Gå till innehåll
onsdag 18 december 2024
Amanda31

Kaviarfrågan

Rekommendera Poster

Kalles med gräslök låter lovande. Måste prövas.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För egen del äter jag inte någon kaviar på tub. Men rysk beluga  med kex sväljs fördelaktigt ner med en väl kyld vodka av hög kvalitet  i en trygg natthamn med strålar från den nedgående solen rakt i ansiktet. :P

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Jag äter sällan rysk Beluga eftersom den kostar 120 kr/g, ungefär som guld.

 

Ska jag köpa kaviar för 120:- kr så köper jag nog några tuber och ett par tre små glasburkar med svart, röd och gul rom.

 

Stören är dessutom utrotningshotad, beståndet har minskat med 90 % de senaste 20 åren.

Trist om man aldrig mer kan äta rysk kaviar...

 

Mackey

Redigerad av Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag äter sällan rysk Beluga eftersom den kostar 120 kr/g, ungefär som guld.

 

Ska jag köpa kaviar för 120:- kr så köper jag nog några tuber och ett par tre små glasburkar med svart, röd och gul rom.

 

Stören är dessutom utrotningshotad, beståndet har minskat med 90 % de senaste 20 åren.

Trist om man aldrig mer kan äta rysk kaviar...

 

Mackey

 

Priset är högt, därför blir det alltför sällan, men egentligen skulle man ju avstå helt för att ge Stören en chans att överleva som art.... det har du helt rätt i....

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Senaste nytt: Ica har en egen kaviar. Helt ok, men tråkig tub. Norge äger Kalles.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

ÅÅh fy fan vad gott med Kaviar ,,,, Vet någon om det finns att köpa i Frankrike? Eller har dom någon egen version på vår kalles,svennes ?

Visste ni att receptet är från Egyptien från början och att den var en Norrbagge (tror jag) som fick smak på det o tog hem det...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

ÅÅh fy fan vad gott med Kaviar ,,,, Vet någon om det finns att köpa i Frankrike? Eller har dom någon egen version på vår kalles,svennes ?

Visste ni att receptet är från Egyptien från början och att den var en Norrbagge (tror jag) som fick smak på det o tog hem det...

 

Att det var ett egyptiskt recept från början har jag aldrig hört.

 

Däremot lär ABBA - AktieBolaget Bröderna Ameln - ha köpt receptet på det som skulle bli Kalles kaviar från en gårdfarihandlare för 1000 SEK 1950. 

 

Företaget som så småningom skulle bli ABBSA grundades av norrmannen Christian Gerhard Ameln  i Bergen, Norge 1838

 

Pojken på kaviartuben heter Carl Ameln och är son till dåvarande chefen för ABBA.

 

http://www.kalles.se/om-kalles/

 

http://www.xn--smgenbryggan-5ib.se/?PageId=440&nId=6805

 

Jag äter för övrigt en havreknäckebrödssmörgås med Kalle- eller Svennes- kaviar varje dag. Känd av mina seglarkompisar Kalman och Erik O som "mågemacka"  ;)

Redigerad av toaen

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Några nya fabrikat man bör kolla upp innan det är dags för sjösättning?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har inte uppmärksammat några nya fabrikat i år, och föredrar fortfarande Ejderns för bästa vidhäftning av osten vid tve-sovling.

 

Men jag ångrar bittert och grämer mig djupt åt att jag aldrig fattade mod att testa Kalles randiga med guleböj. Kombinationen förefaller avskyvärd, men det här med att aldrig ha testat känns fegt och stör mig... Någon som kan recensera? Är den saknad? Hur fungerade den som murbruk till ost?

post-96037-0-94895100-1452263132.jpg

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Finns en mindre gräslig variant av denna med bara kaviar och färskost. Enligt en som prövat denna ska den vara lite blek i smaken. Och du ska inte skämmas en sekund för att du inte testat kaviar med banan. Där - eller långt innan - går gränsen också för mig. Finns den verkligen? Hur har den överlevt på marknaden?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Finns en mindre gräslig variant av denna med bara kaviar och färskost. Enligt en som prövat denna ska den vara lite blek i smaken. Och du ska inte skämmas en sekund för att du inte testat kaviar med banan. Där - eller långt innan - går gränsen också för mig. Finns den verkligen? Hur har den överlevt på marknaden?

Tack för tröstande ord, det kan vara till stor hjälp i min fortsatta KBT kring detta. Hursomhelst - Mig veterligen överlevde inte bananvarianten länge. Den lanserades 2007, men försvann rätt snabbt från marknaden.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bananvarianten var väldigt god-

tyckligt riktigt äcklig även om man inte får säga äcklig om mat.

 

Jag går fortfarande på KBT för att komma över min kaviarskräck från sommaren 2007.

 

Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu kanske man blir lynchad??? Jag "har" tyckt om Pågens limpa med Kalles kaviar.

 

Vilken kanske inte är ett val man behöver om man luktar på fingrarna 10 minuter efter fiskrensning och jämför med vad t.ex. Kalles luktar. Efter detta äter man inte kaviar från tub fler ganger.

 

Sommartid med fint väder är doft likheten mycket tydlig...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu kanske man blir lynchad??? Jag "har" tyckt om Pågens limpa med Kalles kaviar.

 

Vilken kanske inte är ett val man behöver om man luktar på fingrarna 10 minuter efter fiskrensning och jämför med vad t.ex. Kalles luktar. Efter detta äter man inte kaviar från tub fler ganger.

