Gå till innehåll
lördag 15 februari 2025
Flintstone

Bygga täckning typ båthus, vad ska man tänka på?

Rekommendera Poster

Denna vinter kommer vi få en vinteruppställningsplats som medger att vi bygger täckning av husmodell. Detta kommer underlätta enormt för de projekt som ligger i pipen och det ska bli extremt skönt att inte vara så väderberoende. 

Jag tänker använda mig av kopplingar av typen Burwall fast det blir Clas Ohlsons modell som känns riktigt prisvärda. Till dessa blir det 45 x 70-reglar från Byggmax (10 kr metern!).

Givetvis har jag kollat runt en hel del, både i verkligheten och på nätet, för att se hur man  konstruerar huset bästa sätt men tänkte nu fråga den samlade kunskapen här på MG och era erfarenheter. Vad ska jag tänka på?

Jag har ett antal specifika frågor men jag väntar med dem ett tag så ni får en chans att komma med spontana tankar och idéer.

Mvh
Fred

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du får väl ta reda hur mycket det kan blåsa på där du bygger båthuset samt hur mycket snö/blötsnö det kan komma.....

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Naturligtvis kraftig pvc press på utsidan, men häfta gärna fast en billig japanpress eller byggplast på insidan, detta för att få en isolerande luftspalt och mindre risk för kondens.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har bra koll på hur mycket det kan blåsa och hur mycket snö det kan komma då jag bott i samma område hela mitt liv. Platsen kommer vara mer skyddad än den vi hade i vintras och den A-ställning vi använde då klarade alla stormar utan problem. Snö skottar man ju lätt av ifall det skulle bli för mycket.

Huset kommer bli runt 7 X 3 meter så det är ingen lada jag ska bygga.

Smart att häfta byggplast på insidan av reglarna! Det ger ju även ett extra skydd ifall det skulle gå hål på pressen. Visst är det så att det bara är över båten som det behövs kondensskydd? De delar av taket som är utanför båten behöver väl inte ha dubbel täckning?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jo, jag förstår att det är taket som gäller...men säg att man har ett hus som är 3 meter längre än vad båten är, då behöver man väl inte klä in hela undersidan av taket utan endast den del av taket som är ovanför båten?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag kan rekomendera Biltemas gröna tjockare presseningar.

 

Kalle

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

De ska jag spana på Pentax! I år blir det nog billigaste, genomskinliga jag hittar. Vi har en ganska bra genomskinlig nu men den kommer inte räcka för att täcka hela huset så det blir att komplettera. Jag vill gärna ha gjenomskinliga, eller åtminstone vita, för att få lite gratisljus. Det blir så himla mörkt under tjocka PVC-pressar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hahaha...nog har jag en del färdigheter men tankeläsning på distans har jag inte lyckats bemästra!

Nu tror jag egentligen att frågan inte är aktuell för oss, vi kommer nog inte bygga ett hus som är mycket större än båten. Dels för att det nog inte finns plats men också för att vi betalar för kvadratmetrarna. Dock måste vi se till att man kan röra sig runt båten obehindrat. Då kommer vi in på min första raka fråga:

Hur mycket marginal ska jag räkna med för att kunna röra mig runt båten utan att det blir bökigt?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har ett hus sedan många år. Jag har också byggt det av CO's metallbeslag. Jag har längsgående ribbor i 1'x4' men har sett andra som har tvärgående, detta för att pressen inte ska töja sig och samla snö och vatten, det ska rutscha av. Allt är kryssat ordentligt för att det inte ska blåsa omkull. Längst ner på alla stolpar sitter vinkeljärn från Biltema som har ett hål i mitten, ett 40 cm långt armeringsjärn är nedslaget genom hålet i backen för att huset ska stå stilla. Pressen går inte ner längre än strax under vattenlinjen på båten på sidorna av huset för att luften ska röra sig och fukt från marken inte ska bli ett problem. Gaveln är däremot täckt hela vägen ner.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har gjort en snabb principskiss på det hus jag tänker mig, mest för att enkelt kunna räkna ut materialåtgången. Varken kryssbrädor eller extra takbrädor är inritade ännu.

Vad tror ni om måtten? Båten är en 19 fots (5,7 X 2,2 m) kabinbåt.  Räcker tre meters bredd på huset om båten är 2,2 meter? Är det tillräckligt med två meters väggar eller behöver de vara högre? Räcker längden (7 meter) om båten är 5,7 m en halvmeters badbrygga?

