Gå till innehåll
fredag 20 september 2024
thomasx

Teak och fall i badrum

Rekommendera Poster

Hejsan

Jag håller just nu på och planerar vårat nya badrum. Tanken är att vi ska ha ett nåtat teak-golv.

Det jag funderar är hur teaken fungerar tillsammans med fall och de spänningar som byggs in i teaken om man tvingar det till böjning vid limningen.

På moderna båtar läggs ju teak ofta på däck och där är aldrig helt plant, det tycks funka fint. Men, finns det någon med kunskaper och erfarenhet kring detta? Råd och rekommendationer?

Tack,

     Thomas

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mitt tips är att anlita någon som gjort detta förrut.
Jag gissar att det inte finns färdiga typlösningar för detta, och om något går snett får du det inte kul med försäkringsbolaget om du gjorty det själv eller anligtat händige herrn, oavsett nationalitet.

Personligen skule jag överväga att inte ha teak i själva duschen, utan ha en keramikplatta där med fall 1:50-1:150 samt glasskärmar och plattor på väggarna och sedan ha ett absolut plant golv i övriga badrummet där teaken ligger.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack, men allt du påpekar är redan övervägt, det enda som återstår är frågeställningen jag tog upp i ts, det är det jag undrar över.



Senast ändrad av thomasx | 12 maj 2011 | 14:56

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

De enda specialister som jag kan tänka har kunskaper och kan ge råd kring detta är de som jobbar med att lägga teakdäck. Med tanke på hur många båtar som fått läckage och fuktskador p.g.a. läckande teakdäck skulle jag vara försiktig med att lyssna till deras råd. Du verkar envist inriktad på detta men för din egen skull, tänk över saken en gång till!

Mvh/Sea Maniac

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har samma tankar som du, men har inte fått klart för mig vad försäkringarna säger. Eftersom du redan verkar klarat det steget, vad fick du för svar? Min tanke vid läggningen är att använda tunna ribbor, ca 6mm tjocka för böjlighetens skull. Enbart limmade, inte skruvade.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Teak, det dyraste sättet att förstöra ett däck!

Och i badrum, gud hjälp dom ty de veta ej vad som komma skall.

Kalle

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Pentax skriver lite i klartext och mer rakt på sak vad jag var inne på.
Jag är rädd att det inte finns något bra svar och en bra lösning på ditt problem.
Ett exempel och variant på lösningen jag var inne på kan du hitta hos Stombergs, som är enkänt kunniga vad gäller olika typer av trägolv. Fina bilder på hemsidan!
http://www.stombergs.se/olikarum.asp?img=sjoblom.jpg&mark=45

För din info har jag varit med och byggt fler badrum än du förmodligen varit inne i under hela ditt liv, och dessutom lagt teakribb...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Peter, en fråga till då som verkar otroligt kunnig. Även jag har gjort några badrum, dock inte som yrkesman utan enbart som hemmafixare. Dock är jag in i h.......te noggran, både vid båtrenoveringar och hemmafix. Är det (tror du) ok för försäkringsbolagen att lägga vilket material som helst ovanpå fuktspärren på golvet? Ett mosaikgolv är ju tex allt annan än tätt?! Vid senaste besiktning i mitt hem sa anticimex att det teoretiskt kunde vara ok med vad som helst så länge fuktspärren hindrar spridning av fukt. Vad gäller?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För mig är saken ganska solklar.

För det första ingår fuktspärren i ett system där tillverkaren har definierat vilken typ av ytskikt som är OK att använda på det, t ex keramiska plattor. Man utgår alltså från vad tillverkaren har för rekommendationer, och om det finns en tillverkare som har en fuktspärr som godkänner en beläggning av trä är det naturligtvis OK att köra med det. Mig veterligen finns inte denna fuktspärr.

Gör man så att man hittar på något eget, antingen genom att uppfinna något eller ta delar av ett system, tar man på sig ett konstruktionsansvar. Skulle detta av någon anledning inte fungera är man ganska körd.

