Gå till innehåll
måndag 13 januari 2025
Allard87

Heat pal övertändes

Rekommendera Poster

Hej!

I Lördags fick våran Heat pal spel och började brinna helt utan kontroll. Lågorna var utanför själva skyddet. Att stänga hjälpte inte heller då lågorna kom ut på sidorna istället. Ska detta kunna hända?

Som tur är tog inget annat eld men hela båten fylldes med sot. Bränslet vi använde i var Origonol och ska inte sota. 

Är det någon som vet hur man får bort sot lättast? Kapellet som ska vara vitt är nu svart :(

post-10008559-1394236839,4746_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ojdå, riktigt läbbigt! surprise

Det enda som står i bruksanvisningen om brandrisk gäller ifall man överfyllt behållaren (vissa bilder tycks saknas) ... http://www.campstore.com.au/product_images/files/origoheatpal.pdf

Plåtbehållaren är ju fylld med ludd som suger upp spriten såpass att det inte kan droppa. Luddet avdunstar sen spritångor som luftblandas genom självdrag och brinner, och vad kan egentligen gå fel i en sån superenkel konstruktion?

Origonol är som sagt ett rent bränsle och sotar normalt inte mycket. Kanske har lufttillförseln strypts på nåt märkligt sätt så att förbränningen blivit ofullständig? Blir väl isf koloxid och sot, och koloxid kan väl  antändas ifall den upphettas till 600-800 grader ifall jag minns rätt?
Eller så är det kanske utspillt matfett som antänts?

Har själv ett äldre tvålågigt origokök enligt samma princip. En god vän påstod f.ö. att hans likadana plötsligt brann över hela ytan med nästan halvmeterhög låga!? Och nu säger du ungefär samma sak, så man blir ju lite betänksam angående säkerheten.

Angående rengöring av kapellet så finns flera trådar på forumet att söka, och man bör nog vara lite försiktig med starka rengöringsmedel. Hittade ett allmänt tvättråd ifrån en kapelltillverkare ... http://www.kongstad1.net/paranter/artiklar/kapellvard/kapellvard.php

Mvh Thomas

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fy vad läskigt!

Någon tipsade mig om att använda vanlig såpa för att göra rent undersidan av kokkärl som man använt över lägerelden. De blir ju väldigt svarta av hårt sittande sot. Den sot du ska ta bort bör ju inte sitta lika hårt så jag skulle testa att ha lite vattenblandad såpa i en sprayflaska och se ifall det inte löser saken. Helt klart är att såpa är ofarligt att använda och förstör inga material. Här hemma så använder vi nästan enbart såpa för rengöring. Det enda vi kör lite tuffare medel till är muggarna.

Hoppas det löser sig för dig!

Ps Den där värmekompisen kanske bör förpassas till soporna...? Ds

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är du 100 på att ingen fyllt fel? Hände samma sak i ett Förtält när jag lånat ut min Heat Pal,o denne tankat Tändvätska/lampolja.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för svaren.

 

Matfett som runnit ner kan det inte vara då det aldrig har lagats mat med den.

Fick värmaren av en bekant som var med när olyckan inträffade. Enligt honom har han bara använt värmaren 2 ggr och då har den brunnit hela nätterna som den ska. Jag testsade brännaren hemma direkt när jag hade fått den och fick inte igång den innan jag hade fyllt på med Orginol. Testade sedan brännaren i ca 20 min och då fungera den som den skulle. Fyllde på enligt instruktioner och hällde i ca 0,5L för att testa med.  Han inte fylla på mer innan den övertändes.

Värmaren kommer inte göra mer skada då vi fick slänga den i vattnet eftersom det inte gick att släcka normalt.

Försökte tvätta av kapellet med yes och vatten direkt på plats men det misslyckades, kapellet är fortfarande svart. Får försöka tvätta igen så fort jag fått upp båten. Nu har jag nånting att göra under vintern iallafall, tvätta kapell och sanera båt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hmm ... Han inte fylla på mer innan den övertändes.

Så det var vid påfyllning av en förmodligen varm småglödande brännare som olyckan skedde via självantändning?

Alla värmare/köksspisar med öppen låga har sina egna nackdelar/faror. Övertrycks-system som t.ex. fotogen/gasol har ökad läckrisk med allt vad det innebär av täthetskontroller. Själv föredrar jag alltså fortfarande - särskilt även efter detta besked - det mycket beprövade camping-spritköket.
(Det finns f.ö. sedan länge speciella små sprit-flaskor i plast med en sorts metall-svanhalsar avsedda att kunna stickas rakt ner i öppna lågor utan risk. Används t.ex. på fotogen-blåslampor där sprit-förvärmningens lilla kopp råkar ha brunnit slut innan fotogengasen blivit antändlig (utan alltså vid försiktigt gaspådrags-test så sker fortfarande detta att en 3-5 meter lång brinnande vätskestråle sprutar ut likt en eldkastare pga dålig förgasningstemp).

Förbaskat märkligt kan jag tycka att detta med sprit-påfyllningens risker inte tas upp bättre i manualen!? Eller att de traditionella eldsäkra svanhals-korkarna inte säljs färdiga så de passar direkt på de vanliga enliters-flaskorna med origonol/tenol/T-röd?? 

