joysam 4 Postad 4 September , 2013 Tinan ser bra ut! Behöver man verkligen ha svältkammare på en sådan? Under helgen försöker jag bygga om en av mina gamla tinor till en tina med hinkingång och betesbox. Återkommer med före/efterbilder. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
davidlobster 0 Postad 4 September , 2013 Vet inte, men jag gjorde det för att humrarna skulle kunna separera sig lättare så man slipper avklippta klor(om man nu får några humrar i den tinan, återstår att se). Av vilken form och material är tinan du tänkt göra om(rund/halvrund/fyrkantig i trä+plast/trä/stål/stål+trä)?? [lite överflödigt eftersom du lägger upp bilder om fullföljer ditt åtagande, men om det dröjer länge] Kul att även du gillar den. Edit: ibland borde man läsa vad andra har verkligen har skrivit, inte vad man önskade att de skulle ha skrivit...(blev fel tempus) Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Crabmeat 62 Postad 4 September , 2013 Ok, det här med biltemasalt. Har satt mig i en lite dåligt situation då jag råkade nämna att biltema hade biligt salt och en bekant salta in sitt agn med det. Är det någon som har använt biltemasalt till sitt agn och överlevt sin hummer? Det står att det skall vara havssalt på sidan, men även att man inte skall använda det till föda. Biltema själv säger att inga kemikalier är använda, men saltet är inte renat och rekomnderar inte att ha det till agn. Någon som har en kommentarer på detta? Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
joysam 4 Postad 4 September , 2013 Ja, jag har använt sådant salt till agnet. Jag har ätit hummern. Jag lever. Det mesta av saltet borde vattnas ut i havet. Det lilla hummern får i sig och dessutom tar upp i hummerköttet får nig vara illa förorenat för att det ska bli giftigt för oss. Jag tror så här: Biltemas salt har inte producerats och kontrollerats i enlighet med krav för livsmedel. Därmed är det en kemikalie (NaCl + lite annan smått och mindre gott) och inget Biltema får sälja som livsmedel. Nu är jag ingen civilingenjör i kemi men jag är utbildad livsmedelsinspektör, visserligen med några år sedan jag praktiserade det yrket. Om du dör pga saltet kan inget av ovanstående användas emot mig. ;-) Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Crabmeat 62 Postad 4 September , 2013 Det som är bra, är ju att jag kört med annat salt, så det är inte jag som dör Men har du överlevt så verkar ju det lovande. Annars verkar det lite knäppt om man inte kan salta in agnet med salt som kommer ifrån havet.. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Fillj 0 Postad 5 September , 2013 Släng Biltema-skiten Granngården har rent Havssalt i 20-25 kilos säckar, 99 spänn! Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Crabmeat 62 Postad 5 September , 2013 Kan vara samma salt. Står mindre lämligt som föda på den med. Båda är havsalt och ligger på ca 99% NaCl. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
davidlobster 0 Postad 5 September , 2013 Vad som står i BTs produktblad om deras tösalt(som många använder till betesfisken): Denna produkt innehåller ej hälso- och miljöfarliga ämnen Använd skyddshandskar vid långvarig eller upprepad hudkontakt Använd skyddsglasögon vid risk för direktkontakt med ögonen Vid normal användning förväntas ingen hudirritation. Långvarig kontakt kan medföra torr hud Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
joysam 4 Postad 5 September , 2013 En viktig parameter att ta hänsyn till vad gäller om hummern som fångas med agns som saltats med salt som inte är livsmedelskontrollerat är följande: Hur stort är intaget av hummer? Och utifrån det så tror jag att jag nog skulle kunna salta in agnet med kvicksilver. Ni andra får förhoppningsvis mer hummer. Idag ska det splitsas nya linor och märklas upp nya och gamla kulor. Troligtvis börjar jag också bygga om till hinkingång på en tina, hittade en vit och fin hink igår. Vit hink? Ja, jag såg en film om några goa gubbar som fiskade hummer. De agnade alltid så att den ljusa sidan på fisken var uppåt, detta eftersom de var tvärsäkra på att hummern gillar det ljusa. Rätt eller fel? Rapport om fångster i den tinan kommer framöver. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
davidlobster 0 Postad 5 September , 2013 Rätt. Det är därför man gör ingångar, matpåsar och vissa även även svältkamaringångar i vitt för att det med största sannolikhet blir ljust, lyser upp och därför attraheter hummern. Många förr i tiden målade stenarna i tinan vita just för att det drog till sig hummern. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
davidlobster 0 Postad 5 September , 2013 Jag hade gärna också tagit en vit hink om det vore så att jag hade hittat en som var lagom stor, men även styv. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
red_lobster 4 Postad 6 September , 2013 Appropå salt. Vanligt matsalt är väl inte speciellt dyrt heller. Iaf inte för normalt fritidsfiske. Köpte 1 kg påsar på willys förra året. Vill minnas att de kostade ca 10:- st. Jämfört med tinor o soppa försumbart. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ChalleJ 3 Postad 7 September , 2013 De va satan, har ni redan börjat tjöta om hummerfiske här, detta har ja helt och hållet missat.. Börjar blir bra sugen nu ! Led lamporna är färdigmonterade på båten så nu gör de inget om de mörknar fort, tar ju ett par timmar att vittja så nu slipper man stressa på sjön. kul att de gamla gänget är samlat igen, har splitsat o splitsat nu denna veckan, till helgen ska det hämtas 8 nya rektangulära tinor hos aprendo, så i år blir det 16 burar, och då är vi två st som fiskar ska tilläggas så inga missförstånd blir, och agnet det ligger och luktar as utav bara helvete.. kul att ha någon mer här på forumet som fiskar i gullmarn, vart utgår du i från Brandberg ? Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Brandberg 6 Postad 9 September , 2013 Ja nu är det ju bara 2 veckor kvar ChalleJ : Vi utgår från Alsbäck. Vart i Gullmarn har du din båt? Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ChalleJ 3 Postad 9 September , 2013 Vart ligger alsbäck ? vi utgår ifrån saltkällansbåthamn Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Brandberg 6 Postad 9 September , 2013 Det är en bra bit ut från saltkällan närmare Lysekil. Typ vid färjelägret Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Hummerfalle 0 Postad 9 September , 2013 Hallå! Hur fiskar de rektangulära burarna, går det att sätta dem lätt ? Såg dem när vi hämtade burar från Aprendo. Tog de ovala igen! Nog för att de rektangulära är smidigare att ha med sig i båten och att de går att stuva lätt när man inte fiskar. Snart dax! Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ChalleJ 3 Postad 9 September , 2013 okej, då fiskar ni där ute e klart, vi går inte länge ut än lillabornö, har bara fiskat med halvmåne formade burar förut så det blir första gången i år med rektangulära, fiskemässigt sett tror jag inte det skiljer någonting men som du säger så är väl dom lättare att stapla osv, ska bli sköj att de snart drar igång igen, jäkligt sköjj.. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
MrFreddan 5 Postad 10 September , 2013 Ett tips om ni behöver salt så har granngården massa pent salt till inläggning av fisk Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
davidlobster 0 Postad 10 September , 2013 Välkommen till MG, men visst har du inte läst speciellt mycket i tråden? Granngårdens salt nämns nämligen typ 15 inlägg ovanför ditt... Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Brandberg 6 Postad 11 September , 2013 Vet att det är långt kvar men så här långt ser det bra ut. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Brandberg 6 Postad 11 September , 2013 Va skönt! Då slåss vi inte om samma Hummer... Då kan vi ju vara vänner ett tag till Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
joysam 4 Postad 11 September , 2013 Angående salt, hur mycket salt använder ni? Jag använder massor, menhar ingen aning om mängden/kg agn. Borde man ha koll på det? Jag tror inte att det kan bli för mycket, det rinner väl av på vägen ner i havsdjuoet, snarare är väl risken stor att det blir för lite salt? Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Brandberg 6 Postad 11 September , 2013 Jag tror det är svårt ja tom omöjligt att salta för mycket. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
joysam 4 Postad 11 September , 2013 Tror också att det är svårt att salta för mycket. Men det är ju onödigt att vräka på mängder med salt om det räcker med mindre. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
vyten 0 Postad 11 September , 2013 Blivande hummerfiskare kliver in i tråden. Så lite frågor till er som varit med ett tag. Fördel vs. nackdel med svältkammare? Vittja hur ofta? Viktens betydelse? Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
orustbo 1 Postad 11 September , 2013 Hej, utan svältkammare tror jag hummer kryper ut tills slut, nackdel är att tenan blir längre. Jag kollar mina tenor 2-3 gånger i veckan beror på väder och vind. Hummer vill att tena skall ligga stilla, så har så tunga tenor som du orkar dra upp. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
davidlobster 0 Postad 11 September , 2013 Härligt med en till i gänget här på MG. Tror det finns 10ggr mer fördelar än nackdelar med svältkammare på en tina. Största skälet till att ha det är väl att det blir tekniskt sett omöjligt för en hummer eftersom vägen det hamnar nät i vägen. Men enda gången man inte bör behöva svältkammare i en tina är om man har krabbingångar(som är konstruerade efter samma princip som svältkammaringångar, dvs att duken sänker sig när hummer/krabba har passerat). Plus att har man svältkammare så kan fångsten lättare separera sig så att skador(avklippta klor etc) undviks. Nackdelen är väl att tinan behöver vara lite längre(om man inte vill dra ner på antalet ingångar). Viija hur ofta? Det finns någon lag som säger att det inte får gå längre än 7 dagar mellan gångerna man vittjar, kan dock ej hitta den nu. Viktens betydelse En tung tina står stilla på bottnen i hårt väder medans en lätt kan lyftas med vågorna förutsatt att den inte är fastdragen/ankrad i botten. En tyngre tina är jobbigare att hantera, men kanske tål att sittas på(satte mig på en tina som jag trode var gjord av 8mm stål, vilket det visades att den inte var, utan 6mm). Har även demolerat en 6mm tina när den satt som fan så körde vi loss den, och när den kom upp så var den lite skev där tampen satt. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ChalleJ 3 Postad 11 September , 2013 Jaa precis det är ju skönt de Det är bara de att jag är ganska så säker på att fisket är mycket bättre där ute vid lysekil än här inne i saltkällefjorden, här inne är det väldigt många som fiskar på en ganska så liten yta, så konkuransen är stenhård här inne.. oh andra sidan blir det väldigt dyrt att åka ända ut till lysekil varje gång o vittja Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ChalleJ 3 Postad 15 September , 2013 Ja salt går verkligen åt , för mig så går det år ca 2 kg salt till 1 kg fisk, så hittils har de väl gott åt ca 150 kg salt då till ungefär 100 kg agn, siffran är inte exakt men ligger där någonstans, visst att kg priset på salt inte är så mycket men 150 kg salt blir ändå nästan 600 kr så visst fan kostar de Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser