Gå till innehåll
tisdag 24 december 2024
politby

Vad är det med priserna egentligen?

Rekommendera Poster

Eftersom jag nyligen bytt båt har förstås uppgraderingssjukan infunnit sig trots att båten egentligen är otroligt välutrustad som den är med massor av nytt. Glad

Trots att dollarn är relativt dyr kan jag inte låta bli att förbluffas av vilka hutlösa överpriser de svenska distributörerna/generalagenterna tar ut, långt över vad som kan anses rimligt med hänsyn till fraktkostnader, svensk moms, osv. Det mesta är ju tillverkat i Asien i alla fall så fraktkostnadsargumentet är ju tunt.

Följande har jag köpt de senaste veckorna (svenskt pris inom parentes):

  • Teleflex i6352 elektroniskt reglagesystem plus 4 Teleflex Extreme-kablar $4900 (79 500:- )
  • Standard Horizon 2100 VHF med AIS $350 (4950:- )
  • 2x Garmin bränsleflödesmätare $295 (3500:- )

USA-priserna är inklusive frakt men exklusive tull och moms. Lägg på 30% i moms och tull på Teleflex-systemet och det blir i runda slängar 46500:- dvs 42% lägre, fraktat och klart hem till mig.
Båttillbehör måste vara ett av de mest extrema exemplen på dessa överpriser. Undrar hur länge det kommer att hålla innan leverantörerna tvingas vakna upp?

 

 



Senast ändrad av politby | 08 september 2010 | 09:34



Senast ändrad av politby | 08 september 2010 | 09:35

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du kan ju inte riktigt räkna så, det kostar ju för marinan att ha lager oxå.

Fast å andra sidan borde marinan kunna kolla på ebay å erbjuda sig att köpa hem samma produkt åt dig som du nu gör själv med ett litet litet prispåslag för hanteringen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nja...   du måste även förstå att på dom svenska priserna betalar handlaren in momsen !

För att först vad handlaren får in så måste du räkna av -20% på priset , mao intäkt brutto blir 63.600kr , sedan vet vi inte vad handlaren har betalat själv för varan !

Om han köper av en svensk grossist/importör så nyper även han en marginal på ca20-50% beroende på vara .  Oftast är det för många led men de är inte helt lätt att komma ifrån här i Sverige, om man nu inte köper själv ''utifrån'' som du kanske gör .

 

De e bara att gratulera att du hittar varor på annat håll och mycke billigare :-)

Fler borde göra som du så kankse det händer något i grytan :-D

( var är alla kunder ????) Flört

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Handlar väl inte bara om momsen. Är tyvärr så mycket mer som gör att vi får höga priser, efterfrågan bland annat.

USA som togs i exemplet är ju ett ganska stort land med många kunder. Där kanske en handlare säljer 1000st GPS'er väldigt lätt medan en svensk handlare bara säljer 100. Ska då svensken få ihop sina marginaler och dessutom kunna göra vinst, dvs pengar att stoppa i sin egen ficka så måste han ju hålla ett högre pris. Det lär ju knappast räcka att göra 100:- i vinst per GPS för att få ihop pengarna. Handlaren i USA däremot lär ändå göra stora vinster på sin försäljning trots bara 100:- i vinst per GPS. Just på grund av en större marknad.

Trist för oss i Sverige. Men det är så här på det mesta. En tshirt av märket Billabong kostar runt 350:- i sverige. I USA $18. En klocka som kostar 8400:- i sverige köper du i usa för 2800:-, alltså en rejäl skillnad i pris även på det sakerna. Så det är inte bara båtdelar som är dyra här hemma.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är ju tur att internet finns, det om något kommer sänka priserna.

Det blir en guldålder för fraktbolagen som får skicka små-paket (o även stora) kors o tvärs i världen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men det är så här på det mesta. --- Precis, det finns gemensamma skillnader och förklaringar:

Möjlighet att träffa och få tips från en säljare --- kostar extra för alla typer av prylar, vare sig det är TV, dator, bildelar, vitvaror... Visst kan man hitta billigare på internet, även svenska sajter är ofta mycket billigare. Därför finns Prisjakt och Pricerunner. Och de snåla tar först en massa tid från säljaren i butiken, sedan smiter de hem och köper från USA på internet. Så att butiken måste höja priserna lite till för att ta igen förlorad säljtid...

Möjlighet att se varan i verkligheten och kolla detaljer och kvalitet --- Det kostar att hålla lager, som någon redan skrivit. Det är samma sak om du köper en bok i bokhandeln: du betalar extra för att kunna bläddra i boken innan köp och få den direkt. Många tycker att det är värt en hel del...

Garantier --- Här i Sverige har vi konsumentköplagen och 2 års garanti, medan varor köpta i USA ofta bara har några månader garanti. Min GPS strulade efter drygt ett halvår, skönt att den inte var köpt i USA...

