Gå till innehåll
fredag 29 november 2024
kitaren

Moraliskt hummerfiske

Rekommendera Poster

Då jag är ny i detta forum, blev jag positivt överaskad, när jag läste allas inlägg om hummerfiske.

Det verkar som att man har en hög moral, vad gäller att sätta tillbaka under måttig och rombärande hummer. Detta är viktigt med tanke på återväxten, ger man hummern chansen att romma ytterligare en gång, så får vi det tillbaka mångfallt några år senare. Detta gäller för  alla bestånd, så väl på land som i hav. Det gäller att förvalta bestånden förnuftigt, vilket man då inte har gjort med fiskbestånden. Då en stor del av hummern landas av fritidsfiskare, så är det till stor del på oss ansvaret ligger, att förvalta hummerbeståndet väl. Jag själv anser att en godkänd hummer (carapax 8) knappast är lönt att ta hem, då det inte är mycket mat på dom. Om man nu skulle höja måttet till 9 istället, skulle denna hummer hinna reproducera sig minst en gång till vilket skulle innebära ännu fler svartingar i tinorna och dessutom mer större hummer. Vad är er åsikt om att öka måttet?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Håller med fullständigt. Öka måttet till 9 cm, då skulle ca 20% gå tillbaka till sjön och förränta sig till nästa säsong. Det är också svårt att på frivillig väg släppa tillbaka nåt som man får ta upp så reglering krävs. Undra vad som hänt med förslaget om 6 tinor / pers. Det tycker jag också är vettigt. Som det är nu, om man fiskar 2 pers, är ju antalet i praktiken mer begränsat till båtstorleken. Med 6 tinor per pers skulle det bli mindre trängsel och man skulle säkert få en större fångst per tina. Dock borde inte yrkesfiskets andel öka, då är det meningslöst. Jag tycker det är mycket bättre att låta fisket vara en fritidsyssla än att stödja en branch som inte ens kan stå på egna ben utan en massa bidrag och som därtill har utplånat stora naturresursvärden.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag fiskar inte hummer eller nåt annat heller för den delen. Möjligtvis makrill med dörj vid nåyy enstaka tillfälle. Har fått två i år.

Nu vet jag inte vad du jobbar med, men hade inte du uppskattat om man hade begränsat din möjlighet att leva på ditt yrke, som du föreslår för yrkesfiskare?

Om det endast va yrkesfiskare som fick fiska hummer, så hade det inte blivit lika många tinor ute och betydligt mer hummrar - om det nu är det som är syftet med din åsikt.

Som Alf Robertsson reciterade Vem tänker väl på en fiskare från Smögen - mer än i en och annan sång

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Anledningen till att det inte finns så många yrkesfiskare på enbart hummer beror nog på att det är svårt att få lönsamhet med versamheten på årsbasis, däremot kan det nog bli ett tillskott i kassan som ett kompliment till det vanliga fisket. Då jag växte upp under 70, början på 80-talet, fanns det fortfarande 4 st verksamma yrkesfiskare i den lilla by där jag bor, idag finns här ingen, närmaste yrkesfiskare blir nog glommen (ca 8 mil). Tyvärr är denna yrkesgrupp utdöende, till stor del pga överfiske, man har inte förvaltat bestånden på ett förnuftigt sätt varken ifrån myndigheters sida eller ifrån yrkesfiskarna själva. En bidragande orsak som gynnar hummern är utfiskningen av bla torsken, vilken i stort sett försvunnit ifrån våra vatten. Torsken livnär sig bla på småhummer, och med en obalans imellan bestånden så gynnas hummern. Då gäller det att inte göra om misstaget  ytterligare, utan försöka förvalta detta bestånd med förnuft. Torskens återväxt lär nog tyvärr dröja. Mäniskans dumhet och kortsiktighet vad gäller övrigt fiske får vi nog diskutera i en annan tråd, då jag ville diskutera en ökning av min-måttet på hummer. Det är klart att yrkes fiskare inte tycker om att begränsas, men det skulle i längden gynna även dom. Att sedan förbjuda fritidsfiske är väl lika dumt som att förbjuda fritidsbåtar i relation till yrkestrafik. Genomtänkta och realistiska regler och lagar gynnar alla.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag nämnde aldrig nåt om nån begränsning för yrkesfiskare (dock är jag inte emot det heller). Det är inte heller så att det är givet att yrkesfiskarna skall ha ensamrätt att förvalta gemensamma resurser. Fritidsfisket skapar minst lika många arbetstillfällen som yrkesfisket. Folk behöver båtar och utrustning. Dessutom drar fisket folk till kusten vilket ger ytterligare affärsmöjligheter.