Visst, i teorin kanske man skulle kunna lägga teakribben i marinepoxy och sedan nåta, och det skulle kanske gå jättebra. Men hur många år, och om det INTE går bra..? Jag vet bara att jag inte skulle våga chansa.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tycker det är kul med design och experiment, men tänker inte chansa för det. Ska kolla igen om jag kan få klarhet i vad som gäller, det duskriver Peter stämmer precis med den info jag har sedan tidigare.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej

Jag skrev ett långt inlägg med svar på allt och lite info om hur man gör, men maringuiden verkar ha slarvat bort det och jag orkar inte skriva om allt. Konstaterar nu bara att det är tråkigt att ni är så negativa till något som är så bra enbart baserat på att ni tror att man inte kan göra på något annat sätt en det som inte funkat på båtar. Givetvis borrar man inte hål i sitt tätskikt! Och teak har inte förstört några däck, borrade hål har.

Man ka se och tolka lagar och regler så man knappt får göra nåt, eller så kan man se och inse vilka möjligheter de lämnar. Det viktigaste är inte att få rätt mot försäkringsbolaget, det viktigaste är att få ett tätt badrum. Ett nåtat teakgolv på våtrumsmatta blir mycket tätare och oändligt mycket hållbarare än vilket klinkergolv som helst på tätskiktsfolie... Jag kan inte annat än att tycka att den som gjort fler badrum än jag pinkat i borde hunnit komma till denna insikt ;-)

Man kan t.ex.  följa GVK's reglemente hela vägen, och sedan lägga ett teakgolv ovanpå detta.

För övrigt har jag konstruerat fallen i badrummet så att jag inte behöver böja teaken någonstans, problem solved :-)

Hejhej

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu har jag aldrig hört talas om en tätskiktsfolie som man skulle lägga klinkerplattor på, men det låter som du själv skriver, inget bra.

När det gäller GVK och deras regler finns det vad jag vet endast ett fåtal mattor där tillverkaren godkänner att man belägger dem med något, och det är då ytterst viktigt att man följer tillverkarens råd och använder rätt limmer eller fix - annars kan det bli problem med att mattan löses upp eller på andra sätt försämras.
Har du kollat detta när du la ditt golv?

En anna sak du måste ta hänsyn till är att teak rör sig vid förändrad fukthalt till skillnad från keramik. Det finns alltså ytterligare en risk, och det är att man drar loss mattan t ex i svetsarna med teakens rörelser.

Och - du som har skapat detta golv som inte finns i något färdigt system tar på dig ett konstruktionsansvar. Inte bara mot ett försäkringsbolag, utan även mot en framtida ägare av huset. Där ansvarar du som konstruktör för dolda fel i tio år, så skulle det uppstå något problem med konstruktionen, följdverkan i väggar, bjälklag... inget jag skulle våga mig på utan omfattande prover.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om du inte hört talas om tätskiktsfolie och tror att det bara finns ett fåtal godkända plastmattor som underlag till klinker, då, om du ursäktar, vet du nog inte mycket om hur man gör moderna badrum och plastmattor som alternativa tätskikt.

Tätskiktsfolie är mycket bättre än äldre typer av tätskikt, men inte lika bra som en plastmatta som tätskikt, som jag skrev, det är ju i princip samma sak som en plastmatta men tunnare.

Det finns inga färdiga kompletta system, enda chansen att själv slippa allt ansvar är att lägga ut allt på totalentreprenad, men det finns fortfarande inga kompletta system, utan entreprenören får då ta ansvaret, och det är då viktigt att man själv inte har några åsikter och synpunkter på hur det ska göras.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Okej, nu börjar det bli rörigt här...

För det första - eftersom du ställer frågan om hur man bär sig åt för att fixa in teak i ett badrum, utgick jag från att du också var ute efter en lösning. Om du istället anlitar ett företag som tar fram lösningen och utför arbetet är det självklart de som också ansvara för att den faktiskt fungerar och inte du. Men då förstår jag inte syftet med din ursprungsfråga?