Dollarkursen --- För bara 18 månader sedan kostade dollarn kring 9 kronor, då var inte USA-priserna lika låga för oss. Många firmor behåller priserna i respektive land och tar igen på gungorna.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan ju bara hålla med. Världsmarknaden ligger bara ett par musklick bortGlad

Tittar man på vad nya amerikanska motorbåtar kostar i Florida och jämför med vad svenska återförsäljare vill ha för likadana båtar så är ibland skillnaden bortåt 50%. Dvs, båten kostar bara halva priset over there. Frakt, tull och moms gör ju visserligen att skillnaden i slutändan blir betydligt mindre, men visst måste de ha bra påslag?

En förklaring tror jag kan vara att båtsäsongen är så kort i Sverige. Återförsäljarna måste tjäna lika mycket pengar på 3-4 månader  som andra måste tjäna på ett helt år.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Svenska konsumenter är vana vid att sakerna ska vara dyra och anpassar sig tillverkare, grossister, handlare mm till det. För många varor finns det inget självklart pris då själva tillverkningskostnaderna är små i förhållande till kostnader för marknadsföring, utveckling osv, kostnader som är fasta och där tillverkaren kan välja att fördela dessa på antingen ett stort eller litet antal sålda produkter.

Ett tydligt exempel på prisskillnader är elektroniska sjökort. Ett Navionicskort till en iPhone kostar 95 kr, medan samma kort till en plotter går på mer än 2000 kr.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kul med lite gensvar.

Ni som blandar in handlarna i diskussionen läste inte mitt inlägg ordentligt. Det är inte handlarna utan distributörerna/grossisterna som roffar åt sig. Handlarna lever på några få procents marginal och det är ingen större skillnad mot mitt exempel USA, om möjligt lever handlarena på ännu mindre marginaler där pga större konkurrens.

Visst måste de hålla lager men det är långt ifrån alltid produkterna faktiskt finns på hyllan. De här företagen är ofta fåmansföretag med ganska låga kostnader för lokaler, personal m.m.

Svårt att hitta verkliga argument för den här prisnivån.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

När jag gick en marknadsföringskurs i mitten av 90 talet så fick vi lära oss att man skall sätta priset utifrån kundnytta, inte egen tillverkningskostnad.

Men jag tror att försäljarna sätter upp de högsta priserna som de tror kunderna är bereda att betala - så enkelt är det !!!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Och så länge vi står där snällt med mössan i handen och säger snälla kan jag få köpa den där marina m5-skruven för endast 399:- så kommer det att vara dyrt ;)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

När jag läste marknadsföring år 1997 fick jag snarare lära mig att man skulle prissätta efter vad marknaden var villig att betala med hänsyn till konkurrenssituation.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Samma har man med båtpriserna, läste en motorbåtstest med alucraft,tärnskär och arronet.

Båtarna är /- 150000:- för dyr,har byggt en sån båt till SMHI och den skulle har kostat med standard utrustning och en 150 hk suzuki 445000:-

Nu är jag inte Svensk men Holländare så kanske där ligger skillnaden.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror inte att internet och Ebay inte kommer att sänka priserna generellt. Däremot så köper folk enklare från andra länder när Ebay och liknande portaler finns. Men att dom kommer att påverka handeln så mycket att grossisterna sänker priserna är jag iaf tveksam till.

Som påtalats här så kan man om man handlar i butik i Sverige klämma, känna, testa och om det inte är 100 lämna tillbaka. Det är alltid lätt med garantier. Så är ju inte fallet när man köper från Ebay.

Hade kunskapsnivån varit riktigt hög hos alla hade vi knappt behövt butiker och verkstäder.. Nu är ju generellt sett kunskapsnivån inte alltid jättehög - varpå man behöver specialbutiker och verkstäder som kränger grejjer till oss konsumenter.

Du skrev ju att verkstäderna har ju inga marginaler, det är grossisterna som har och att du tyckte att det var trist att dom inte tjänar något. Köper man från Ebay så missar ju handlaren helt sin del. Dessutom så prutar ju ofta folk 50lappar på saker hos handlarna.. När handlarna ofta har små marginaler.

Vad vet jag..

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

När det gäller båtprylar så finns det mej veterigen ingen svensk internetbutik som enbart säljer på pris.

I andra brancher såsom hemelektronik, kameror, etc där det finns svenska interet företag så skiljer sej priset mycket lite om något mellan de svenska priserna och från utlandet.

Kanske en affärside för t.ex. båtelektronik.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag fattar inte hur svenska handlare lyckas överleva. Lönekostanden vardagar är gissningsvis 260-280 kr / tim. De måste sälja bra mycket eller till överpris för att ha råd med anställda.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Den svenska marknaden för mer specialiserade båtprylar är gissningsvis för liten och dessutom gör leverantörsledet vad man kan för att hålla uppe prisnivån. Om man väl köper på nätet kan man ju lika gärna köpa från t ex Storbritannien som har mycket lägre priser och dessutom inom EU.

De delar av prylmarknaden där det finns konkurrens är de produkter som alla båtägare behöver, typ fendrar, tampar, standardiserade beslag osv. Dessa säljs ju även av Jula, Biltema, Clas Ohlson etc.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...