Gå till innehåll
torsdag 19 september 2024
Sparre

Varför ska man ha båt?

Rekommendera Poster

Sålde min motorbåt i höstas och är nu utan. Undrar egentligen varför man ska ha båt i det här landet.

1) Hela sommaren (frånsett något dag) regnade bort

2) Östersjön börjar snart likna en gyttjepöl med algblomning och annat.Bottendöd och ingen fisk.

3) Hela Stockholms skärgård är fullproppad med inflyttade lantisar i kryssande segelbåtar så det finns knappt rum att köra.

4) Myndigheter som Kustbevakningen trakasserar ägare av fritidsbåtar

5) Bensinpriser på närmare 16 kronor litern gör att en utflykt kostar ett par tusenlappar om man åker en bit.

Vad är eran ursäkt för att ha båt? Jag inbillar mig att det finns bättre länder att vara båtägare i. Tills vidare kommer jag att göra ett uppehåll. Möjligen skaffar jag mig en liten eka så kanske man åtminstone kan tjuvfiska lite kräftor.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Hemingway

Min ursäkt är att jag ser segelbåten som ett utmärkt transportmedel att lämna landet med.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Min ursäkt, behöver egentligen ingen ursäkt, är att jag inte seglar i Stockholms skärgård och ej heller i Gbgs. Dessa skärgårdar verkar vara så fulla av knepiga båtmänniskor, så det gäller att hålla sig långt därifrån. I alla fall under sommarmånaderna. Ganska lite regn, ingen algblomning och bottendöd. I stort set inga lantisar, eller egentligen nästan bara lantisar, men ingen trängsel. Ingen, nästan, kustbevakning. Så varför skulle jag inte ha båt??

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag var ute den veckan alla sa var sämst i somras och hade strålande alla dagar utom två. De som glodde ut genom fönstret hemma och trodde att det inte var någon idé att åka ut missade verkligen något.

Inte mycket till algblommning var det heller, och rätt tomt i vikarna jag la till i, eftersom alla bara ligger i vikarna som är med i Arholma-Landsort.

Jag har i år kört upp 15 liter diesel ungefär i segelbåten, dvs det har varit dyrare att serva än att tanka den.

Kustbevakningen har jag inte märkt av.

 

Så, min ursäkt till att ha båt är sååå många. Jag älskar det! Att vara ute, närheten till naturen... allt!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Låter som en godtagbar ursäktsmiley

Kom på en punkt till på min lista.

6) Man måste gå nattvakt för att hindra att diverse kriminella element ska plundra båten på motor och annat innehåll.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du har en gnsk pessimistisk syn på livet. Skaffa dig en segelbåt och lär dig segla, så skall du se att problemen inte är så stor som du tror.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Hemingway

Sparre

Inte när man förvarar båten i egen varmhall på vintern och bor i båten på sommaren. Då klarar man ganska bra den kriminella biten.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har nog ingen giltig ursäkt, sorry.....indecision

Men å andra sidan har jag nog aldrig tänkt att man borde ha en, så det får väl va som det är.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, plus 2 grader, mulet och regn....

Jag kan förstå att du slapp trängseln idag...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vänern Sparre, Vänern. 

Köp en ny båt och lägg den i Vänern. Här har vi gott om plats och  både i våra underbara skärgådar och på öppet vatten är vattnet friskt, bad- och drickbart.

Sjöpolis har vi ingen och Kustbevakarna är trevliga pôjkar, 

Bränsle priserna är väl det samma som hos dig, men å andra sidan är priset på bryggplatser, uppläggning och gästhamnar lägre. 

Och till sist det bästa av allt, vi gör inte skillnad på fôlk och fôlk, inte ens om dom kommer från Stockholm. 

Välkommen!heart

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sparre, jag kan trösta dig att det är inte mycket bättre för sommarstugeägare eller bilägare, man måste lära sig att se det positiva i tillvaron. Och ärligt sagt, finns det något bättre än att vakna på Svenska Högarna en solig och vindstilla sommarmorgon? (Ersätt gärna Svenska Högarna med din favoritö). Det är den känsla som gör att man överlever dagar som idag !!!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Trist att du fått den känslan Sparre!

Jag har en helt annan uppfattning en dig gällande skärgårdslivet och sommaren som gick.

Sommaren som gick var en klassisk svensk sommar enligt min mening, mycket regn över land men om man sökte sig långt ut i skärgården så fanns solen där. Vi var ute i båten totalt 5 veckor och hade sammalagt 4 regndagar och ungefär lika många då det var mulet men inget regn. Det tycker jag är helt OK för 5 veckor.

