Twister550 143 Postad 9 September , 2014 (redigerade) Det har under en längre tid pågått ett smärre inbördeskrig i familjen. Vissa delar hävdar att marmeladen ska på mackan efter smöret, alltså under osten. Andra delar hävdar med bestämdhet att marmeladen skall ligga ovanpå osten. Det kan säkert finnas fördelar med bägge förfaringssätt, men vad är egentligen rätt? Redigerad 9 September , 2014 av Twister550 1 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
SeaMaster560wa 24 Postad 9 September , 2014 Har alltid haft marmeladen under osten Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Mackey 4 488 Postad 9 September , 2014 Inget är rätt! Om man måste smaksätta osten med marmelad eller vice versa köper man fel produkter. Rent praktiskt är det ju bäst att ha det mjukare pålägget över det hårdare så att det mjukare inte sprutar ut när man biter. Marmelad ovanpå ost alltså. Mackey 1 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
toaen 510 Postad 9 September , 2014 Inget är rätt! Om man måste smaksätta osten med marmelad eller vice versa köper man fel produkter. Rent praktiskt är det ju bäst att ha det mjukare pålägget över det hårdare så att det mjukare inte sprutar ut när man biter. Marmelad ovanpå ost alltså. Mackey Bägge kan väl va rätt. Man kan ju få andra samakupplevelser genom olika kombinationer. Själv tar jag alltid marmeladen ovanpå osten. I regel utan "smör". Kompisen gör alltid tvärt om. Har man marmeladen under osten kanske man tar mindre marmelad än vad det kan bli om man gör tvärt om. Marmeladen är väl det onyttigaste i kombinationen. Förr var det ett oskick att "tvesôvla" 1 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Twister550 143 Postad 9 September , 2014 (redigerade) Nja Mackey, du allvetande. Det är skönt att du hejar på mitt lag när det gäller att ha marmeladen ovanpå osten! Men du behöver kanske lära dig att matvaror som förvisso är alldeles utmärkta som soloartister oxå kan gifta sig till en fantastisk duo om de bara kombineras rätt.... Edit: Grattis på födelsedagen förresten..! Redigerad 9 September , 2014 av Twister550 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Mackey 4 488 Postad 9 September , 2014 (redigerade) Jo, nog har jag ätit marmelad och ost på samma macka några gång, men väldigt sällan faktiskt. Jag jobbade med en kille som åt stark senap på ostmackan av den enkla anledningen att föräldrarna köpte mild ost till honom när han var liten. Han tyckte helt enkelt att osten var tråkig och behövde piffas upp lite. Missriktad välvilja? Leverpastej, marmelad och saltgurka är gott på rostbröd, inte heller det äter jag ofta. Mackey Tillägg: Tack! Redigerad 9 September , 2014 av Mackey Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Twister550 143 Postad 9 September , 2014 Senap under osten men utan smör vet jag att jag åt någon gång som barn, dock oklart varför? Idag är jag ingen stor fan av senap över huvud taget. I vissa maträtter sätter det en fin prägel, men som ensamt tillbehör tilltalar det mig inte.... Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Terrafobica 68 Postad 9 September , 2014 Åh....herregud vilka matvanor.....hulkar. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ArneRadar 667 Postad 9 September , 2014 Att tvesovla är att begå kardinalsynd nr 5. Icke desto mindre kan det var smaskens emellanåt. Det fördes ett liknande resonemang i en kaviartråd tidigare. Min bestämda uppfattning, vid (miss-)bruk i båt då man gärna sitter i sittbrunnen där det kan komma en kastby, är att ta marmeladen under osten för optimal vidhäftning mot brödet. En ostskiva som pga dålig vidhäftning blåser av och lägger sig med marmeladkladd mot en dyna ger helt enkelt en sämre start på dagen. 3 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Twister550 143 Postad 9 September , 2014 Terrafobica, har du något konstruktivt frukosttips att bidra med kanske? Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Twister550 143 Postad 9 September , 2014 Jag förstår ditt upplägg Arne, men med ett lagom kletigt smör och tillräckligt stora mängder marmelad ligger osten säkert på plats även i kuling vindar enligt min erfarenhet. Dynan löper större risk att bli nedsmetad om marmeladen råkar klämmas ut när jag sätter tänderna i osten........så jag förespråkar med envishet att marmeladens givna plats är överst. 