Gå till innehåll
fredag 11 april 2025
TjippmanTjotta

Dieseltjafs på nerväg mot Meddlhavet

Rekommendera Poster

Båtvänner! Vi befinner oss i Gislövs Läge (Trelleborg) inför skuttet till Mön, Danmark och vioare mot Tyskland och Travemunde, via kanalsystemen till Medelhavet som vi räknar med att nå våren 2013. Till sak: Vi fick flera dieselsropp på väg ner efter ostkusten, mitt i Hanöbukten av alla,ställen! Trol beroende på skräp/vatten i den tankade dieseln, bla. hade första grovfiltret ett 1 cm tjockt lager rostbrunn gegga i botten på glaset följt av ca 3 cm vatten och därefter den rimligt grumliga dieseln. Stoppen inträffade i grovt väder som nog innebar attmtankarna ruskades om rejält i sjögången. Skräp hade dessuom satt igen bränsleröret från tanken, allt rengjordes i Karlskrona (efter bogsering), men vi slapp tömning och totalmrengöring av tankarna vilket skulle ha kostat ca 10000 kr. Vi lyckades slippa miljödieseln vid senaste tankningen i Ystad, fick i stället Vit Diesel, dock till priset 17,50/lit. Jag fyller alltid på med en dos enzymer för att stoppa ev bakteriell påväxt i bränslet. Men, hur kan man undvika alt kontrollera att man inte får skitig diesel när man tankar??? Någon som vet??? OCH hur kommer dieseln att vara neröver i Danmark, Tyskland, Holland och Frankrike (vi kommer att gå kanalvägarna via infart Travemunde). Följ oss på bloggen http://mah-yann.se

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad jag sett så sätter många dubbla filter med vattenavskilljare när de ska ner genom eller runt Europa. Kan även genom direkt erfarenhet varna för att blanda i olja i bränslet för att smörja - i alla fall om det är halvsyntet olja...

Att mäta vattenhalten i bränslet är möjligt och kan ske med olika metoder. Har dock inte sett någon för konsumenter.

Vad det gäller tillväxt så är väl ändå inte problemet så stort om man har genomströmning/förbrukning? Räcker det inte att se till att inte få för mycket vatten i tanken och inte låta dieseln stå någon längre tid (mer än veckor)?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vår erfarenhet är att dieselbakterierna inte växer särskilt fort. Dock är det som ni märkt gammal aldrig rengjord tank där skiten rörts upp som sätter igen röret från tanken. Har ni sugit upp bottensatsen är nog allt frid och fröjd. Vi fick stopp och var tvungna att blåsa bakvägen med en luftpump mot tanken för att proppen skulle lossna. Kan ni ordna med en rörstump eller slang och kran så ni kan blåsa bort ev stopp på ett lättare sätt? Där kan också alternativ extratank kopplas in om ni vill säkra tillförseln. Lite enkel rörkrökning. Kanske en elpump för diesel från dunk. Efter en sugning i blindo med nedsänkt slang efter tankbotten har vi per år bara fått ett kvarts nubbeglas. Har ändå aldrig brytt oss om var vi tankar. Det är inget fel på dieseln efter Kielkanalen. Helgoland är ett bra bunkerställe och kan passa bra som ett dagspass från Cuxhafen. Billigt tullfriområde.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack och vad extremsnabba ni var att.svara. Precis som Forgus skriver, så gjordes även vår rengöring och vi har nu en preparerad cykelpump med slangstump som kan användas om vi får nya proppar i beänsletillförseln. Den rödbeunamgeggan jag nämnde kan knappast ha uppstått i våra tankar eftersom våra är glasfibertankar som ligger integrerade i kölen. (Malö 50, 1976). Vi har också ett reservbränslesystem, en dagtank, som fylls med dubbelrenad returdiesel från det ordinarie bränslesystemet. Dagtanken står högre än motorn så tyngdkraften sköter bränsleförsörjningen. Dagtanken räcker för ca 5 timmars gång. Vid brnslestoppet ställde vi om till dagtanken men på grund av SBS (dataspråk för Skit Bakom Spakarna) ställde jag en av de tre omkopplingskranarna fel, och lyckades därmed tömma dagtanken på tio minuter. Vi får skylla på att båten är nyinköpt ovh att vi inte hade hunnit öva/kontrollera hur dagtanksystemet fungerar. - Men återigen: finns det något rimligt sätt att kontrollera skräp- och vattenonnehållet när man tankar sin diesel? Ett filter, provtagning...jamvad som helst som fungerar som någon sort kvalitetskontroll?? Av motorservicefirman i Karlskrona fick jag ett litet provrör som kan användas för att testa det bränsle man har i tankarna, eller användas innan man tankr i dieseln, ger en synlig reaktion på en liten platta i provröret om man har dieselbakterier. (vi misstänkte aldrig bakterier här i våra kalla vatten, gäller senare vid tankningarna i varma Meselhavet). /Thomas med besättning ombord s/y Mah-Yann

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Aha...dubbla filter med vattenavskiljare...skriver johzak. Hur funkarn en vattenavskiljare?? kan jag tömma den under gång, dvs utan att behöva lufta ur systemet???

