Gå till innehåll
onsdag 09 april 2025
Flintstone

Konserverade min motor, gjorde jag rätt?

Rekommendera Poster

Tjena!

Idag vinterkonserverade jag min motor (färskvattenkyld V6:a inombordare) . Jag har läst en massa trådar om hur detta ska utföras men det skiljer ju lite från tråd till tråd. Så här gjorde jag i alla fall:

1. Monterade drevsäcken och fyllde den med glykolblandning 50/50.

2. Startade motorn och lät den bli varm.

3. Pytsade i lite ren motorolja direkt ned i förgasarhalsarna.

4. Stängde av motorn.

5. Lossade kylslangarna från inloppet till limporna och tömde ut all glykolblandning. Mina limpor saknar de blåa skruvpluggarna som jag läst om så enda sättet att tömma är att lossa slangarna.

(Olja och filter byttes innan dessa fem moment.)

 

Det jag nu undrar är ifall punkt 5 är korrekt. Ska limpor och knän tömmas på glykolblandingen?

Mvh
Fred



Senast ändrad av Flintstone | 28 september 2011 | 21:23

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Glykolen är rostskyddande, så jag brukar ha den kvar i systemet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag brukar börja med att tömma limpor och även blocket med de två nedre avtappningspluggarna på var sida av motorn och sen köra motorn varm med kranvatten därefter kör jag med glykolblandning några minuter. Låter detta stå kvar i limpor och block för som Peter sa det har rostskyddande effekt. Har iofs V8 men det sitter samma på din V6.

 

MVH Henkecool

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Blocket ska inte tömmas på färskvatten kyld motor. Tömmning av limpor ska ske för glykol körming ( jag brukar i o f inte tömma limporna) sedan bör glykolen stå kvar i limporna/ värmeväxlare just pga av rosthämmande effekt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hmm...då verkar det som att jag gjorde lite fel i att tömma limporna. Fast sker inte detta automatiskt när man tar ur impellern?

Sen är det lite dubbeltydiga svar här: glykolen ger en rostskyddande hinna samt att glykolen ska vara kvar.

Det ska sägas ett denna fråga egentligen av mer akademisk art för mig i år då jag förhoppningsvis kommer byta limpor och knän till lite lägre varianter (så jag kan få igen motorluckan) inom kort. Dock kommer jag ha nytta av kunskapen kommande vintersäsonger! yes

Tack för svaren förresten, jag hade missat dem eftersom forumet inte automatiskt bevakar trådar man skapar...(korkat, tycker jag...det är ju klart att jag vill få ett mail om någon svarat i en tråd jag själv skapat) och jag hade glömt att klicka i bevakning.

Mvh
Fred



Senast ändrad av Flintstone | 30 september 2011 | 21:33

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Svar Nej vattnet rinner inte ur limporna när du tar bort impellern däremot så rinner en del ut ur värmeväxlaren, beroende hur den sitter. Jag låter impellern sitta kvar över vintern. Så systemet är fyllt med glykolblandningen

Jo glykolen lämnar en hinna, men om glykolvattnet lämnas kvar så kommer inte luftens syre åt metallen och skyddet blir bättre.

En del förespråkar att om man inte tömmer spolvattnet före glykolkörningen finns en risk att det står rent vatten i nåt skrymmmsle i limporna. Frys skadan är ett faktum.   Det här tror jag är viktigt om man bara kör en kort stund med glykolen så den inte hinner blanda sig med med vattnet i alla vrår i limporna. Jag kör igenom 25 liter glykol 50/50. Och jag har aldrig tömt limporna före och det har funkat i 10 år nu.

 



Senast ändrad av Gelis | 01 oktober 2011 | 08:26

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det där med skrymslen i limporna låter som ren okunskap hos dem som förespråkar tömning. Kör man igenom systemet och använder rätt glykolblandning så lär blandningen nå dessa skrymslen också.  Sen det där med att luftens syre inte kommer åt metallen är kanske en sanning med modifikation eftersom hela systemet omöjligt kan vara fyllt med glykolblandning såvida man inte fyller det till 100% på något fiffigt sätt. Resten av ditt svar håller jag fullständigt med om.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lite så tänkte jag också webace...det kan ju inte vara så att limporna och knäna är till 100 % fyllda med vatten/glykolblandning hela tiden. Systemet är ju inte slutet så när man stänger av motorn borde ju en hel del rinna ut den normala vägen så att det bildas luftfickor i de översta delarna.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Visst är det så, det blir inte 100% fyllt men limporma blir nästan fyllda men knäna är tomma.

Så varför hålla på och tappa ur vattnet som blir kvar, onödigt jobb och där det finns kommer syret inte åt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Anledningen till att jag tömde limpor och knän var att jag läst på väldigt många ställen att man ska göra det, det var liksom inte något jag hittade på själv. Den här tråden har dock visat att det är onödigt och jag kommer inte göra det kommande år.

Som jag nämnde lite högre upp ska mina limpor och knän ändå snart bytas så det spelar inte så stor roll att jag tömt grejerna i år.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja varför inte

Den glykolblandning som blir kvar vill man kanske ta om hand före man börjar transportera båten för att undvika att det rinner ut på backen.

Man bör ändå tömma detta före sjösättning till våren.

Säkert många som struntar i och låter det gå ut i havet. Har man rätt glykol så gör det inte så mycket men har man av den giftiga sorten är det inte bra.

Lite argument för att tömma systemet i samband med konservering.

Nu lite tro. (lyssnar gärna på någon som vet)

Jag tror att det inte rostar så mycket under vintern när systemet är genomspolat med färskvatten och salten borta. Dessutom nu med en hinna glykol. Gissningsvis rostar det bäst när motorn är varm och nytt salvatten finns kvar i systemet. Alltså under sommarhalvåret.

::Harry::

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...