Peter,

Har du kryssat alla rektanglar och är det med kryss eller en regel per rektangel? Finns det inte risk för att vinden får tag i taket likt en spinnaker om väggarna inte går hela vägen ner till marken?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Storleken beror ju på vad du ska göra för vinterjobb. Ska du jobba utvändigt på skrovet så blir det trångt med 35 cm (40cm - ca 5 cm för reglarna). Polering o vaxning till våren klaras ju av genom att lyfta upp pressen den dag det ska göras. När du placerar huset i längsled så tänk på att framtill så behöver du inte så mycket utrymme, du kommer åt att polera mm runt fören i alla fall. Det är vid aktern där du ska klättra upp o ner hela vintern som det behövs utrymme för att det ska bli praktiskt.

De största krafterna på pressen när det blåser är på läsidan av taket. Huset fungerar som en flygplansvinge som vill lyfta hela huset så det gäller att hålla nere pressen med många tampar.

edit:stavfel

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Håller med föregående kommentarer om att 35-40 cm är alldeles för trångt på sidorna. Jag rekommenderar minst 70 cm mellan vägg och skrov. Du kanske ska ställa upp någon slags stege eller plank att gå på runt båten (om du ex har jobb att göra på skarndäck, otroligt mycket enklare att arbeta på från sidan än att sitta på båten och jobba nedåt) eller relingslist eller annat i den höjden.

Många gånger är det ju båtklubbarnas regelverk som sätter stopp för hur breda båthus man får bygga, det är ibland alldeles för trångt i husen för att kunna göra underhåll kan jag tycka.

Om du inte begränsas av ett regelverk som hindrar dig att bygga stort så ska du naturligtvis bygga ett hus där du har utrymme framför och bakom båt, samt på sidor. I mitt hus hade jag en liten arbetsbänk, inte djupare än 40 cm, vid ena kortsidan vid aktern. Den var guld värd. Se till att båten har gott om utrymme antingen i fören eller aktern, minst 1,5 meter. Gör huset 2 meter längre än båten, det räcker.

Väggarna ska vara så höga att du slipper krypa på båten om du ska göra jobb ovanpå båten. Det är inte kul att behöva åla sig in, men man kanske inte heller behöver gå helt upprätt...

Lampor i taket är ett måste. Köp armaturer på jula/rusta el liknande, för utomhusmiljö, typ garage/stall. tre st räcker, kostar typ 199 st.

F.ö så hade jag själv trall-sektioner runt båten, så jag gick torrskodd runt hela båten. Märkte året innan att all lera som ofrivilligt följde med upp i båten inte var så där jättekul att städa inför måleriarbeten... men detta är kanske bara ett problem om man har mycket jord på sin uppställningsplats, om man har singel är det inga problem.

Jaa... det var en del tips det... lycka till!

 

//Patrik

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Kalman

En sak som du bör tänka på.

Gnagskydd/skavskydd över alla reglar och kanter på taket och där vägg/tak möts.

Kör du med tunna japanpresenning så gnager det genom ganska snabbt.

Om man inte har pressen ända ner till marken så vill den lyfta mera, segla i väg. Det är ställningen som man skall förankra riktig gott. Vinkeljärn och armeringsjärn i all ära men hur sitter vinkeljärnet/plåten mot regeln? De sk ankarskruvar/ankarspikar dras ut lätt vid en kraftig blåst/sug. Bättre pressen flyger iväg än att ställningen gör det.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Många bra tankar!

Just denna vinter har vi inte tänkt göra så mycket på skrovsidorna men det slog mig att eftersom vi planerar att måla friborden i framtiden så kanske vi ska ta höjd (eller snarare bredd) för det redan nu. Det är ju lite meckigt att byta alla takreglar för att göra huset bredare senare. Dock är det så att om vi gör huset en meter bredare och en meter längre så blir det 1000 kr dyrare i platshyra och för det får vi ju hundra meter 45 X 70-regel! surprise

Jag fick idag se platsen vi ska ligga på och den känns väldigt skyddad. Vi kommer ha ett annat båthus på ena sidan och en trädlinje på andra så vinden kommer inte kunna få speciellt mycket att riva tag i, speciellt inte från sidorna. Dock ska jag absolut se till att pressen hålls ned ordentligt!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Såg det...men på CO får man mängdrabatt om man köper 5 så då blir de ännu billigare. Som ni ser på ritningen jag postade tänker jag mig ha fyra ramar vilket för att jag behöver tolv beslag, sex av varje sort.

Är det någon som har koll på hur långa reglar man kan ha mellan varje ram? På min ritning är det typ 2,3 meter. Är det för långt eller kan man kanske ha ännu längre?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Japp, jag såg det...lite väl dyrt och det går inte att anpassa precis som man själv vill. Säkert toppenbra dock! yes

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Blöt snö är tungt o har du så mycket som drygt 2m mellan reglarna finns det risk att pressen trycks in. Trä o knut rep mallan nock o längsrående regel som extra stöd det drukar räcka.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Många bra tankar från dig också Patrik!

Jag inser givetvis att ju större hus desto bättre när det gäller att jobba i i och runt båten. Se dock skillnaden i platshyra som jag skrev tidigare så det får givetvis bli en kompromiss. Jag lägger hellre tusenlapparna på grejer till båten än att ge dem till båtklubben. cool

Höjden betalar man ju ingen hyra för så där kan jag ju verkligen ta i. Då är det bara storleken på press, vindfånget samt smidigheten i att resa/riva man har att ta med i beräkningarna. På min ritning är de vertikala väggarna två meter...det kanske är lite lågt? Båten är ju en kabinbåt så vindrutan sticker ju upp en bit. Risken är att taket kommer väl nära så man får göra sig till en ostbåge för att ta sig upp på fördäck...här tror jag att jag får pröva mig fram lite. Jag vill ju inte ha ett höghus att resa/riva...

Lamporna har jag redan spanat in, det blir två eller tre från JULA.

Platsen vi har blivit tilldelade är ganska rent och grovt grus så jag är inte orolig för smutsen. Jag har också ett gäng gamla militärfiltar som jag tänkte ha som avskrapningsmatta där man kliver upp i båten.  Den plats vi har haft fram till i morgon har varit jobbig på grund av att det varit jordigt i aktern vilket skitat ned enormt i båten när det regnat.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tänker mig att lägga ganska många ribbor mellan ramarna av just den anledningen, dessa ser jag dock kommer vara av klenare virke än stommen. Även kryssribborna kommer vara klenare.

Tror du verkligen att rep räcker för att hålla emot snön? Det skulle ju vara otroligt smidigt!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad räknar du med att ditt bygge kommer att kosta?

Trallskruv med torksspår är väl inte fel.

Som gamal scout/scoutledare/seglare är ju surrningar lite av en specialitet, men jag skulle föredra skruv och skruvdragare för att fästa trä mot trä

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag hoppas på att hamna under 3000 kr exl pressar.

Skruv och skruvdragare är en självklarhet för mig. Det med rep var mer för att hålla ut pressen på taket inte för att staga upp konstruktionen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag gjorde en mycket snabb (och ganska kackig) modell av båten och la in i båthuset. Jag har höjt sidorna lite och breddat 1/2 meter men i övrigt behållit samma dimensioner. Personligen tycker jag att det ser ut att kunna finnas nog med plats 7 X 3,5 meter.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det har funkat i tio år utan att dra ner pressen och att köra med armeringsjärn i vinklar, Kalman. Det har funkat även för mina båtgrannar som kör samma princip. Jag har haft två olika lägen på den här uppläggningsplatsen samt legat på en annan med samma båthus.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Kalman

Ja, då äre bara att gratulera att det håller peter_k.

Vad jag menar är att om pressen inte går ända ner så blir lyftkraften större. Kan man få liknade det vid en spinakker?  Jag skrev , citat: så vill den lyfta mera.

Alltså, att man tänker på att förankra lite bättre, underförstått.

Det andra. Jo de där L bockade plåtarna som man har och fäster med ankarskruv mot regeln nere vid marken. Sedan slår man armeringsjärn genom stora hålet i den horisontella delen mot marken. Jag har sett hur sådant just vreds loss och ställningen drog iväg.

Det var det jag ville påpeka och varna för. Vet ej hur du har fixat din ställning i detalj.

Annars det värsta jag har sett i den vägen var en carport över en bil. En lokal tromb i Eskilstuna trakten för ett antal år sedan lyfte hela carporten och flög iväg med den och lade ned den 20-30m  från stället. Å inte en skråma på bilen! Skulle inte trott det om jag inte hade sett fotot på förödelsen.

När tar du upp? Min Fin-Gal är på land under tak. Byggde ett pulpet tak över den för några år sedan.

Hoppas näst sommar blir bättre. Hatar regn och rusk.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Idag flyttades båten till platsen den förhoppningsvis ska ha många år framöver! Jag måste ta en bild när alla båtar runtomkring lagts på plats så ni får se hur skyddat det är. Det är som att båten ligger omfamnad av båtgrannarna och trädlinjen mot sjön! laugh Jag är därför inte alls orolig att jag kommer få problem med vinden. Jag tror till och med att lättviktspressar kommer klara sig flera år utan att helt förstöras så länge jag ser till att vaddera ordentligt (tänker mig liggunderlag tillskurna i lämpliga bitar).

Med detta sagt så kommer jag ändå säkra upp huset ordentligt...jag har hellre för mycket säkring än för lite och det där med att alltid förtöja för storm gäller ju inte bara när båten ligger vid bryggan! wink Jag passade på att spana runt bland båthusen på klubben och det var inte många som hade säkringar mot marken. Jag såg en som hade stenplattor med beslag och någon som hade riktigt tunga järnklumpar men de allra flesta saknade alltså säkring helt. Vår uppställningsplats är uppenbarligen väldigt förskonad från riktigt elaka vindar.

Mvh
Fred

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...