 

Sommartid med fint väder är doft likheten mycket tydlig...

Pågens med Kalles är en klassiker. Gott.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nä hä, Skogaholmslimpa med kaviar ska det vara.

Gärna också en kopp varm choklad till.

 

Kanske är jag så gammal att Pågens inte fanns när jag var liten.

Ja, det stämmer lite i alla fall. Påhlsons familjebageri byter namn till Pågens Familjebageri AB 1965.

 

Skogaholms bröd bildades redan ca. 1935.

 

Idag ägs både Skogaholms och Pågens av Fazer.

 

Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Provade just Ejderns. Som flera andra redan rekommenderat i denna centrala tråd. Håller med om att den är bra. Kornig och elegant i smaken. Enkel och rak men samtidigt välbalanserad mellan olika intryck. Fin sälta mot slutet. Blir säkert ännu bättre om den dekanteras.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Jag förstår inte varför ni stör er så mycket på den ryska kaviaren?

Tro det eller ej, men enstaka exemplar av stören, en Acipenser-art, troligtvis den atlantiska, har siktats i såväl Göta Älv som i Säveån, den kanske återetablerar sig.

 

Jag föredrar "Товарищ Карл Русская икра" * men den är litet svår att få tag på i Bohuslän, men om man seglar länge i österled så kan man finna den i speciella butiker.

 

Men fy Farao för egyptsik kaviar, den lär ha framställts av rommen från Nilaborren, Lates niloticus. För övrigt en monsterfisk som orsakat ekologisk katastrof i Victoriasjön.

 

Ejdern är en favorit! Men även Kalles klassiska kaviar är bra!

 

 

8512635-origpic-ea961e.jpg

 

* Om man inte behärskar Ryska så betyeder "Товарищ Карл Русская икра" Kamrat Karls ryska kaviar. En klassisk revolutionär produkt, direkt framställd till arbetarklassen. Den åts på såväl pansarkryssaren Potemkin som i frukostmatsalen i Traktorfabrik 37 i Minsk.

Redigerad av Georg_Ohm

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag gillar den ryska storkorniga kaviaren som jag tror är gjord på laxrom.
 
ikra_03.jpg
Lånad av http://cdn.fishki.net/

Våra ryska vänner i St. Petersburg gillar Kalles så det bara måste vi ta med det när vi besöker dem. Numera går den att köpa där också, det var annat förr när det bara fanns burkkaviar. Då var burkkaviaren i princip gratis för oss från väst beroende på väkelkurs och svartväxlingskurser och ett helt annat prisläge.

Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skogaholmslimpa med ett par tjocka skivor falukorv, som man sedan ringlar Kalles kaviar över. Det är min favorit. Njutes med fördel tillsammans med en kall öl.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Även denna sommar har vi syndat genom att tvesovla våra mackor. Vi började med Ejderns, men då räckvidden på tuben var kortare än avståndet mellan matbutiker bytte vi till Kalles guld. Självklart fortfarande med kaviar under osten.

 

Hur har ni andra klarat er hittills denna fina sommar?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Även denna sommar har vi syndat genom att tvesovla våra mackor. Vi började med Ejderns, men då räckvidden på tuben var kortare än avståndet mellan matbutiker bytte vi till Kalles guld. Självklart fortfarande med kaviar under osten.

 

Hur har ni andra klarat er hittills denna fina sommar?

En idé kan annars vara att man köper TVÅ tuber Ejderns..? Galet, men kan fungera. ;-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

Även denna sommar har vi syndat genom att tvesovla våra mackor. Vi började med Ejderns, men då räckvidden på tuben var kortare än avståndet mellan matbutiker bytte vi till Kalles guld. Självklart fortfarande med kaviar under osten.

 

Hur har ni andra klarat er hittills denna fina sommar?

En idé kan annars vara att man köper TVÅ tuber Ejderns..? Galet, men kan fungera. ;-)

Wild and crazy indeed... Du är ju mer än lovligt smart :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Klädesholmens kaviar är en höjdare om man som jag slutade med den bästa, Ejderns, för länge sen när dom sänkte rominnehållet med över 10 procent. Utan att sänka priset. Principfråga. Är ett lågt pris viktigt tar jag Garants kaviar. Kalle och brorsan Svenne tippar jag överbord. Dom kan simma hem.

I början på 80-talet kunde man ta Ejderns om det var slut på matkaviar.

Redigerad av bastiplutt
Komplettering

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kaviaren är ett av de större abren sedan man blivit vegetarian då "Lysekils Vegiar" länge var det ända märket för påläggskaviar. Men nu hittade vi en ny som är riktigt bra, "Fiskeriets Vegiar" är en höjdare, lite vuxnare än Kalles.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Någon som sett något nytt, typ mangokaviar eller lingonkaviar på senaste tiden?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag skulle vilja ha en kaviar som smakar lite som en blandning mellan vanlig Kalles och sån där lite strävare, skarpare kaviar som t ex Ejderns. Finns det nån färdig som är så? Annars får jag väl köpa båda och blanda på mackan... :)
 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jeg liker best den norske (av kaviar på tube) fra Mills. Tar den alltid med meg til venner i Sverige, riktignok norske. 😅 Er vel kanskje hva man er vant til, men synes den smaker mye bedre enn Kalles.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Efter tips i detta forum återgick jag till Ejderns för ett par veckor sedan. Mycket angenämt byte.

Har inte ätit den sedan 70-talet när jag bodde kvar hos mina föräldrar. Pappa brukade köpa den.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...