1 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ArneRadar 667 Postad 9 September , 2014 Jag brukar vara väldigt sparsam med smör, och även hyfsat sparsam med marmeladen så dessa båda kletiga komponenter behövs under osten för optimal vidhäftning. Då brukar inte heller marmeladen pressas ut vid ett rejält bett. Måhända beror sparsamheten på någon undermedveten skam över den ohyggliga synd som här begås. Ni som verkar mer frigjorda kan jag bara gratulera. Ge er hän 1 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Gaidin 298 Postad 9 September , 2014 Rätt ost och rätt marmelad, då behövs varken bröd eller osthyvel. En marmelad på granatäpple och calvados, bredvid en rejäl bit (inte skiva) gorgonzola eller Appenzeller. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Twister550 143 Postad 9 September , 2014 Jodå, vi ger oss hän utan att skämmas, dock får man tänka lite på hur många timmar man orkar lägga på gymmet för att motverka resultatet av de sammanlagda synderna....... Å andra sidan skäms jag inte heller för att lämna mat på tallriken när jag känner att det är nog..... att jag inte skulle må bra av att äta mer.... också en förfärlig synd i mångas ögon. Född i slutet på -60 talet, så nog minns jag mina mor och far föräldrars förhållande till mat, de hade ju upplevt betydligt sämre tider så inte konstigt alls. Minns också några tuffa år innan morsan började jobba, då var det mycket äppelmos och andra hammafixade produkter som dög gott på mackan, på cornflaces, eller som huvudrätt med mjölk. När egna barnen var små i början på -90 talet var det inte heller alltid så fett...... Men ibland är det härligt att njuta av livets goda, och det skäms jag inte ett dugg för.... Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ElHokko 4 Postad 9 September , 2014 Enligt EU-direktiv 210C34-DF453 så SKALL marmeladen vara ovanpå osten. Annars kan det bli böter! Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
toaen 510 Postad 9 September , 2014 Enligt EU-direktiv 210C34-DF453 så SKALL marmeladen vara ovanpå osten. Annars kan det bli böter! Då skall jag katten i mig börja att ha marmeladen under osten av ren EU-vrånghet. 1 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
toaen 510 Postad 9 September , 2014 Senap under osten men utan smör vet jag att jag åt någon gång som barn, dock oklart varför? Idag är jag ingen stor fan av senap över huvud taget. I vissa maträtter sätter det en fin prägel, men som ensamt tillbehör tilltalar det mig inte.... På tal om senap Jag jobbade som "hoppilandkalle" på färjan "Ägir" som gick mellan Gravarne och Smögen, ett par sommrar. (för den mindre historiskt bevandrade är Gravarne i dag en del av Kungshamn) Ägir gick ett stort antal år som Magsinetfärjan från Snusfronten på Smögen och rakt över hamnen till restaurang Magasinet som låg på Kleven. En av dagens uppgifter för "hoppilandkallen" var att vid niotiden på kvällen gå till Charlies korvkiosk i Gravarne och köpa korv och mos till besättningen. Till mig själv beställde jag korv och mos och så fick jag lite senap på korven. Om det över huvud taget fanns ketchup vet jag inte. Jag har heller aldrig lärt mig att uppskatta det tillbehöret. Till Skepparen beställde jag korv och mycket senap - och så lite potatismos. När jag kom tillbaka till båten - det var ca 50 meter - fick jag alltid samma besvikna kommentar från skepparn;"fick du inte mer senap" 1 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ChristerN 2 515 Postad 9 September , 2014 Ost och marmelad har jag inte ätit sedan jag gjorde en riktig Dagobert-macka i tonåren. Det smakade riktigt illa och sedan dess mår jag nästan illa när jag ser folk äta det. Synd på både osten och marmeladen! 1 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Gelis 679 Postad 9 September , 2014 + på den Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
trewq 591 Postad 9 September , 2014 På hotell har dom ofta små marmeladförpackningar, men lite stora för en smmörgås. Då ställs man inför ett svårt val: 1. Lämna halva marmeladen, strider mot min 40-talist moral att alltid äta upp. 2. Lyxigt slösaktigt lägga hela marmeladen på brödet och skämmas. Jag väljer moraliskt alternativ 2, men täcker med osten. Hemma lägger jag dock osten underst om inte miljön är blåsig eller skakig. 1 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
