Gå till innehåll
måndag 07 april 2025
Doktorn

Ny medlem

Rekommendera Poster

På MotorbåtSnack

skriver  Rugge  : 15 februari 2009 | 14:33

Skall skaffa mig ett nytt bra enlågigt kök, vill ha det enkelt men ändå med bra effekt, därför har jag funderat kring ett Origo 1500. Ngn som har erfarenhet av detta? Ger det bra effekt?

Bl.a. Flipperskeppare svarade.

Ett alternativ kan ju vara att skaffa ett gasolkök med integrerad tub. Dessa säljs för en billig slant lite varstans, exempelvis en modell på www.jula.se som heter Gasolkök MS-2000 för 139 kr.

 

Räcker för mig, som ensamseglare, barnen utflugna, hustrun ointresserad av segelbåtar,

även de större segelbåtar jag haft tidigare, bl.a. Scampi, som i början av 80 talet var stor!!

Hade tidigare en Maxi 68 mellan 1992 och 2000.

Nyligen skaffat en ny Maxi 68 (ja, begagnad förstås!) och det enda tillbud jag haft under snart 50 år som seglare, var med ett Origo tvålågigt spritkök, som flammade upp i stora lågor,

när min son, då kanske 14 år var med.

Obehagligt även om det gick bra!!

Så jag tackar för tipset, det lär ju inte bli några festmåltider,

när doktorn lagar mat ändå!!

Burk ravioli som flera skrev är ett ut märkt alternativ.

Åker till Jula imorgon!!

Denna 'tråd' fick mig att bli medlem direkt!

Jag har tidigare 'konsulterat' er och funnit bra svar.

En mycket bra sida som jag hoppas kunna bidraga till!

Mvh

Doktorn

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Stopp och belägg!

Kolla på Biltema dom har en med rostfri överdel. Hade jag vetat det förra året hade jag inte köpt Julas. Fast Julas har fungerat klanderfritt 1 ½ säsong.

www.biltema.se/sv/Fritid/Frilu

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för tipset,

men har Julas fungerat 1 1/2 säsong och så är det 3 mil närmare till Skara än Skövde!

Värt lite rost.Flört

Man kan ju köpa nytt efter två  säsonger när för mycket ravioli brännt fast!

Tack ändå Skrattande

Doktorn

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tips:
Om du använder en kastrull att värma raviolin i så bränner den inte fast så förbenat på spisen!
:-D

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej,

du kan vara glad att inte ha sett mig laga mat!

Koka vatten till té eller kaffe är jag bra på, men att värma mat

brukar ofta sluta med att det blir lite brännt och kokar över ...Skäms

Å andra sidan är jag bra på att servera hundmat till dessa båda grabbarna.

 

post-10016341-1394236483,9528_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Brukar koka vatten hemma så jag kan värma det i micron på jobbet men hur gör jag i båten då jag saknar micro?!?!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om du har kokat vattnet hemma är det ju tillagat och klart, då kan du väl servera det som kallskuret i båten?Flört

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Själv bränner jag alltid vid tevattnet, ett elände att rengöra kastrullerna efter det.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En sak kan man ju utläsa av svaren från er kära vänner.

Vi män är inga hejare vid spisenSkrattande

Tackar dock för trevlig respons!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fast isté är väl inget vidare gott, kanske kan man istället kyla pilsnern i istéet ifall kastrullen är stor nog? Glad

Till ordningen;

Har ett tvålågigt spritkök, origos äldre 800-wattare, och har även tidigare hört om uppflammande kök.
Blir ju fundersam, hur går det till? Verkar som att nåt sorts gasmoln kan bildas över hela köket, och plötsligt antändas?

Borde väl inte vara möjligt utan synbara läckage på luddburkarna/bränslebehållarna, trots timtals av ihärdiga matlagnings-försök. Etanol sägs få optimalt explosiv bränsle/luft-blandning över en fri vätskeyta vid rumstemp, extravärme ger för fet blandning??

Så hur gick det egentligen till då köket flammade, kanske hade matfett droppat? Eller var en luddburk läck? Hittade du (doktorn) nån trolig brand-diagnos??

 

 

 



Senast ändrad av Thomas-1 | 19 augusti 2010 | 16:15

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan passa på att bidra

 

tvålågigt och tvåtubigt

http://www.biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv/Gasolkok/Gasolkok-2-x-28-kW/

 

Enlågigt

http://www.biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv/Gasolkok/Gasolkok-29-kW/

 

Det enlågiga har jag använt både när vi tältat och åkt båt. Fungerar utan anmärkning. Men Julas är nog precis lika bra med samma livslängd. Kastrullhållarna böjer sej om man är lite omild i hanteringen. Numera har jag spritkök som är betydligt bättre/stadigare bortsett från oset.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Thomas,

jag tror att det skvimpat ur lite sprit under seglatsen innan som var ganska tuff...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Okej, tack för svaret.

Brukar fylla och rulla runt behållarna tills uppsugningen i luddet börjar gå extra långsamt. De väger då uppåt 1450 g (610 tomma). Har iofs aldrig märkt nåt läckage, men får nog kolla igen om det går att skaka ur nåt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det blev i alla fall ett gasol kök från Jula. http://www.jula.se/gaskok-ms-2000-131575

Värt en test. Otroligt billigt.

Jag tycker dessutom att det tar lång tid att värma med spritkök och att de sotar om man inte har perfekt sprit. Bäst är medicinsk sprit 99,9% men det blir väl exklusivt...

Återkommer efter att ha testat det, gasolköket alltså !!

Tack för alla bra och roliga kommentarer!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...