För kan man fylla flamsäkert ifrån en liten flaska på ca 2 dl så borde det väl kunna gå även ifrån en större enliters?? [själv hittade jag ett antagligen prisfelmärkt gasol-munstycke för 99 spänn som efter uppborrning monterades i en standardkapsyl. Har alltså en liten reglerbar/åtskruvbar tätning i spetsen. Hur säkert detta är jämfört med svanhals-flaskans har jag ingen aning om och har inte ens reflekterat över. (Men att det praktiskt underlättar påfyllandet i min typ av origokök vet jag däremot med bestämdhet.)]

Börjar ana att tillverkarna av sprit-kök/värmarna resp spritförsäljarna borde snacka ihop sig litet angående brandsäkerhet/ förpackningar??

/ Thomas



Senast ändrad av Thomas-1 | 04 oktober 2011 | 15:25

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag formulerade mig lite fel.

Jag har bara fyllt på behållaren en gång. Har inte fyllt på den mer än det jag hällde i för att testa den hemma. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Okej, felformulerat. Vill ändå inte skrota detta inlägg som nog är giltigt oavsett, för påfyllningen borde vara rimligen vara bättre utformad.
Detta med svanhals-säkerhetsflaskor kan nog i dagens läge behöva bildbevis?
Riktigt hur svanhalsen skulle göra påfyllning rakt in i öppna lågor brandsäker vet jag inte. Men många varianter verkar ha funnits - inklusive även rätt stora flaskor. Oavsett, så är det såna här jag hade i tankarna i mitt ovanstående inlägg ... http://www.fotogenforum.se/fotogen/phpBB3/viewtopic.php?f=42&t=159

/ Thomas



Senast ändrad av Thomas-1 | 04 oktober 2011 | 15:52

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Thomas,inte är döm väl avsedda för att fylla sprit in i öppna lågor!

O ang Heatpealen,finns inte en chans att rätt bränsle skulle sota ner.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kalledrag:
Jo, det är de faktiskt!?
Har iaf alltid utgått ifrån det stämmer utan att alls begripa funktionens detaljer.
(Hugaligen, kanske bara ren tur att mitt kanske genom åren hundratal direktpåfyllningar med sådan flaska rakt in i öppen låga inte orsakat brand??)

Edit sent tillägg: att det brinner en liten låga ur säkerhetsflaskans pip efter eldfängd påfyllning är alltså i mina ögon fullständigt normalt!
(Hittills har denna gängse normala pip-låga alltid självslocknat efter typ 1-2 sekunder. Så att jag skulle ha haft ovanligt stor tur med utebliven antändning i mynningen är helt uteslutet! Alldeles normalt med en låga där alltså. Som sagt att spåra orsaken till denna säkerhetsflaskans förmodat säkra beetende har jag hittills inte reflekterat över, men men.)  



Senast ändrad av Thomas-1 | 04 oktober 2011 | 17:14

post-10006646-1394236840,2584_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Svanhalsprincipen handlar nog om att gas i flaskan inte ska kunna antändas. Luftblandad gas blir ju en explosion vid viss luft-gasblandning.

Svanhalsen gör nog att risken minimeras genom att påfyllningsröret innehåller vätska. Vätska brinner ju bara som vanligt med liten låga men bör nog släckas, t.ex blåsas ut innan flaskan vänds rätt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Angående svanhalsen på flaskan så är min uppfattning att den konstruktion är till för att kunna hälla t-röd i koppen för förvärmning av fotogenlampan, Det går inte med en rakpip.

Om man vill vara på säkra sidan och fylla på rödspritkök så finns säkerhetsflaskor från Trangia. http://www.trangia.se/2891.trangia_tillbehor.html

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej!

Jag har snart fått bort allt sot. Det jag inte har lyckads med är stolarna och i repor där sot har lagt sig.

Det jag använt på stolarna utan vidare resultat är: Avfettning, autosol, tvål, och såpa. Stolarna är vita och helt i plast. Är det någon som har något tips på vad jag kan testa?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

När du fixat klart och om du inte har skaffat det förut så är mitt tipps

Brandvarnare koloxidvarnare brandsläckare.

Borde vara obligatoriskt i alla båtar som man har någon forma av eld i eller sover samtidigt som båten körs. (avgaser är giftiga)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Såpa är basiskt...

Smeta på ren såpa och låt det sitta ett tag innan du torkar av 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi råkade ut för samma sak idag.

Hade testat heatpal hemma och den fungerade perfekt.

Idag var vi i båten, hällde i 0,5 liter rödsprit med en tratt och tände värmaren.