trewq 591 Postad 9 September , 2014 P.S. Det är inte fel att tresovla heller, lite salami ovanpå osten som ligger över marmeladen ger lite extra smak. Krydda gärna med korianderfrön. Annars gillar jag t.ex. Appenzeller eller parmesan eller havarti, med fikonmarmelad utan bröd men med en vinflaska. Nä nu blev jag hungrig! Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
toaen 510 Postad 10 September , 2014 Ost och marmelad har jag inte ätit sedan jag gjorde en riktig Dagobert-macka i tonåren. Det smakade riktigt illa och sedan dess mår jag nästan illa när jag ser folk äta det. Synd på både osten och marmeladen! Fast det kanske gäller att ha "rätt" ost - som passar ihop med den söta marmeladen. Du är väl inte sämre karl än du får prova igen. I lumpen fick vi vid ett tillfälle - en vakthelg - Isterband. Det smakade nåt förfärligt. Gick under ett antal år och ät på resturang Bella Gästis i Hunnebostrand. De hade alltid en kött och en fiskrätt. Vid ett tillfälle hade de Isterband som kötträtt. Jag drog mig till minnes Isterbandet i lumpen och berättade detta för servitrisen. Beställde Isterband. Det smakade nåt förfärligt - precis som i lumpen. När servitrisen kom och dukade av hade jag bara ätit lite av Isterbandet. Hon frågade vad jag tyckte och jag sa som det var. Isterbandet smakade nåt förfärligt äckligt. Hon erbjöd en portion av fiskrätten i stället, men jag hade ju beställt Isterband, så jag tyckte att fick skylla mig själv. Lovade dessutom att prova på Isterband nån mer gång - fast det måste ju dröja mer än 40 år. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Gäst MaxSchmeling Postad 10 September , 2014 Bröd, ost o marmelad. Punkt. 1 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Thomas-1 311 Postad 10 September , 2014 Jag förstår ditt upplägg Arne, men med ett lagom kletigt smör och tillräckligt stora mängder marmelad ligger osten säkert på plats även i kuling vindar enligt min erfarenhet. Dynan löper större risk att bli nedsmetad om marmeladen råkar klämmas ut när jag sätter tänderna i osten........så jag förespråkar med envishet att marmeladens givna plats är överst. Är också inne på linjen marmeladen överst! Ytterligare ett argument för detta är i mina ögon ostskivors svettning - en äckelparameter att räkna med!? Tids/kyl-faktorn ifrån det att mackan breds till tiden för förtäring har inte berörts alls ovan, okej att kylskåp kan fördröja utveckling av ostens "äckliga fotsvett" - vars tydliga ytdroppande anblick kan få den stabilaste mage att genast vända sig? Kanske kan en sorts nydanande och heltäckande överlackning bestående av enbart ogenomskinlig marmelad i ett slag bättra detta bedrövliga visuella intryck - månne utstruken heltäckande med pensel eller rent av sprayad över hela jäkla ostskivan? (Om man åtminstone slipper se eländet innan man biter i en sådan medhavd svettig picnick-macka så vore nog mycket vunnet rent aptitmässigt?) Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
bhemac 2 859 Postad 10 September , 2014 Varför krångla till det? En tjock skiva, god ost räcker! Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
LuminaL 101 Postad 25 November , 2014 Enkelt... Sitter man hemma eller någonstans man kan äta i lugn och ro så har jag marmeladen på osten. Är man någonstans där man inte kan sitta lugnt att äta så är marmeladen under så att osten minskar eventuelt klad när man viftar runt med det goda! Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Marrexxx 66 Postad 25 November , 2014 jag är uppvuxen i en familj där man hade ost under marmeladen, men som vuxen har jag bytt och lägger nu marmeladen vanligen ovanpå osten. Jag kanske kommer att bli arvlös men.... Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Marrexxx 66 Postad 25 November , 2014 jag är uppvuxen i en familj där man hade ost under marmeladen, men som vuxen har jag bytt och lägger nu marmeladen vanligen ovanpå osten. Jag kanske kommer att bli arvlös men.... Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Peter_K 4 208 Postad 25 November , 2014 Att blanda marmelad och ost på samma macka är rent hedniskt. Naturligtvis brer man sin marmelad på ena mackan, och lägger ost på den andra. Aldrig förenas de två i munnen - endast i magen.Allt annat är rena perversioner! 2 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Riro 115 Postad 25 November , 2014 Marmeladen ska naturligtvis vara på osten. Mer estetiskt tilltalande och betydligt lättare att äta med stil. Dock max 2mg marmelad/cm2. 2 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser