Gå till innehåll
måndag 14 april 2025
fippe1

Vinterkonservera Mercruiser

Rekommendera Poster

Jag har läst mig till div olika sätt att vinterkoservera motorerna på, allt ifrån drevsäck till att skruva loss inkommande kylvattenslang och fylla den vägen, alla sätten fungerar säker mer eller mindre bra. Det jag dock funderar på är vilken typ av glykol man kan använda när man har en sötvattenkyld motor och sjövatten i endast limpor värmeväxlare och oljekylaren.

jag står nu och velar mellan två olika alternativ för att få in glykolen till sjövattensidan och det är antingen en stor hink som man fyller upp och sätter under drevet så drevet suger upp vattnet som i sjön,

alternativ två är att fylla en 25l dunk med glykolvatten sätta en tappkran med en slang på som man kopplar på en spolmuff lägger sedan dunken på badbryggan öppnar kranen och startar motorn, när glykolvattnet kommer ut ur avgassystemet så stänger jag av motorn.

vilket av dessa kan vara bäst?

tar man quicksilver kylvätska så skall den vara Silikat och fosfatfri. är detta något som är viktigt om man inte skall koncervera blocket, är den endast till för sötvattenkrettsen? quicksilverglykolen är ganska så kostsam jämfört med andra typer av glykol.

Sen fogging av motor har jag läst mig till att istället för att knöla med att spruta ner i förgasaren så kan man köra i varje cylinder istället. är detta lika effektivt eller är det bättre när det går förgasarvägen?

funderar även på om man behöver att konservera bränslesystemet har läst mig till på amerikanska forum att man kan ha någon form av bränslestabilisator. är detta något man bör göra. är osäker på hu mycket bränsle som är kvar i tanken.

// philip

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Spelar ingen roll vilken gkykol du väljer(ta en billig, typ biltema), eftersom den inte kommer blandas med det interna systemet och sköljas ut vid uppstart i vår.



Tips:

En bottenkran på inkommande sjövatten, ett T-kors med kran o slang på inkommenade sjövattenslang, gör att du kan stänga bottenventilen och öppna den till slangen och sen låta motorn suga i sig glykolblandning på hösten.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag anser att det bästa sättet är att sätta ett kar under drevet som du häller i glykolblandningen i. Tag en länspump som är kopplad till spolmuffen och kör tills glykolblandingen är slut. Bra grej är även om du har någon som kan hålla en skiva och motar bort det vatten som kommer innan glykolblandningen så det inte blandar ute glykolblandingen och sugs in i motorn igen. Går även att trycka in ett par slangar i underkant på skölden där avgaser/vatten kommer ut så det inte skvätter så mycket.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sen skulle jag vilja veta vilket drev du har ?

För antingen sitter impellern i drevet eller på motorn , är mig avgörande vilken metod för glykol körningen jag hade valt ..

 

Efter som det finns vatten i systemet så hade jag inte bara nöjt mig med att , så fort det kommer glykolvatten ut ur avgaserna , vara säker på att allt är utblandat . I ett sånt förfarande måste man dränera sjövattensidan innan , annars vet man inte hur blandningen blir utspädd !

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har ett alpha one gen 2 drev. Tanken är att börja med att dränera limpor och knän genom att öppna kranarna under limporna. Sen när det inte kommer något mer vatten skruva tillbaka dem och spola igenom med sötvatten. Dränera igen tillbaka med pluggen och sen köra glykolblandningen. Skall jag dränera den igen eller låta glykolen vara kvar.

Jag har endast pump på drevet som försörjer sjövattensidan med vatten.

Jag har bestämt mig för att köra med spolmuff och dunk på badbryggan. Köper quicksilvers spolmuff som är lite dyrare.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Låt glykolen vara kvar , den skyddar ! I övrigt stämmer din beskrivning för en bra konservering .

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...