Om man pratar om yrkesfiske i allmänhet så är ju problemet att det inte finns tillräckligt med fisk för att det ska bära sig. Det är ju faktiskt så att den industriella fiskerinäringen under överinseende av regering och fiskeriverk lyckats tömma havet, sen kan man vara hur nostalisk som helst. Jag håller dock med om att Smögenfiskarna har blivit överkörda och svikna av både de som styr och kollegorna från Göteborg. Men istället för att subvensionera fiske tycker jag att man i kustkommunerna borde kunna få satsa pengar på annat som mer har framtiden för sig, t.ex. etableringsstöd för företag.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du kanske inte nämde yrkesfiskare, men jag tolkade det du skrev på det viset;

Citat från ditt inlägg; 

Dock borde inte yrkesfiskets andel öka, då är det meningslöst. Jag tycker det är mycket bättre att låta fisket vara en fritidsyssla än att stödja en branch som inte ens kan stå på egna ben utan en massa bidrag och som därtill har utplånat stora naturresursvärden.

Nu är väl det inget problem med yrkesfiskare som får en andel av inkomsten av hummerfiske. Såna fiskare finns väl nästan inte längre - dvs kustnärs småfiske. Det finns väl nästan inga fiskare kvar överhuvud taget - åtminstone i inte här i ,mina hemtrakter. Nån enstak båt på Smögen. Knapt en handfull båtar på Fisketången.

En sak vet jag alldeles bestämt. Jag kommer inte att bidra till till utfiskning av hummer. wink

Jag är 63 år. Jag hela mitt liv bott i ett skärgårdssamhälle och kunde till för ett antal år sen sanningsenligt säga att jag aldrig sett en levande hummer och jag har aldrig ätit hummer. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja ja, hursomhelst: 9 cm låter som en ypperlig idé. Som sagt tycker jag att 6 tinor / pers också är bra. Vidare borde man ha fler fredningsområden där allt fiske skulle förbjudas. En annan åtgärd skulle kunna vara att kräva att tinornas öppningar ska stängas med tråd som ruttnar för att minska skadan av borttappade redskap.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ringde idag fd fiskeriverket och pratade med en mycket trevlig forskare på hummer. Han är en av tre forskare på detta område i Sverige, och var främst specialiserad på hummerns reproduktions cykel, men kunde det mesta om humerns leverne och även en hel del om fisket, vilket var mycket intressant att få ta en liten del av. Vi diskuterade då frågan i denna tråd och enligt honom, håller man redan på att arbeta med att öka måttet. Norge har min mått på 90 mm samt ytterligare ett mått för totalländen på hela hummern, inom EU gäller  88mm. Han hoppades att Sverige skulle öka till 90-95mm, samt att man  samtidigt ändrar storleken på flycktvägar, men den Svenska byråkratin maler långsamt så det dröjer nog en tid. Detta ansåg han vara en av dom bästa verktygen för att öka och trygga beståndet, men även skyddsreservat är enliigt honom en mycket effektiv åtgärd just för hummern.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lite fakta och kommentarer från årets hummerfiske.

Av totalt 27 humrar har jag återsatt 3 st ( 2 st för små och 1 romhona)

1 Man kan konstatera att flyktöppningarna är lagom då jag bara fått återsätta 2 st där carapax måttet var mindre än 80 mm, de var runt 78 mm. Jag gör antagandet på att jag fått 8 st på exakt 80 mm och de verkade inte komma ut.

