Gå till innehåll
tisdag 15 april 2025
ChalleJ

Tips på insaltingsmetod av agn ( makrill, sill )

Rekommendera Poster

Hej, har lite funderingar kring agnet till hummerfisket i höst,

har läst en del som säger att dom brukar tömma ur vätskan som blir i botten på tunnan efter ett tag, endel säger tvärttom att dom låter agnet längst ner ligga kvar i sörjan eller vätskan som blir,  blir därför lite kluven i frågan om vad som egentligen är bäst ? det låter så självklart för vissa..

sen har ja även läst att några lägger makrillen i blöt ett dygn innan insaltning för att saltet sen ska tränga in bättre i fisken ? tankar och funderingar kring de ?

endel byter agnet varje gång man vittjar sin tina, andra fyller bara på om det behövs o låter det gamla agnet ligga kvar i agnpåsen, då en del säger att det är större risk att få krabba i buren om man byter till nytt agn varje gång man vittjar.. vad tycker ni om detta ?

och till sist, hur noga är det att bloda av fisken ordentligt  innan insaltning ?

tack på förhand

// CJ

post-10023403-1394237449,2277_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

På det första påståendet (vätska kvar eller ej) så tycker jag att agnet inte ska ligga i vätska (jämför vad som händer om du kokar fisk länge eller tillagar den lika länge fast i ånga).

Byta agn: det är oljan i fisken som luktar till sig hummer, krabba, kräftor, fisk och allt annat som lever i havet. Helst skulle man ha någon behållare som innehåller fiskolja som puffar ut lite ibland så att det räcker länge. Men så länge den är fet (kladdig/slemmig) så luktar den och drar där med till sig hummer och dyl. Men om du inte har ont om agn så tycker jag att du ska försöka byta varje gång, allt fylla på rejält med agn eller lägga det gamla i svältkammaren (gärna i betesrör så det bara luktar och inte går åt). 

Lycka till med insaltningen, och som vanligt, skitfiske på dig!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

okej tackar ! har sett en del filmer på youtube när gamla fiskare ska stoppa i agn i tinan då de bara pissar fiskvätska om sillen / makrillen, men de har kanske inte större betydelse om man dränerar tunnan på vätska eller ej, är ju bara i botten de ligger

ingen annan som har några bra svar på frågorna ?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...