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det finns en bra tratt som innehåller ett rostfritt nät övertäckt med teflon. Den släpper igenom diesel men inte vatten eller skräp. Jag har själv fyllt den med vatten och inget rinner igenom, däremot rinner dieseln fint igenom.

Den finns i tre storlekar, för 10, 15 resp 19 l/min. Säljs av A-filter (numera Christian Berner)

Detta i kombination med ett dubbelt förfilter med vattenavskiljare där man väljer vilket filter man ska använda och kan byta under drift torde lösa en stor del av dina bekymmer.

http://www.christianberner.se/products/filterteknik/branslefilter

post-10017613-1394237250,9531_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack Paliswe! det här låter som det jag behöver. Skall försöka beställa beställa detta levererat till Travemundevarvet där vi mastar av. Tack alla för tips och engagemang! Fair Winds! /Thomas on http://mah-yann.se

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du skrev:

Den rödbeunamgeggan jag nämnde kan knappast ha uppstått i våra tankar eftersom våra är glasfibertankar som ligger integrerade i kölen.

Jovisst kan den har gjort det!!!

Dieselbakterier ser ibland ut just som du beskriver och det spelar ingen roll vad tanken består av eller var den är placerad på båten. Finns det förutsättningar för bakterierna att växa (vatten, ljus, näring) så växer de.

Sen är det ju inte säkert att geggan uppkommit i din tank. Den kan lika gärna ha uppkommit i mackens tank men att alltid ha koll på hur filtret/filtren ser ut är en säkerhetsfråga. Hoppas du slipper fler problem men jag skulle för min del ha gjort en större tankrengöring vid första bästa tillfälle.

 

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag reagerade lite på det som skrivs att tankarna är integrerade i glasfiberskrovet. Nu vet jag inte om denna typ av tankar påverkas av diesel på samma sätt som av bensin (troligtvis inte) men i vår båt, Finmar Seacabin -69, fick vi ta beslutet att inte använda original integrerad tank. Den behandling som lagts på glasfibern för att täta tanken hade börjat lösas upp och stora flagor lossnar. Beläggningen är just brunfärgad.

Detta kan vara ett kollosalt villospår eftersom ni har diesel, och då ber jag om ursäkt, men jag ville ändå nämna det eftersom ni ska ut på långfärd. Har ni inspektionsluckor så ni kan kontrollera hur tanken ser ut på insidan?

Mvh
Fred

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om vi får motorstopp igen pga förorenad diesel så kommer jag att beställa en total rengöring av hela bränslesystemet. Betr dieselbakterierna så togs ett prov i Karlskrona, vilket visade att vi (ännu) inte hade någon påväxt av bakterier. Serviceverkstaden visade några otroliga bilder på bakterietillväxt som,gått helt åt pipan och bildat stora öar av hopgeggad materia som liknade stora fläskgråa flintastekar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Preem har vattenindikator, det är en tub med kräm man stryker på en sticka, som man sticker ner i tanken. Är den röd när den kommer upp är det vatten i dieseln. Kan fås gratis om man frågar efter den.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag skulle känna mig rätt lugn med den extra möjlighet du redan har men som du nu bättre kan med.

Märk upp tydligt så du vet precis hur du ska ändra till extratanken och hålla den fylld. Kanske en slang lätt flyttbar till annan extradunk. Tankning under gång kan vara lite tungt och spilligt. Bra att förekomma bränslestopp då luftning tar sin tid.  

Träna detta också. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kom att tänka på en bekant som köpte en gamla Malö el likn och som fick problem med gegga i tanken. Han sög rent och städade, det var mycket gegga som såg ut som någon hällt jord i tanken. Han fick rådet att skära upp och stoppa ner en rostfritank men det var inte så enkelt så han behöll originaltanken, den hade ju funkat i 30 år så nu borde den gå lika länge till.
En väldigt bra variant är att ha en dagtank som fylls från bottentanken och sen får motorn sitt från dagtanken men då en bit upp.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fantastiskt, nya bra råd. Jag skall absolut skaffa den där preemstickan!! Märkligt fö. hur rälans beroende av motor man ändå gjort sig, trots att vi ju är seglande. Vi kan ju alltid segla oss ut ur de flesta motorincidenter, men efter filterkraschen i Hanöbukten sitter jag nästan som maskinchiefen Johann i den tyska u-båtsfilmen Das Boot (U-båten), med en skruvmejsel som stetoskop mellan öronbenet och motorblocket. Lyssnande efter minsta missljud därinne bland vevstakar och kannringar... Hur tusan gör motorbåtsägaren när maskin stannar mitt ute i Hanöbukten i en kuling?? Paddlar? På tisdag verkar vi kunna gå härifrån Gislövs Läge till Klinthamn på Mön, Danmark. Dvs 40 M med enbart motorgång...vojne, vojne, jag ryser!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi har löst problemet med  två filter.