2 När man tillagar en lite hummer med ett carapax mått på 80 mm så ligger dess vikt runt 340 gram och det blir väldigt lite mat. Med ett mått på 90mm ökar vikten till ca 500 gram och det upplevs som OK mängd kött när man tillagar den.

Angående begränsning av antalet burar så tycker jag att man skall ha kvar 14 för fritidsfiskare och möjligen sänka i etapper med 2 per år samt höja till 90 mm CARAPAX.

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Håller med och INGEN skall få ha mer än 6-8 st även de gammla gubbar som har kvar sina licenser ( då 50 burar /man) då de är 2 st blir det 100 burar som skall i. Fiskeriverkets fel.....

Yrkesfiskare finns ju två olika. De yngre som livnärsig på fisket, dessa skall ha sina 50. Men de som fick bidrag till skrotning är fortfarande registrerade som yrkesfiskare. Finns nog ingen under 63. Dessa var ju tvugna att köpa lite utrustning för att slippa lägga nästan allt i skatt. Dom skulle inte få ha mer än alla oss andra ,14st. Dra in deras lisenser nu.

9cm hade varit bra, sen tror jag att vi yngre tänker lite längre och vill gärna ha upp några nästa år oxå. Äldre vill bara ha upp mer,mer o mer.



Senast ändrad av jhea | 27 oktober 2011 | 11:01

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag vill bara förtydliga,  en ev ökning av flyktöppningar. Flyktöppningen står i relation till min- måttet, vilket innebär att en ökning av min-måttet på hummern, även innebär en ökning av måttet på flyktöppningarna.

En hummer på min-mått kan bära ca 8000 romkorn, medan en hummer med carapax 90mm, kan bära ca 12000 romkorn. Antalet romkorn och storleken på dessa följer hummerns storlek. Man antar även att romkornets storlek har betydelse för överlevnaden i början på hummerns livscykel.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Frågan om höjning av minimimåttet var uppe till diskussion igen hörde jag på radion i dagarna.

En höjning till 9 cm skulle ju inte göra något alls kan jag tycka.

Antalet tinor?

10 st per fritidsfiskare är väl ett schysst antal?

Jämnt och bra.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

På vilket sätt menar du att 9 cm inte skulle göra skillnad? För bestånden, på tallriken,...? Vill du ha en ännu högre gräns?

Ett annat förslag att diskutera är maxmått.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag ser nu att jag uttryckte mig makalöst luddigt.

Jag ger mig på ett försök att uttrycka det klarare:

Mig skulle det inte göra något alls om minimimåttet höjdes till 9 cm.

Jag tror att det vore mycket bra ur beståndssynpunkt och även öka de framtida fångsterna.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lite OT men någon som vet ungefär hur gammal en hummer är som mäter 80mm?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Beroende på ytrre faktorer, tex vatten temp, växer hummern olika fort. En hummer med carapax 80 mm bör vara ca 6 - 8 år gammal.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ungefär 25% av min inkomst kommer ifrån just hummerfisket, har ingen pension eller akassa, så tar chansen att uttrycka min åsikt.

Det som för många är en hobby, är en grå(?) vardag för mig och jag blir relativt ofta tämligen besviken på hur många tänker kring mitt arbete. Jag blir rent utav ledsen, när man hör sådana sådana här kommentarer:

Jag tycker det är mycket bättre att låta fisket vara en fritidsyssla än att stödja en branch som inte ens kan stå på egna ben utan en massa bidrag och som därtill har utplånat stora naturresursvärden

Då jag är en småfiskare har jag varken möjlighet eller vilja att förstöra några naturvärden så tycker jag att någon måtta får det vara. Vanligtvis kommer de kommentarer, som ovan från 2 kategorier av människor. Först, de som lever på bidrag och är sugna på lite svarta pengar från hummerfisket och gillar därmed inte konkurens. Den andra kategorin är sportfiskare utan empati för folks arbete och kan göra vad som helst för sin hobby. Till den senare kategorin vill jag bara säga, att det är först när dina barn får ta konsekvenserna av andras hobbys som du kommer fatta hur fiskare har det. Och vem vet, kanske är du du som blir av med jobbet för några skall ha en hobby nästa gång? 