Att sedan välja att anlita ett företag på totalentreprenad kan ju ha sina fördelar. Men det kräver också att du som beställer har ett organisationsnummer. Annars, dvs om du är privatperson, är det ju konsumentköplagen som gäller, och där står inget om olika entreprenadformer. Och oavsett hur en upphandling ser ut, i vilken entreprenadform osv är det ALLTID den som kommer med lösningen som också ansvarar för dess riktighet (dvs att den fungerar...). Tyvärr hjälper inte detta om företaget som utfört arbetet går i konkurs om det skiter sig.

Har du hittat en entreprenör som är auktoriserat - antingen genom GVK eller BKR - och som är villig att utföra arbetet? Om inte, meddela gärna hur det går. Och glöm inte att kolla upp dem med organisationsnummer för att se om de verkligen är auktoriserade och inte bara påstår det.
Det finns gott om skojare därute...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

GVK tillåter inte dubbla tätskikt och skippar du tätskiktet under teaken så kan teaken bli stående i vatten. Jag tror att du skulle få stora problem med försäkringsbolaget om något hände med denna konstruktion oavsett om du har en GVK-godkänd konstruktion under. Trä möglar, det gör inte så mycket på ett båtdäck, men inomhus vill man definivt inte ha det.

Jag kan rekommendera byggahus. se, där ämnet nog kan belysas bättre.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej

Jag kan rekommendera byggahus. se, där ämnet nog kan belysas bättre.

Jag ställde min fråga i detta forum med förhoppningen om att någon med kunskaper om och erfarenheter av att lägga nåtad teak skulle svara, tyvärr har ingen sådan person svarat

När det gäller badrum och tätskikt i allmänhet har du säkert helt rätt i att byggahus.se är ett bättre forum, någon här som sa sig ha byggt fler badrum än jag ens varit inne i hade inte ens kännedom om dagens tätskiktsteknik ;-)

Min fråga är specifik, kring övriga delar av bygget råder inga frågor eller tveksamheter utan där är allt utrett. För min del är det helt ok att många tror att man inte kan ha ett trägolv i ett badrum, det gör bara mitt mer unikt. :-)

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det kommer å ta ett tag innan allt är klart, men kommer jag bara ihåg så ska jag lägga upp lite bilder då.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Som jag läser svaren så har du fått synpunkter från folk med erfarenhet av teakdäck, bland andra av Peter K och underteknad,

Och vi har lämnat synpunkter utifrån vår erfarenhet av teakdäck, att vi inte sedan stog upp och jublade när vi läste om din ide kanske skulle mana till lite mera eftertanke innan du drar igång.

 

Kalle

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ta gärna bilder under tiden som visar uppbyggnaden också.
Lycka till!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Så här lär löd ditt svar,

 

Teak, det dyraste sättet att förstöra ett däck!

Och i badrum, gud hjälp dom ty de veta ej vad som komma skall.

Kalle

det leder mig tyvärr inte till att tro att du har någon som helst erfarenhet av att lägga teak.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ett litet tips i all välmening:
Att försöka skjuta ner folk som ger svar som inte passar dig är ett dåligt sätt att få fler svar på ett internetforum...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vill bara medela att jag rört mig bland teakplank de senaste 30 åren.

Men jag tar inte illa upp om du inte tar till dig svar på din fråga, det är ju din ensak och problemen är ju som tur är också dina .

 

Kallelaugh

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Av dina inlägg att döma är du väldigt negativt inställd till teak, så det är svårt att tro det. Kanske dags att röra lite mer på sig ;-)

Men, varför har du då inte svarat på min fråga, om du nu sitter inne med svaret, istället för att bara rent ignorant klanka ner?

