Gå till innehåll
måndag 20 januari 2025
Gäst

Kablagetyp till belysning ombord

Rekommendera Poster

Gäst

Satt och snackade med några båtkompisar och så gled vi in på ämnet el ombord. Jag kunde konstatera att det finns många uppfattningar om bl a kablage, vad man får göra osv. En sak som skulle visa sig ställde det hela lite på ände var detta med ledlampor och vanliga halogenlampor (10W). Några påstod att kabeln måste vara grövre än vanlig landkabel (hoppsan då) och då hade någon annan en uppfattning om att man till ex LED-belysning kan koppla med vanlig sk flat kabel. Åsikterna gick duktigt isär.

Finns det någon som på ett rätt enkelt sätt kan förtälja storyn kring kabeltyp ombord?

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ledlampor drar ju väldigt lite ström och dämed blir spänningsfallet inte så stor. En hallogenlampa på 10 w dar ju runt 0,8 A. Har man då några stycken blir det ju en del ström.

Nu är ju jag en gammal yrkesskadad stofil, men jag har alltid dragit 2,5 mm2 till de flest förbrukningsgrupper i båten. Om det är något som dra mycket ström får man ju gå upp i area för att klara späningsfallet. Håller på att göra om mycket i min båt och det blir - som alltid - 2,5 mm2, även om jag kommer att instalera ledlampor på många ställen. Det finns säkert många som tycker det är intresant att räkna på spänningsfall och kabelareor, men jag tycker det är bättre att köra med samma area så blir det en aning mindre rörigt.

Och ledningarna skall va förtenta http://www.hjertmans.se/webshop/artiklar/artiklar.asp?rubnr=868&artname=

 



Senast ändrad av toaen | 09 mars 2012 | 22:44

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag använder alltid marinkabel från solar och de är inte förtent men av hög kvalitet koppar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag kan tänka mig att man kan se diskutera både tunnare och tjockare kabel för LED-ljusen.

Tunnare: driver man en LED-lampa som har 12V matning och som själv fixar spänningen som varje LED ska ha (flera LED eller nedreglerad spänning) blir det mindre ström i kabeln. dvs tunn ledare OK.

Tjockare: är det så att man har LED som går på sin spänning som väl är runt 2-3V och det är en nyare typ med  3, 4 eller kanske t.o.m. 6 W blir det förhållandevis mycket ström (för 6Wattaren 0,5A)  och spänningsfall i kabeln mer avgörande. Man fixar då spänningen centralt för hela båten med ett aggregat som ger c:a 2-3V (rätta mig). Säkert räcker 1,5 kvmm men ska man ha flera lampor på samma kabel kan det nog bli lite svagare ljus om man inte tar Toaen-standard 2,5 kvmm. Ett spänningsfall på 0,5V av 2V blir verkligen märkbart (nästan halva effekten går bort) medan samma för 12V knappt märks. 

Nu verkar det vara så att de flesta LED som säljs har 12V matning så grövre kabel än 2,5 kvmm är väldigt onödigt. Lite synd att det verkar vara dåligt med LED som inte har matningsdosa eller reglering i lampsockeln. Ska man ha 10 matningsdosor i båten om man har 10 lampor? Dyrt, skrymmande och ineffektivt.  

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag såg att det blev lite fel. En LED på 6W och 2V blir strömmen hela 3A. Då krävs nog mer Än 2.5 kvmm för att inte få sämre ljus. Ska man ha fem LED på samma kabel blir det 15A. Huga då krävs nog 10 kvmm minst.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kabel-are-räknaren enligt länken har två begränsningar

komma kan ej användas skriv punkt i stället. (tex 1.5mm2). Det går inte att ändra ett värde för att se vad som händer, man måste först RENSA och sedan skriva in värden på nytt.........

Men ändå...Det går ganska snabbt att se hur spänningsfallet ökar med

1. ökande belastning

2. ökande kabellängd

3. minskad kabelarea.

Problemet med lågspännings-system är kanske inte i huvudsak att strömen blir så hög att kablarna brinner upp, det finns ju säkringar.   Problemet är i 1:a hand att du tappar effekt i systemet pga att energi slösas bort i energiförlust i ledningarna då kabelarena är för liten.

Det är därför man nästan alltid annars har högre spänning då man vill överföra mycket energi, men högspänning är ju som bekant livsfarligt, därför har man inte det i bilar och båtars elsystem.

I bilar och båtar får man därför antingen acceptera stora energiförluster i ledningarna eller välja grövre kablar. Ett ankarspel på 1200W bör tex ha minst 35mm2, men dammsugaren hemma med samma effekt klarar sig rätt bra med 0,75mm2

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

VIKTIGT!

är att inte använda vanlig enkel-ledare som man drar fasta installationer på land med. i Båt ska det vara mångtrådigt! Enkelledare vibrerar av efter ett par säsonger!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fast. ska du ha flera st 2V LED på samma kabel så sätter man dem i serie. Då går samma ström genom alla LEDarna.

Hmmm. en LED på 6W är i princip laserklass p. Är du säker på att det inte är en LED som ger samma ljus som en 6W lampa?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ikea har 4 W i en diod nu. Bilarna kommer väl med LED också och då blir det stora antl och billigare kantänka.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tror också att rätt modell för 12V är några seriekopplade lysdioder. Bara en enkel reglering, helst utan hackning så man slipper radiostörande frekvenser vilket man hört talas om. Använda VHF, stäng först av lanternorna! Inte sjösäkert precis. 

Med 3 eller 4 st seriekopplade LED kunde det räcka med ett seriemotstånd och driva den direkt på båtens system. Det är kanske så de ser ut lamporna med sockel man kan köpa. Ska kolla nu i vår om de blivit tillräckligt ljusstarka. Köpte en för ett par år sen som bara ger ledljus. Här kan man inte skylla på falsk marknadsföring iallafall.  

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Frågade min far om detta,då jag själv skall dra ny el. han hadde både enkel och flerledare i sin båt och han har inte märkt av ett kabelbrott sedan installationen 1984.

men det är klart det kan hända, framförallt i mindre motorbåtar

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

det beror på hur långa kablat man skall dra får du inte glömma.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En diod på 6 Watt i en lampa är inte optimalt i en båt där du har 12 Volt. Bättre då att ha ett antal svagare i serie eftersom strömmen blir samma i ett seri- system. Om man har tex en liten diod som indikerings lampa så sätter man ett motstånd för att minska spänningen över dioden. Det räknar man då ut enligt Oms lag beroende på hur många mA (miliAmpere) som dioden drar. Men att kompensera bort spänningen med motstånd för en enstaka väldigt starka dioder är mindre smart, då är det mycket bättre att koppla ihop dioderna så att de tillsammans får arbetsspänningen 12 Volt

Enstaka dioder på 6 W är annars rätt starka och passar bra i strålkastare. Om varje diod behöver typ 1,5 Volt, så sätter man 8st när man bygger en strålkastare 6 x 8st  =48W vilket borde ge oerhört bra ljus. Men att ha en lite diod ensam med 6 W skulle nog kännas rätt elakt skarpt, som någon sa ovan, rena laserljuset nästan.



Senast ändrad av Hasse_O | 10 mars 2012 | 21:05

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Den på 4W från IKEA är en rätt behaglig läsbelysning. Sitter med den här i TV-soffan just nu. Den är en ensam  diod och sitter i en liten lins som ger mycket jämnt ljus, som en scenstrålkastare ungefär. Kolla in den, för hemmabruk om inte annat. Skulle inte ha nåt emot en sexwattare i taket men då med en annan lins med större ljusvinkel.  

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...