 

Om vi återgår till hummern, så är mitt förslag att man börjar med ett litet område med 90mm carapax först. Detta för att kolla vad som egentligen händer. Jag tror nämligen att områderna kommer generera mindre antal kilo hummer per år. Det finns ju kannebalism och så. Självklart tycker jag att 6 tinor räcker för fritidsfiskare. Ni skall inte leva på det och behöver därför inte ha mer. Jag skulle inte fiskat med fler om det inte vore för att jag behöver pengarna.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Då du skriver att 25% av din inkomst kommer ifrån hummerfisket, så kan jag inte låta bli att leka lite med tanken på vad det innebär i kg hummer / år. Då jag inte vet din faktiska årsinkomst eller vad du får betalt / kg, så blir nog min tankelek missvisande, men kanske ändå inte altför långt ifrån verkligheten ändå. Om din årsinkoms är 200000 brutto / 25% = 50000. Om du får 200kr / kg, så borde det motsvara ca 250kg hummer/år och det är då ett småfiske, ja ja.

Vad beträffar att begränsa antalet tinor till 6 st för fritidsfiskare tycker jag annars är bra. Jag har svårt att förstå vad vi som fritidsfiskare, ska med stora mängder hummer till, det är väl knappast något som man stoppar i matlådan och har med till jobbet - vardagsmat. Det ska väl vara enbart för nöjet, att kunna få med sig en och annan hummer hem. Men det är lite det jag menar med mänsklig dumhet, både hos politiker, yrkesfiskare och oss fritidsfiskare, en girighet och kortsiktighet, vilken inte gynnar någon.

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vet inte riktigt om/vad jag skall svara på ditt inlägg faktiskt Kite.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu fiskar jag inte hummer, men är en inbiten sportfiskare och undrar vad man då ska svara på:

Den andra kategorin är sportfiskare utan empati för folks arbete och kan göra vad som helst för sin hobby. Till den senare kategorin vill jag bara säga, att det är först när dina barn får ta konsekvenserna av andras hobbys som du kommer fatta hur fiskare har det. Och vem vet, kanske är du du som blir av med jobbet för några skall ha en hobby nästa gång?

Spec med tanke på att du lite tidigare i samma inlägg skrev:

Då jag är en småfiskare har jag varken möjlighet eller vilja att förstöra några naturvärden så tycker jag att någon måtta får det vara.

För om du som yrkesfiskare -må vara i mindre skala- inte tycker att du kan göra skada (viljan att göra skada finns knappast hos normalt folk öht, vare sig man fiskar för att äta själv eller yrkesmässigt) vilken skada skulle då en sportfiskare göra? Spec som väldigt många sportfiskare släpper tillbaka en stor del av sin fångst, och särskilt då viktiga fiskar.

Om du förväntar dig att sportfiskare ska bemöta yrkesfiskarna med respekt så borde du kanske även själv bemöta sportfiskarna med samma mått av respekt?

Personligen lägger jag ner en massa pengar på att se till att jag gör minsta möjliga skada på såväl fisk som natur. Landningsmattor för att skona fisken, mjuka knutlösa när i håvar osv osv. Aldrig elda på olämpliga ställen, se till att man inte ska kunna se på naturen att jag öht varit på plats. Så, dra inte alla som håller i ett spö över sammma kam, så gör inte vi det vad betr yrkesfiskare

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Den andra kategorin är sportfiskare utan empati för folks arbete och kan göra vad som helst för sin hobby

Jag drar inte alla sportfiskare över en kam. Det finns sportfiskare med empati och sportfiskare utan empati. Känner flera sporfiskare som är ödmjuka över att ett yrke är vikigare än en hobby. De är ödmjuka för att de kan förstå att utan en lön att leva på, blir inte en hobby rolig. De klarar av att inse att de själva kan vara i min situation en annan gång och visar därmed hänsyn.

Den kategorin som jag anser saknar empati är de som fullständigt skiter i andra människor och ser till sig själv alltid först. Kan de få lite roligare på hobbytiden så kan andras jobb och levebröd offras - bara JAG får det bättre. Inte unikt för sporfiskare, men jag får inte synpunkter från andra kategorier av människor i samma utsträckning. Bortsett från kommentarer från sportfiskare och gröna  samt lite missundsamhet från svartfiskare så är faktiskt de flesta människor positiva till det jag gör.