Det är nog bra många fler badrum som har problem med klinkerbeläggningar, än vad det är båtar som har problem med teakdäck. Och då borrar man dessutom inte ett enda hål när man lägger teak som badrumsgolv. Kanske något att fundera över en stund... ;-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hallå, kan vara så att jag är trög men du skall göra detta hemma i din bostad vad jag förstår ;). Jag har vart med och gjort ett sådant badrum för nått år sedan, fast materialet där va Bambu, Där gjorde vi så att vi spacklade precis det fall som behövs sedan las tätskikt, sen las det billigast jävla klinker golvet som kunde hittas in och sen lades spontade bambu bräder in. Detta sattes i någon slags gummi massa Typ PL400. blev skit fint. det som jag tror gjorde detta möjligt va att det va en sådan modern golvbrunn som ligger intill väggen som en pissoar. Kan ju bara ge min personliga åsikt om det och den är att det blev grymt snyggt, En av de tuffast lösningar jag vart med och gjort i ett badrum. Men jag har med gjort ca 70 - 80 badrum, och säkert rivit 40 - 50. Och det jag vet är att om man lägger fall mot väggar ber man om problem. Vill även minnas att värmegolv va inte att tänka på.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hejsan Pripps

Tack för ditt svar. Precis, hemma i badrummet är det som gäller. Jag kommer också ha en avlång brunn mot väggen, men bara i duschen där vi ska ha klinkergolv. Under badkaret läggger vi en vanlig govlbrunn och klinker där med, den syns ändå inte. resten av badrummet blir teak. Även jag har nu konstruerat så som ni antgligen gjorde, ordnade fallen så att man inte behöver böja träet någonstans, då kommer det eventeulla problemet ur världen. Jag kommer att lägga en vanlig plastmatta som tätskikt underst, och de har man ju som ytskikt i många badrum inklusive duschar i hörn m.m. så jag är inte så orolig för det där med väggnära brunn, värre är det med ballongtunna tätskikt.  Jag misstänker att bambun är någon form av lamellgolv, kanske därför värmegolv inte funkade? Varför la ni klinkers mellan tätskikt och trägolv?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har med intresse läst det här... man vill ju gärna ha lite båtkänsla hemma också - om det går?

Bra idé alltså, tycker jag. Nu är jag dock varken golvläggare eller badrumsbyggare. Men jag har tittat på noga när hantverkare lagt mina golv i badrum. Det kinkiga verkar vara golvbrunnen, där är alltid de flesta skadorna? Nu fattar jag som att du inte ska ha teak där?

Men resten kan väl inte vara något problem? Rörelser i teaken? Jag har dock lagt lite teak i båtar, både inne och ute. OM teak kan överleva ösregn och gassande sol samt att frysa när det ej är helt torrt så överlever plankerna med lätthet inne i ett badrum utan större rörelser. ..  bedömer jag.

Har för övrigt lagt ett fuskgolv inne i ett badrum för ca 15 år sedan. Ett laminat i och för sig. Det var nämligen ett fult klinker som jag inte gillade. Men att bryta upp är en stor grej... speceillt som golvvärmen funkade utmärkt. Där var det en liten kant, ca 8 cm UPP till duschen som var uppbyggd - antagligen för att få ett fall?

La skeppsplankliknande golv. Med en smal sträng lim mellan plankorna och sikaflex under... tunt med sika. Visst, man stänker lite på golvet men det är inte farligt tycker jag. Efter knappt 15 år skulle den stora renoveringen ske. Hantverkare bryter upp golvet. Plank i perfekt skick, inga skador. Inte tillstymmelse till fukt under. Klinker i perfekt skick, inget fukt under tätskikten heller.

Så kör du!

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hallå, just hemkommen från kneget och kan nu lägga ennu ett badrum bakom mig hehe, Bambun va plank som hyvlades ner och frästes spont i. Vi la klinkers under eftersom att försäkringsbolagen inte godkänner enbart det gummit man rullar ut, så vi löste det med godkännt tätskickt och sedan klinker. Det va enbart därför. Plastmatta borde funka precis lika bra det enda du skall tänka på där som jag kan komma på är att se till att mattan klarar det limmet du tänker annvända. Så den inte smälter eller härdas och spricker, måste ju vara lite flexibel, det är ju mycket goa kemikalier i lim.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hejsan

Funkis, du har förstått mina tankar rätt och vi göra samma bedämningar, tack för din info och dina erfarenheter, det är betryggande :-)

Pripps, som jag misstänkte med klinkersen då. Det där med limmet har jag koll på, eller har koll på att jag måste se till att allt blir kompatibelt. Har tagit kontakt med både lim- och plastmatteleverantörer.

Hejhej

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...