Tack vare att det just inte var någon medelhavssommar i Sverige så höll algerna sig borta. Det var vid ett tillfälle vi såg att det var lite flingor i vattnet men absolut inget som störde. Hade det däremot blivit 30 grader i tre veckor så hade östersjön växt igen fullständigt och då hade man lik väl kunna stannat hemma eller sökt sig till en annan kust.

Stockholms skärgård har jag provat och den är jättevacker men alldeles för mycket folk för min smak så jag håller till på andra ställen.

Kustbevakningen har aldrig stört mig

Bensinen är dyr ja men fortfarande inte värre (åtminstonde med vår båt) än att semestra på något annat sätt (utomlandsemester, hyra stuga, etc)

Sen det mest fantastiska med båtlivet, enligt mig är, det bekymmersfria och kravfria livet. Det enda man behöver fundera på är vad ska vi köra idag och vilket mat skall vi laga. På morgonen tar man ett morgondopp (om vädret tillåter), på dagarna utforskar man nya och gamla öar och på kvällarna sitter man under kapellet och myser med fotogenlampa och wirre. Man lever primitivt (iaf vi) nära naturen och när man kommer hem till huset igen uppskattar man på nya sätt alla faciliter där finns, micro, diskmaskin etc.

Oj oj oj det var inte bra att prata om det här! Nu längtar jag efter våren! :)

Båtlivet är fantastiskt!

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Äger en ö som jag måste ta mig till samt ett brinnande fiskeintresse och dom fina dagarna är guld värda

2 kubik bensin är det allt värt

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tycker att vädret varit bättre ute i skärgården en hemma. Allt för mycket regn tycker jag inte har varit. Vissa dagar satt man på kobben i solgasset och blickade in över ett regnit fastland..

Dock så har det inte varit så varm sommar tycker jag.

Alger etc tycker jag att det varit ont om, men det är väl för attdet inte varit så varmt.

Trängsel i vikarna? Varför åka till dom som rekomenderas av tidningar å guider? Finns ju så mycket mer att se. Åker man till ytterskärgården så blir det glesare å glesare mellan båtarna.

Visst det går mer soppa men det är det värt. Har planerat åkandet i år och kom ner till en totalförbrukning på ganska precis 1500 liter

Nää, båt måste man ha så är det bara.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

1, Helt riktigt, vi bor ju i Sverige ;)

2, Prova andra vatten, Bästkusten exampelvis.

3, Se punkt 2

4, Denna uppfattning har jag sett att många här inne på maringuiden har. Jag delar den dock inte. Stör mig inte det minsta att bli stoppad av vare sig Polis eller kustbevakning oavsett vilket fordon jag kör. Kanske dels beror på att jag inte tycker att fylla och körning hör ihop, dels svär och betalar mina fortkörningsböter oavsett om det är på land eller till sjöss.

Där jag bor har jag aldrig hört talas om att någon blivit trakasserad av KBV, att de gör kontroller tillhör deras jobb och uppgiften har de fått av oss i samhället..

5,Det är kännbart för alla som åker motordrivna fordon med dessa bränslepriser, håller absolut med och det var en av anledningarna till att jag sålde min förra farkost med 5,7L V8. Köra liten båt på dagsutflykt och sedan hyra båt ett par veckor på semestern är det vi tänkte prova nu.

6, Hyra båt som jag nämnde ovan kan vara ett alternativ paralellt med ägande av en liten båt. Man slipper allt dyrt underhåll och reparationer, slipper betala för lyft, uppläggning och stor båtplats. Kanske kan det vara ett alternativ till att äga storbåt tills dess att du blir sugen igen.

Mvh// Sigge

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För vår del blev det 28 nättar i båten i sommar, men då var det en sen iläggning och en tidigt upptagning. trixet tycker jag är att göra långa turer och ligga ute länge istället för att åka mycket fram och tillbaka.

Vi gjorde av med 850 liter i sommar och då drar båten ca 2l/nm

Skärgården är härlig, minns en dag när vi låg i gubben på stora nassa, viken blev så full med båt att det kom båtar och undrade om de kunde kliva på grannbåten för att komma iland...

Grannbåten undrade då varför han inte kunde ligga på någon av de 364 andra öarna som stora nassa bestod av... :)

Finns inget som går upp emot att ligga på klipporna och sippa på ett glas vin och stirra ut över horisonten eller se en solnedgång, eller varför inte en uppgång.

 

/Danjel

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har man alltid haft båt så är det svårt att veta om det går att vara utan båt.

Man brukar lite klyschigt säga att det är ett sätt att leva och det är väl så när man har sjön i tankarna mest hela tiden. Kanske räcker med MG.

Men man kunde ju prova att vara utan. Tror inte det går.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Varför ska man ha båt? Om man känner att man helt spontant måste ställa sig den frågan skall man naturligvis inte ha båt.