Jag upplever att du tar åt dig av det jag sa. Vet ej om det är rätt, men om det är så, så tycker jag att du skall fråga dig själv varför du tar åt dig.

Vi är långt ifrån hummerfisket nu, men du frågar vilken skada ni sporfiskare kan göra och det kan jag ge min syn på. Om 1000 000(finns det så många?) sporfiskare skall köpa sig en båt fraktad från ex stad, bottenmåla, därefteråka ut på havet för hobbyfiska upp 5 kg torsk per år så tar miljön stryk. Om inte här men så i Kina. Notera även att om 1 miljon sporfiskare tar upp 5 kg torsk per år, tar ni upp mer än 250 gånger Kattegatt kvoten för torsk. Jag tror nog att de flesta inser att båtkörande med bränsleslukande båtar ger effekt på ekosystemet, men skiter i det bara JAG får ha kul.

Därför tycker jag att det är bättre för miljön att jag lägger 20-30 liter bränsle per hummerfiskedag med en träbåt från 1970, för att generera pengar till min familj och mat till andra människor, än att 10-50 andra personer skall köra omkring och fixa sin egen fångst.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Crabmeat

I din sista mening skriver du:

Det är viktigare att jag får ordna stålar till mig själv och mat till andra än att andra ordnar mat till sig själva

Du verkar höra till katergorin, ditt citat, Den kategorin som jag anser saknar empati är de som fullständigt skiter i andra människor och ser till sig själv alltid först.

Jag ser inget större problem med att minska antalet tinor för fritidsfiskare.

20-30 liter bränsle förbrukade jag inte på hela mitt hummerfiske.

Hur många dagar har du i år, hur många fritidsfiskare motsvarar du?

Svenska kvoten för torsk i kattegatt är väl mer än 20 ton?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har skrivit detta tidigare, jag skriver igen:

Tillåt endast fiskare med licens att fiska hummer.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Förklara hur du tänkte nu för jag är knappast ensam om att undra. Förhoppningsvis missförstod jag dig. 

Jag har båt, jag gillar att vara på havet, jag har inget som helst ekonomiskt intresse av fiske. 

Skall inte jag få fiska då? 

Skall vi förbjuda fritidsåkande med båtar också? Enbart tillåta yrkestrafik på sjön? 

Eller kan det vara så att havet är tillgängligt för alla och man får se till att ta vara på det och följa de regler som finns samt förhoppningsvis vara utrustad med sunt förnuft.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Helt rätt!

Och tillåt bara licensierade svampplockare att ta med sig kantareller ut ur skogen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Och du verkar höra till den kategorin som tolkar folk lite hur som helst.

 

Hade jag skrivit:

Jag anser att volvo skall stängas ner för att jag skall ha möjlighet att hobbymecka där och jag skiter i att folk förlorar sitt jobb för det finns andra jobb för dem att söka

Och du ansett att jag saknat empati, då skulle vi ha samma syn på empati. Nu verkar vi tolka text olika och kommer därför inte kunna kommunicera vidare på ett tillfredsställande sätt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Crabmeat. Du argumenterar för din rätt att som yrkesfiskare äga företräde till dom tillgångar som finns kvar och anser oss fritidsfiskare vara en starkt bidragande orsak till bla utfiskning, samt miljöproblem, om jag förstår dig rätt. Annars brukar det väl vara säl eller skarv som ni anser förstör och konkurerar fisket, precis som jägare anser att vargstammen i Sverige ska utplånas. Jag anser inte att vi ska utrota varken varg, säl, skarv eller fritidsfiskare, däremot anser jag det absolut nödvändigt att förvalta och trygga en tillväxt i dom små bestånden som finns kvar. Ett sätt är att öka carapax-måttet, ett annat att begränsa antalet tinor till 6 st för fritidsfiske, vad gäller hummerfiske.Vad gäller din syn på miljön, så håller jag med dig om att användandet av fritidsbåtar ger en negativ effekt på miljö/ekosystem, men jag misstänker att du även inser det omöjliga i att förbjuda fritidsbåtar, det är att jämställa med ett förbud mot privatbilism. Fritidsfiske genererar däremot arbete för en betydande andel människor och inom fritidsbåtar är det än fler som livnär sig, så där faller din åsikt om att ditt yrkesutövande är så mycket viktigare än folks intresse för fiske/båtliv. Vad gäller Kattegatt torsken och miljö, så lär inget gynnas av detta http://hallandsposten.se/nyheter/halmstad/1.1159927-greenpeace-till-attack-mot-dumpning-i-havet

