Gå till innehåll
fredag 27 september 2024
McFarny

Rymligaste segelbåten för ca 200 tkr?

Rekommendera Poster

Hej!

Vilken båt ger mest utrymme och komfort för familjesegling om man vill lägga ca 200 000 kronor? Har tittat på Comfort 30, Fenix, B 31?

Vi är en trebarnsfamilj som har båten som ett komplement till sommarstugan - är oftast ute några dygn i taget, men vill ha möjligheten att vara ute ett par veckor. Det behöver alltså inte vara flytande sommarstuga, men mer komfortabelt än vår nuvarande maxi 77:a.

Alla tips mottages tacksamt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej!

Om du söker en trygg och säker segelbåt kan jag rekommendera Semona. Den är ingen snabbseglare, men den har oslagbara utrymmen i 30 fots klassen. Dessutom separat toalett vilket säkert uppskattas i en 5-personers familj. Långkölad, sticker ca 125 cm, du kommer in på många ställen där andra inte vågar sig in. Du kan få en Semona för 130-200 tusen beroende på skick och utrustning. Kolla på Blocket.

MVH

Tollef

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om du är nöjd med tänket bakom Maxi 77:an - dvs dra ut däcket till skrovsidan - så föreslår jag att ni tittar på Maxi 95:an.

Seglar mycket bättre än de flesta tror ( om man har bra segel förstås ) och ordentligt lyft i utrymme mot er nuvarande båt.

Visserligen kostar de ofta mellan 200´ till 300´  men om motor och segel  inte är bytt sedan 10-15 år så är det min egna åsikt att priset ska ligga mycket närmare 200´ än 300´ . Höstpris är en annan variant, dvs pruta!  Det finns en mindre variant som är mycket mer ovanlig, 84:an, som ofta ligger klart lägre i pris. Men den är mindre inuti. Men klart större än Fenix.

Annars är det min generella uppfattning att det sk halvtonnarsegmentet  med Comfort 30 mfl ligger för högt i pris. ( har haft en Comfort 30 i över 10 år så jag anser jag kan typen rätt bra )

Det beror på att 28-32 fotare som producerats av de stora varven i Frankrike och Tyskland för ca 10 år sedan börjar komma ner i pris nu.... de är MYCKET större inuti pga att de är bredare och framför allt högre. Och har bara 10 år gamla beslag, motor, segel, kyl, landström osv osv
Och jämför med en båt från 70-talet som bara renoverat motorn en gång, köpt nya försegel för 10-15 år sedan, aldrig bytt ut beslag osv osv.... så bör ju den båten vara väsentligt billigare?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för tips, Jo Maxi 95 är väl intressant också, men min bild är att de som ligger neråt 200-250 är ganska risiga och jag har inte tiden att renovera själv. Håller med om att 70-talsklassikerna typ Comfort, Ballad etc  inte ger samma komfort per fot som nyare båtar. Hur är Maxi 87 invändigt? Den ser rymlig ut i alla fall.

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mitt tips var 84:an som är väldigt ovanlig - som ofta går för under 150´  just av det skälet.

Se mer info på tex
http://forum.hamnen.se/prat-om-segelbatar/3697-maxi-84-foerdelar-och-faellor.html

Men om du oroar dig för skick och ev renoveringar så är det bästa alternativet - anser jag - en ca 10 år gammal båt från ett av de stora varven. Nu finns bra prutchanser!
Lite dyrare på Tyska Östersjökusten men ofta lite mer omhändertagna?
Sedan är det Holland, Belgien och Frankrike som gäller om man vill pruta!
Engelska marinor som specialiserar sig på att härbergera båtar till salu har ofta intresse att agera som mellanhand till säljaren. De vill man ska göra besiktning, betala handpenning osv osv. Det finns fördelar med det också, en del marinor är mycket proffsigt skötta. Och seriösa.

Men det finns MÅNGA båtar till salu.
Bjud det du vill ge på tio av dem och 1-2 kommer att nappa! Ev får du inte värmare för det är ovanligt utom i England, de har mer tradition för det. 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hittar du en Maxi 95 för dessa pengar i bra brukskick, kan du inte få en rymligare familjebåt. Kanske en Ohlsson 8:8  skulle passa dig., men jag vet inget annat om denna att jag upplevt den som rymlig. Maxin har jag egna positiva erfarenheter av under många år.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej!

Vi tittade på massor av båtar i klassen Balad, Scampi, Comfort 30, mm (finns säkert 20 olika fabrikat) förra hösten och sedan köpte vi vår numera älskade Comfort 32...

Den var dyrare än 200 000:-, men med höstpris och lite prut fick vi en helt ok båt utan att spräcka budgeten (så mycket). Båten seglar bra, har oftast legat jämt med nya båtar i amma storlek trots en sliten segelgarderob (alla ägare till nya båtar kan ju inte vara dåliga segaler smiley).
Akterruffen med två till tre kojplatser är säkert prefekt för tre bran om två av dem kan samsas om en lite större koj. Vuxna ligger i förpiken, salongen använder man för att vara i, inte sova...

Vi har varit åtta personer ombord, funkar bra när man seglar, men två fick tälta.

Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...