Blir det stopp i det ena kan jag slå över till det andra.

Det viktiga är att filtrena har varsin matning från tanken.

Sen kan man byta i lugn och ro medans motorn går på det andra filtret.

 

 

För ett par år sedan tog vi ur tanken och byggde om till nuvarande lösning.

Samtidigt tvättade vi ur tanken,filtrerade dieseln för vatten när vi hällde tillbaka den.

2veckor senare fick vi använding av filter nummer två.

Så visst kan det växa snabbt.

Bara det är varmt.

Men nu stannar aldrig motorn.

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Problemen med miljödiesel har blivit så omskrivna så alla problem med gränslestopp skylls numera på bakteriegeggan och att vi inte rengör våra tankar. Det är säkert sant i många fall men det finns fler skäl till att det kan bli stopp. Ett problem som jag tror att vi båtägare ska försöka kartlägga lite bättre är vilka sjömackar som har dåligt rengjorda cisterner och skickar med en massa skräp och vatten när vi handlar fin blankdiesel av dem. Jag har t.ex fyllt diesel i dunk hos Preem-macken i Vaxholm som jag sen hällde via en tratt med sil ner i båttanken. Kvar i tratten fanns både vatten och skräp som måste ha kommit från mackens cistern. Jag har fler vänner som fått stopp i bränslematningen och där vi upptäckt när vi diskuterade problemet att de tankat på Preem i Vaxholm. De kan ju ha fått skiten även från andra mackar så det skulle vara intressant att höra var andra med bränslestopp tankat innan ni fått problem. Var har TS t.ex. tankat under sommaren?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Givetvis är det så att många mackar slarvar. Det är cisterner som står ovan mark och är omväxlande kalla och varma vilket ger kondens, ungdomar som arbetar och som inte kollar vattenavskiljaren tillräckligt noga och nästan tomma cisterner där man pumpar upp skräpet och vattnet som ligger underst.

Var gång sjöräddningen bogserar in en båt som fårr bränsleproblem noterar dom vilken mack som båtägaren tankade vid. Det torde finnas god statistik där men tyvärr har de inte offentiggjort den. Hade varit intressant att få ta del av den informationen. Givetvis förnekar mackägaren att problem som uppstår i båtarna skulle bero på hans bränsle.

Kan bara rekommendera tratten i inlägget ovan.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Efter snart 3 säsonger ute i stora vida världen och med en dieseltank som är 12 år gammal och aldrig rengjord kanske vi har haft tur som aldrig har haft några problem.

Fel. Vi fick problem i Sverige en gång, kuling och skumpigt men då vi har dubbla dieslefilter gick det lätt och snabbt att koppla om till det andra och vi kunde utan vidrae problem fortsätta resan.

Men det skall bli spännande nu i höst när vi skall göra rent tanken för att se hur den ser ut egentligen.

Vet att vi hade en flaska med något underdundermedel mot beväxning, men minnet är för kort för att minnas vad det hette. Men kolla hos skeppshandlare på vägen ner, de har säker något. Skadar ju inte att pytsa i lite grand.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nytt bränslestopp! Dags igen. Efter en Mycket skumpig överfart mellan Klintholm och Gedser Odde (taskig väderprognos, vi fick 11 sekmeter, rejäl sjöhävning och 2-metersvågor rakt mot oss) så flydde vi in mot Smalands Farvandet för att gå den lugnare bakvägen mot Gedser. Då börjar Gamla Bettan hosta till, knacka och tappa kraft och fart...vi seglar in till närmsta hamn som råkar vara osannolika lilla Stubbeköbing. Här får vi tips på en riktigt bra motorspecialist som idag och inom någon timme hittade orsaken till våra bränsleproblem: Ett mycket otätt bränslelock på skarndäcket, som i princip har sugit i sig slagvattnet från våra lite tuffare seglingar med mer eller mindre ständigt stående vatten... Alla klagar över diselmackarnas vattenförorenade bränsle, men så här ser det ut i verkligheten i 80-90 procent av fallen, menade han. I vårt fall har det vattenblandade bränslet lett till att en av fyra spridare fått nålventilen fastbränd i vidöppet läge, med hårda metalliska knackningar och varvtalssänkning samt slutligen motorstopp som följd. Och självklart visar det här sig när tankarna skakas om så otroligt mycket...normalt ligger ju annars bränslet och ev. vatten separerat. Nu byts alla fyra bränslespridarna, båda bränslefiltren, samt att denne MotorMäster även noterade i bara farten att en av två värmekänselkroppar kopplats bort (för att slippa höra larmet!!!). Vi behövde inte göra en sanering av bränsletankarna, tack för det. Underbart att träffa på folk som kan sina saker. Vi hoppas nu kunna fortsätta mot Grossenbrode och Travemunde på tisd/onsd.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja visst är det häftigt med folk som kan sin sak!

Hoppas ni nu får slut på problem med järngenuan.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...