Jag brukar säga att om man kan förklara sin hobby eller passion på ett rationellt och logiskt sätt så är det ingen hobby eller passion. Det här gör mig en aning oroad över mig själv. Jag har nämligen flera riktigt godtagbara förklaringar till att jag måste ha båt(ar).

1)

Vår sommarstuga ute på ön skulle vara tillgänglig endast när isen ligger, och då kan man ju inte kalla det för sommarstuga.

2)

Jag bor två kilometer från hamnen, något som tillåter mig att knalla ner dit och ta en tur med båten helt spontant när väder och humör så tillåter. Definitivt något som höjer min livskvalitet. En aldrig så liten båttur med fikapaus på lämpligt ställe är fantastiskt efter en dag på jobbet

3)

När hösnuvan sätter in är min favoritmedicin att sätta stäven mot vinden och sikta på horisonten. Där ute på havet är pollenhalterna låga. Lite dyrare än allegipiller men har inte samma tröttande effekt :-)

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Båt är ett måste.

Tycker man det är dyrt.

 

Köp snipa med diselmotor.

Enkelt igentligen!

Vill man färdas ännu billigare,så blir man tvungen att segla.

Men risken är att det blir riktigt dyrt om man börjar segla.

Det går liksom inte att sluta.devil

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Hemingway

Kan bara tala för mig själv och min fru. Vi diskuterade denna fråga för några år sedan och vi var överens. Att skaffa ett hus någorlunda centralt i Stockholm kostar, det gör även en lägenhet på Östermal, Gamla Stan eller Hammarby Sjöstad. Vi fann inget av de nämnda alternativen som attraktivt för vår livsstil så vi köpte en segelbåt (skepp) och bosatte oss i. Vi har denna vinter hyrt en lägenhet i 6 månader för att vi gör en genomgripande renovering av skrovet innan vi glider iväg på öden och äventyr.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Hemingway

Sparre

Jag tycker att Du är en synnerlig förnuftig människa. Alla behöver inte älska att vara på sjön. Var inte båtägandet den stora hitten så är det inget fel i att sälja båten. Det känns kanske bättre att spela golf, samla frimärken, fiska från strand, köpa sommarstuga eller något annat.

Var och en ska gör det han/hon tycker är kul.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Väl talat!

Det finns ingen anledning att de som inte vill vara på sjön skall vara där. Det är nog trångt i hamnarna ändå. wink

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst blondbella

Här håller jag med dig Hemmingway smiley

Har känt känslan flera ggr. Att skall den bort men dyrt och har annat att göra meeen... så har man gått ner till bryggan känt lukten sett havet och näää då kommer suget , skall nog inte sälja ändå. 

Men den dagen suget inte infinner sig och det sunda förnuftet tar överhand.. yepp då är den borta. Men inte på länge än smiley

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Hemingway

För mig finns inget alternativ. Jag har bara en tillfällig bostad på land och kommer från islossningen nästa år att vara permanent bosatt i båten med en brevlåda på min sons staket.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Kalman

Har man en gång blivit biten av båtbacillen så är man såld.

Från den första upptäckten som barn  att ekan gled ut från land när man skulle hoppa i land till att segla över stora vatten.

Från besvärliga passager och skitväder till att segla runt hörnet, köra in båten i en vassrugge med aktern mot kvällssolen och bara sitta där och njuta.

Från att svära och skrapa och lacka till att ligga i en naturhamn och bara njuta.

Det är inte vart man seglar som är intressant, utan att man seglar.

Som tur är så seglar jag och har inte världens dyraste båt heller Men hon duger gott.

Skulle aldrig ha råd att som en skrev ovan här att göra av med  1500 liter soppa. (Bensin?) Med ett pris på 15:- blir det 22500:- Huga. Då måste man verkligen gilla det här med båt.

Som mest har jag gjort av med sådär en 20-30 liter diesel på en säsong. Normalt gör jag inte ens av med 10 liter. Seglar som sagt var. Det är nästan hela nöjet.

Som sagt, har man blivit biten så seglar man så länge man kan komma ombord och hissa seglen eller tills man seglar till ett annat hav.\angel\http://www.maringuiden.se/js/ckeditor/plugins/smiley/images/angel_smile.gif\ title=\angel\ width=\20\ />

 

Edit stavfel.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Hemingway

Kalman

Jag har svårt att tänka mig ett liv utan båt men jag har många goda vänner som inte har båt och dom överlever dom också. Dessa vänner har jag andra gemensamma intressen med. T.ex. har vi ett cariben net över amatörradio för skandinaviska båtar på världshaven som går två gånger om dygnet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Kalman

Har goda vännerna överlevt efter att ha haft båt?

Eller har de aldrig haft någon?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...