Gå till innehåll
torsdag 13 februari 2025
Flipperskeppare

55 A säkring för kabel på 6 mm2?

Rekommendera Poster

Jag ska förlänga kablarna till min powertrimpump och försöker hitta rätt dimension på kablar. Enligt Volvo Pentas elschema ska pumpen avsäkras med 55 A säkring, men kabelarean anges till endast 6 mm2. Kan detta stämma?

 

 

post-21399-1394237058,3818_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mja.  man säger 6 A /mm2 kontinuerlig ström som en bra gräns.

6 A / mm2 x 6 mm2 = 36A

Nu går ju inte powertrimmen mer än sådär 30 sekunder i taget. Så det är välan OK, det hinner inte bli så varmt på den tiden. Men det blir ett ganska stort spänningsfall.

Men det beror också på längden på kablar. och generellt gäller att en kabel aldrig så tjock kabel som man praktiskt/ekonomiskt kan använda med de kontaktdon man har och hur man behöver dra den. Den kan aldrig bli för grov.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Formeln du skriver är väl Winges tumregel för kabeldimensionering om man kan tillåta 0,35 Volts spänningsfall, inte egentligen vilken största säkring man bör ha?

Jag hade nog accepterat Volvos säkringsförslag men funderat över det största acceptabla spänningsfallet och låtit det styra kabeldimensionen. Om du förlänger mycket så kan du annars få problem med funktionen. Om vi inte pratar väldigt korta kablar förstås.

Spänningsfallet U = I x 0.0175 * L/A där I är strömmen till förbrukaren, 0.0175 är resistiviteten i koppar vid 20˚C, L är total längd på kablarna (T&R) och A är kabelarean.

Kan du (bara) tänka dig 0,2 Volts spänningsfall blir din area enligt formeln ovan:
A = I * L * 0,0875

Exempelvis 30A och 2x5 meter kabel ger då en kabelarea på 25 mm2. Winge som nämndes ovan accepterar större spänningsfall och då kommer man undan med 15 mm2.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kabeln blir 2*2 meter, så spänningsfallet är nog acceptabelt även med 6 kvadrat. Trimmet går desstuom oftast bara när motorn är igång vilket ger någon volt till. Dessutom tvivlar jag på att motorn verkligen drar 55 A, säkringen är nog dimensionerad för att klara startspänning. Så för mig handlade det om säkerheten; att det är säkringen och inte kabeln som brinner av först och då tyckte jag att 6 kvadrat verkade klent. Men man får kanske förutsätta att Volvo har koll på detta.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

6 A /mm^2 är ju ett maxvärde för kablar i VP rör där de får förhållandevis dålig kylning inne i väggarna men det räcker ändå för att det inte ska brinna.

Men bäddar du in din 6mm^2 i cellplastisoleringen blir den klart varmare än i fria luften. All energi ger värme som om den inte avledes ger högre och högre temperatur. Lyckligtvis leds värme mestadels bort.

Om man har hög ström genom en sladdvinda blir den varmare än om kabeln är utrullad.

Håller man på 6A/mm^2 så är det mestadels ett säkert värde. Anledningen att man sätter ett värde är ju även ekonomiskt för koppar kostar.

Men så andra problemet att tänka på är om det är acceptabelt spänningsfall för applikationen.

Kanske 55A är satt för att klara startströmmen utan att säkringen går.

 

 

 

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Finns en tabell på sid 11 med kabelvärme för diverse enkelledare. Magnus Sterky har ju skrivit böcker om båtel, och är klart trovärdig. Frågan är hur tabellen skall tolkas?

http://batteknik.se/2010/10133_nytt_elsystem.pdf

Står ingen omgivningstemp men kanske avses rumstemp 20 grader?
Skall nog tolkas som att man provat att köra de olika strömstyrkorna kontinueligt för respektive kabeltyp och mätt kabelns yttemp, d.v.s. jämnvikts-temperaturen där producerad och avledd värmeenergi till fria omgivningsluften gör att tempen inte fortsätter att stiga.

Klenare kablar verkar klara betydligt högre ström per kvadratmillimeter vid given temp, beror nog på att kylytan (mantelarean) blir förhållandevis större på klenare kablar.
Exempelvis 19 trådig 6 kvmm blir ca 100 grader vid 9A/kvmm. Däremot en 1 kvmm:s kabel klarar ungefär dubbelt, 19A/kvmm vid samma 100 grader.

Vilken temp plastisoleringen klarar utan att smälta framgår inte, eller för den delen när den självantänder? Plasten brukar väl iofs bli kletig vid mjuklödning, dvs 180 grader eller mer.

Tja, tror f.ö. också att spänningsfallet vid förlängning är intressantast, kabeln hinner knappast bli särskilt varm vid normal användning.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...