Efter några sekunder började det brinna utanpå värmaren och rödspriten verkade rinna iväg på durken så att hela golvet brann inom nån sekund bara. Jag tog värmaren och sprang ut i sittbrunnen och kastade den i vattnet, rödsprit hade då även läckt i sittbrunnen så det brann där också. Min fru lyckades kväva elden med en båtdyna nere i ruffen, jag hinkade på vatten i sittbrunnen, efter att min fru kastat till mig båtdynan lyckades jag även släcka det sista i sittbrunnen. Hela förloppet tog max 20 sekunder. Det enda man kan se nu efteråt är lite gulfärgad gelcoat i sittbrunnen. Nån Heatpal värmare blir det aldrig mer. Båten var nyköpt av oss sedan en månad tillbaka så värmaren var helt ny för oss. Vill varna andra för risken med att rödsprit rinner ut, elden sprider sig snabbt överallt där rödspriten rinner, mycket otäck upplevelse, vi hade tur denna gång men fick en nyttig erfarenhet. Vi har ingen känsla av att vi spillde rödsprit när vi fyllde på.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

HeatPal   http://www.outnorth.se/tentipi/heat-pal.php?gclid=CNnPgJ-B1L0CFasLcwodk0QAvA

 

post-53310-0-24283300-1397067383_thumb.jpg

 

är ju i princip ett Origokök  http://www.hjertmans.se/article/origo-3000-spritkok-2-lagigt

 

post-53310-0-64873600-1397067626_thumb.jpg

 

med en något annan yttre behållare.

 

Själva behållaren/brännaren är ju samma i både HeatPalen och Origoköket.  http://www.hjertmans.se/article/extra-branslebehallare-till-spritkok

 

post-53310-0-12188000-1397068045_thumb.jpg

 

Själv har jag en Heatpal sen nästan 25 år tillbaka. En sån orange som på bilden ovan, Inte speciellt mycket använt. Hade den som reserv i båten under ett antal år. Nu har jag den i mitt fritidshus sen ett par år tillbaka efter återkommande långa strömavbrott en vintervecka. Både värme och möjlighet till matlagning.

 

Origokök har jag haft 4 st  i de 4 sista båtarna under 25 år.  De köken har jag däremot använt väldigt mycket. Har aldrig upplevt en tillstymmelse till problem.

 

Finns det någon som haft såna problem som de två i tråden med Origokök?

 

Finns det fler som har haft såna problem som i tråden med HeatPal?

 

Kan den annorlunda "kappslingen" som väl är avsedd för att ge mer värme va en bov i dramat, eller beror de mycket otäcka hädelserna på att man överfyllt behållaren?

 

Om jag inte mins fel, skall man väl hålla behållaren i ca 45 graders vinkel och fylla på bränsle tills man ser vätskenivån i den lilla utfasningen. Själv brukar jag slå på en halv liter rödsprit med 10% vatteninblandning åt gången. Dvs de bägge behållarna till mitt Origokök får dela på en liter.

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ove c skulle jag tro har överfyllt, fyllt mer än vad massan i burken kan absorbera.

 

Första fallet rätt bränsle?

 

Ingen apparat är säkrare än den som sköter den.

 

 

Kalle som använder den livsfarliga gasolen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är möjligt att jag fyllde på för fort och tände heatpalen innan allt var absorberat, hällde ganska snabbt rakt uppifrån med en tratt, det rann dock inte över och jag såg inget spill.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Idag plockade jag upp heatpalen från sopcontainern för att kolla vad det var som hade hänt.

Jag hade uppenbarligen gjort fel när jag fyllde på Tenol (det var inte rödsprit som jag sa tidigare), jag hällde Tenolen rakt ner i hålet utan att ta bort själva insatsen som är över bränslebehållaren, det är ju inte helt tätt så Tenolen måste ha runnit utanför behållaren och ut i ytterhöljet.

Inte så konstigt då att elden spred sig, i fortsättningen ska jag plocka ut bränslebehållaren och fylla i den direkt. Jag kommer att fortsätta använda heatpalen även i fortsättningen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Tenolen, Origonol och vad katten nu de olika bränslena heter är ju i princip Rödsprit. Jag har använt de olika, men i regel är det lättast att få tag på rödsprit. 

 

Jag har ett antal tomma Originolflaskor 1-liters. http://www.hjertmans.se/articlegroup/origonol Brukar köpa dunkar med rödsprit och slå på 1 dl vatten i Origonolflaskorna och sen fylla dem fulla med rödsprit. Vattnet lär minska sotbildningen en aning.

 

När jag fyller på bränslet i mina två behållare i köket brukar jag slå på en halv liter på varje.

 

Enligt anvisningarna kan man fylla på 1,2 liter och luta behållaren i 20 sekunder så man ser vätskan. http://www.dometic.com/c6bde90e-8e58-4271-8d8f-48a3b60f8b21.fodoc

Se sidan 134

 

Man får dock va försiktig så att man inte fyller när brännaren är varm. Och så är det en fördel att  inte börja med matlagning utan att tvätta sig när man sölat med rödsprit  ;)

Redigerad av toaen

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

...

Jag kommer att fortsätta använda heatpalen även i fortsättningen.

Klokt beslut tycker jag!

Det kommer aldrig att bli fel igen, eller hur?

 

Allt som brinner är farligt om man gör fel så ingen produkt och inget bränsle är särskilt mycket säkrare än något annat. Inte menat som kritik eller något, utan som ett konstaterande i den ständigt återkommande debatten om att det ena eller andra bränslet är farligare eller bättre än det tredje.

 

Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...