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Eftersom det var jag som var det egoistiska svinet som citerades av Crabmeat får jag kanske förklara min åsikt lite bättre. Jag har egentligen inget emot småskaligt kustfiske. Om vi hade satsat på detta fiske istället för storskaligt industriellt fiske hade nog tillståndet i havet varit bättre än det är idag. Jag hade önskat att man som förr i tiden kunnat gå ner till stranden och dragit 15 kgs torskar om vintern. Denna möjlighet har vi kastat bort. Man kan inte komma ifrån att en orsak till detta är överfiske. Men som jag poängterade tycker inte jag man kan beskylla enskilda fiskare för detta utan det är en konsekvens av den fiskeripolitik som bedrivits av pellejönsar från stockholm. (Sorry nu kanske jag trampade nån politiker på tårna också...) Övergödning är ju såklart också ett stort problem. Det finns ju knappt några fina bottnar kvar längs kusten, allt är täckt av en slemmig gegga.

Jag tycker det är synd att man inte, när vi hade fina bestånd, hade satsat mer på kommersiellt sportfiske som t.ex. Mexico där catch and release är vanligt. Då hade man haft inkomstmöjligheter samtidigt som fisken funnits kvar.

Jag tycker det är fel att kommersiella intressena alltid ska väga tyngst. Det är ju så att havets resurser är gemensamma. Att säga att fiske enbart ska skötas av yrkesfolk är horribelt. Alla kan ju inte spela golf.

Sen håller jag med om att det finns avarter inom fritidsfisket med. Exempelvis s.k. husbehovsfiske, yrkesfiske utan licens. Man får väl hoppas att förbjudet för fritidsfiskare att sälja hummer som är nytt för i år fungerar. Vidare tycker jag att 14 tinor per pers är ganska sjukt. Det blir nästan 30 tinor om man är två och är i stort sett lika med yrkesfiske. Detta är väl till flr turister som vill få garanterad fångst när dom åker ut till stugan på Kärringön över helgen...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Din uppfattning om sportfiskeriets påverkan verkar tämligen överdriven. För det första finns det båtar i vattnet ändå. Om man inte får fiska används dom till nåt annat. Sportfiskeriet i havet är väl lite av en självdöende hobby eftersom det knappt finns nån fisk vid kusten längre. Man kan ju inte direkt ro ut en bit från land och dra lite torsk längre.

Det där med att empati är lika med att yrkesfiskeriet ska ha företräde köper jag inte. Varför inte förbjuda folk att städa hemma för att ge jobb till städfirmor. Förbjud också matlagning, bilmeckande och snickeri. Listan kan göras lång.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det där med att empati är lika med att yrkesfiskeriet ska ha företräde köper jag inte

Har jag inte hävdat. Det var du som ville ha bort yrkesfisket, du skrev det själv. Utan att bry dig om min livssituation alls. Så här skrev du:

Jag tycker det är mycket bättre att låta fisket vara en fritidsyssla än att stödja en branch som inte ens kan stå på egna ben utan en massa bidrag och som därtill har utplånat stora naturresursvärde

 Jag skulle inte tycka om att någon fritidssyssla för mig, skall bli orsaken att någon annan förlorar levebrödet. Därför vill jag att andra visar mig den respekt jag visar dem. Det är sunt förnuft tycker jag. Att därför med en klackspark lobba för att andra skall förlora jobbet, tycker jag inte är ett uttryck för god empati för sin medmänniska.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...