Gå till innehåll
söndag 29 december 2024
peter253

rengöring av vatten tank i båten

Rekommendera Poster

Hej alla!

Jag skickar ut en fråga om det är någon som har något bra tips på hur man gör rent vattentanken i båten utan att ta ur den. Jag vet inte ens vart den ligger i min ancas queen.. förmodligen under bensintanken men det är bara vad jag tror,, finns det nått medel eller hur gör man för att kunna använda tanken och ha dricksvatten i den? 

tacksam för svar så fort som bara möjligt..

vänligen peter253

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det finns olika medel att köpa, jag har blandannat testat lite klor, luktar fasen länge. Jag har provat ättika, luktar även det ganska länge. Jag brukar skölja ur min tank ett gäng gånger, sedan har jag ett kolfilter innan tappkranarna. Det finns något medel hos butikerna som man kan ha i dricksvattnet som förhindrar tillväxt i tanken.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det finns olika medel att köpa, jag har blandannat testat lite klor, luktar fasen länge. Jag har provat ättika, luktar även det ganska länge. Jag brukar skölja ur min tank ett gäng gånger, sedan har jag ett kolfilter innan tappkranarna. Det finns något medel hos butikerna som man kan ha i dricksvattnet som förhindrar tillväxt i tanken.

jag brukar oxå skölja ur tanken några gånger men vet inte om det räcker.. i min husvagn så kunde jag plocka ur tanken och skura rent på innsidan där det blev en glatt oljig yta om man säger så.. om det blir så i tanken på båten så är det väl svårt att få bort eller ?

vad är det för medel man kan köpa.. vet du vad det heter ?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

På vår båt finns det luckor man kan öppna för rengörning. Kräver dock att man skruvar bort bord och durk. Sen är det bara att börja skrubba, Jag har lagt ut bilder m.m. på vår vattentanksrengörning på vår hemsida, www.sailingladyann.se. Kolla under Projekt. Längst ned på sidan.

 

Om det inte finns några luckor finns det vattentanksrengörningstabletter att köpa i båttillbehörsbutiken.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om tanken är smutsig och kräver mer än bara genomsköljning så finns medel avsedda för detta. I princip kan två steg behövas:


1. Aktivt syre (väteperoxid) för att ta kål på bakterier och alger i tank och ledningssystem. Vanligt i pool-sammanhang, men har ingen aning om dosering för vattentankar annat än om man köper just det medel som är avsett för färskvattentankar.

2. Citronsyra för att avlägsna unken lukt, smak samt kalkavlagringar.          

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är det en plasttank eller en rostfri tank?

Vist ja, om du inte vet var tanken är så vet du säkert inte vilket material den är i heller...

 

Naturligtvis är det bra att kunna skrubba ur tanken någon gång, man blir ju inte av med skräp i tanken för att man häller i kemikalier.

 

En plasttank ska man vara försiktig med, både vad gäller kemikalier och skurning. Kemikalier vill gärna sätta sig i plasten och är man för våldsam när man skurar får man repor i plasten som samlar på sig mera skit.

 

En rostfri tank kan man vara lite mer hårdhänt med både vad gäller kemikalier och mekanisk rengöring.

 

Om du nästan uteslutande fyller på kommunalt renat och klorerat vatten behöver du inte oroa dig för att tanken är smutsig. Min bedömning (gissning) är att det inte är några problem att dricka kommunalt vatten som lagrats i flera månader.

 

Problemet är när man fyller på från brunn. Då får man med annat än vatten och dessutom är det vattnet inte klorerat. Om du brukar använda någon form av vattenreningspreparat när/om du fyller på brunnsvatten så har du sannolikt inga problem med bakterier men det kan finnas en del skräp i tanken som kan vara skönt att få bort. Då gäller det att hitta tanken och komma in i den.

 

Kemikaliemässigt har du nog fått med det mesta tidigare i tråden.

 

Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Blir kanske lite nördigt nu, så ursäkta...

 

Rengöring av tank skall bara göras om det behövs.

 

Aktivt syre (väteperoxid) och citronsyra (en rätt allmänt känd gul frukt med skal) är inte farliga kemikalier för plast- eller rostfria ståltankar. Däremot kan korrosion skapas i aluminiumtankar.

 

Kommunalt vatten i Sverige är bara klorerat om det kommer från ytvattentäkter, och då inte ens alltid. Vanligare och vanligare är att det är uv-renat, vilket är same same som aktivt syre. Som man kan blanda själv. Med väteperoxid.

 

Bakterier har bara till begränsad del att göra med varifrån du tar vattnet. Bakterier behöver leva på något, så därför är det bra att ha en ren tank. Sen är bara bakterier ett av de potentiellt hälsovådliga problemen i vatten, protozoer och virus kan också ställa till det.

 

Men är tanken inte smutsig behöver du inte göra rent den osv...

