Gå till innehåll
torsdag 13 februari 2025
hood

K6

Rekommendera Poster

Hej

Har köpt en k6 till säsongen den har ett backstag med två separata fäste punkter någon som vet om man kan lösa detta med en hanfot eller måste man ha en stålkonstruktion för att få ut fäst punkten akter om för problem fria slag

 

MVH

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Menar du backstag eller akterstag? Jag har ingen aning om K6-riggen, men backstag fäster generellt en bit ner på masten och går till var sida om båten. De måste du släppa och spänna på varje gång du slår.. Akterstag går från masttoppen till så långt akter ut som möjligt. Akterstaget kan var delat längst ner i en sk hanfot för att underlätta passage till badstege/-brygga. Akterstaget utgör inget problem vid slag utan storseglet passerar under staget vid slag.

Vad menar du med stålkonstruktion?

/R

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tror att frågan gäller akterstaget (ibland f.ö. även kallat häckstag) och inte ett backstag. Ordalydelsen få ut fäst punkten akter om för problem fria slag tyder på det. Gissar att problemet består i att hos en spetsgattad k6:a tillåter inte skrovformen en särskilt bred hanfots-infästning långt akterut utan att roderutslagen hämmas? Masttoppen är i.o.f.s. krökt för övre akterstagsinfästningen - enligt de två bilderna överst  HÄR - vilket väl kan kompensera litet. (Ett nymodigt segel med fullattad akterrunda högt upp kanske därmed får plats även om stagets nedre del fästs någon decimeter förligare än normalt. Men dess hanfot får inte begränsa roderutslaget för mycket, skulle i varje fall själv bli jäkligt frustrerad ifall inte rodrets fulla sväng-potential kan utnyttjas maximalt i varje tänkbar situation för att rorkulten stoppas av ett stag.)

Trådskaparen har f.ö. tidigare skrivit DESSA inlägg om riggen. Finns en bild på en större k28:a HÄR som troligen illustrerar meningen med stålkonstruktion, en sorts hanfots-bakflyttare - här med badstege?

Vad säger du Hood, är mina gissningar i rätt härad angående din nyinköpta båt så att tråden kan fortsätta att utvecklas enligt problembeskrivningen ovan? Nå, alltid kul att försöka begripa sig på ovanliga äldre riggar! :-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...