling så skulle det underlätta om du har någon polare som kan lite mer än dig eller i alla fall vill ta till sig ditt nya inrresse och utvecklas som seglare och båtmänniska.

Det är viktigt att du som båtägare och kapten blir trygg som seglare och "befälhavare " både för säkerhetsens och för trivselns skull ombord Du är ju även formellt den juridiskt ansvarige ombord om någon händer.

Visst är det väldigt bra när människor vågar förverkliga sina drömmar, men det är inte bra om börjar sväva för mycket upp i det blå. Båtar bör framföras av kloka människor som har bägge fötterna på durken/däcket .

Se ditt blivande seglande /segelbåtsägande som ett projekt och hoppa inte över någon viktig del..

I ärlighetens namn så måste jag påpeka att alka gör man bort sig någon gång till sjöss och i bästa fall så lör man sig av dina misstag. Men för att slippa göra alltför många misstag är det väldigt bra att gå både en navigations- och en seglings-kurs.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hyra båt är naturligtvis ett sätt men det kostar och med dagens båtpriser blir kostnaden lika stor som en rejäl bit av båten.

Bäst är en någorlunda kunnig kompis, det brukar alltid gå att hitta någon i en båtklubb el likn som kanske inte har båt längre själv. Jag vet en en medelålders kvinna som upptäckte båtlivet på gamla dagar, hon har fått en mentor i en 85-årig herre som lär henne. Hans enda krav är kaffe och färska wienerbröd. 

På min brygga ligger en båt vars ägare knappat seglat tidigare. Jag ser honom ofta ute i långt väder och man ser hur han successivt blir bättre (i början visste man inte om man skulle skratta eller gråta). De första gångerna hissade han segel i hamn - när det var vindstilla.

En bok som visar principerna och sen prova praktiskt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Flåt!Jag slant :( Just denna säsong har jag träffat en nybliven pensionär som har en Olsson 22:a och håller på att lär honom att segla :):)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Flåt!Jag slant :( Just denna säsong har jag träffat en nybliven pensionär som har en Olsson 22:a och håller på att lär honom att segla :) :)

Ganska kul, eller hur? Säkerligen enormt  lärorikt för pensionären.

 

Detta borde man ägna sig åt mer i båtklubbarna - om det ska bli några nya seglare!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, det här har verkligen blivit lyckat anser vi bägge två vågar jag påstå :) Kul att du tog notis av det jag berättade bhermac och att du även ser seglingslärandet som något som fler skulle kunna utöva.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...