 

Klorreligiositeten är lite lustig. Klor är färskvara som bryts ned till salt ganska snabbt och har ingen som helst konserverande effekt.

 

Nästa dumhet som du kommer att få till livs är att aktivt kol renar vatten från mikroorganismer. Vilket det inte gör.

 

Romarna slängde silvermynt i sina brunnar. Gissa varför.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Håller med om allt.

Håller med om att klor bryts ner och inte är konserverande, men jag är inte lika nördig som du så jag gick inte in på detaljer. :)

Oavsett hur vattnet renats så är min uppfattning och erfarenhet fortfarande att ett filtrerat och "avdödat" kommunalt vatten klarar sig länge, länge i en sluten tank utan tillsats av något konserveringsmedel.

 

När jag och blivande hustrun (visade det sig) reste runt i Asien på 80-talet hade vi med oss ett kol/silver-filter som jag fick tag i på rekommendation från en överlevnadsexpert på något jägarförband i Sverige. Det funkade bra, men jag skulle aldrig filtrera vattnet i båten. Jag fyller på vatten där vattnet är gott istället.

 

Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Aktivt syre? Det är ozon det!
Vattenrening med hjälp av ozon har många fördelar jämfört med mer traditionella metoder som klor- eller UV-desinficering. Den främsta är att ozon är effektivast när det gäller att eliminera mikroorganismer som virus och bakterier. Ozon är ca 3200 ggr snabbare jämfört med klor när det gäller avdödning av bakterier. Ozon motverkar tillväxten av mikroorganis- mer! Förutom den ytterst effektiva desinfekterande effekten har ozon även lukt och smakförbättrande egenskaper på dricksvatten även som en blekande effekt på färgade vatten.
En ozonrening lämnar inga skadliga restprodukter. Efter den önskade reaktionen bryts ozonet ner till vanligt syre, rent och ofarligt.
Ozon används till att rena vatten i dricksvattenverk och reningsverk från allehanda mikroorganismer, lukt och missfärgning. Man sköljer grönsaker och andra livsmedel med ozonvatten för att minimera spridning av t ex E.coli och Listeria och för att förlänga hållbarheten. Man rengör och desinficerar ytor och utrustning som kommer i kontakt med livsmedel och dryck. Legionella desinficeras i varmvattensystem, bevattningsvatten i växthus desinficeras innan det återanvänds.
 
Den ozonmängd som normalt doseras till ett dricksvatten i behandlingssyften är mycket liten 0,5 - 5 gram per 1000 liter! För en tank på hundra liter behövs alltså 50-500mg. Min enkla ozongenerator ger 400mg/tim. Den får köras max 30 min/gång men det borde räcka för att effektivt rena vattnet. Ozongeneratorer används för att rena akvarier och därför brukar det medfölja munstycke typ sten. Detta bör fungera även i färskvattentanken. Men troligen ännu bättre om man har en cirkulationspump när man kör ozongeneratorn. Givetvis kombinerar man pumpen med ett vattenfilter som fångar upp större  partiklar.

 

 

post-80529-0-58831300-1400277209.png

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du brukar skriva väldigt klokt Bhemac, men det här kändes lite copy and paste.

 

Ozon, uv och aktivt syre är egentligen varianter på samma tema.

 

Jag vill minnas att tråden handlar om rengöring av tank, och då är det ok med aktivt syre (väteperoxid) och citronsyra.

 

För att konservera vatten använder man andra metoder.

 

Vad tror ni de använder vid tillverkning av vattenpåsar som packas i livflottar?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Javisst har jag klippt&klistrat, jag har samlat på mig en massa info om ozon för att bättre förstå hur man ska använda det. För att rengöra en vattentank vid enstaka tillfällen är väteperoxid och citronsyra troligen bäst. Själv har jag använt Klorin en gång, det tog lång tid innan lukt av klor försvann. Aldrig mer!
Mitt inlägg handlade egentligen om hur man undviker att få en unken tank. Men metoden med “ozonvatten” dvs vatten där man tillsätter ozon borde fungera för att sanera en tank också. Metoden används ju inom livsmedelsindustrin för rengöring men också tex för att göra rent läskedrycksflaskor mm. Fö så är Idag 90% av buteljerat vatten förbehandlat med ozon! För en gammal vattentank borde ozonrening vara rena drömmen!
 
Någonstans har jag läst att man aldrig får skura en vattentank med något som är hårdare än en svamp. Även en ganska snäll borste ger repor även om de är mikroskopiska. Reporna ger bra fäste för bakterier och annat elände. 
 
Förr hade man typ silvernitrat filter i tex dricksvattenfontäner för att få en viss bakteriedödande effekt. Finns väl något preparat att hälla i tanken som heter AquaClean som innehåller silvernitratkoncentrat.

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...