Doktorn 0 Postad 18 Augusti , 2010 På MotorbåtSnack skriver Rugge : 15 februari 2009 | 14:33 Skall skaffa mig ett nytt bra enlågigt kök, vill ha det enkelt men ändå med bra effekt, därför har jag funderat kring ett Origo 1500. Ngn som har erfarenhet av detta? Ger det bra effekt? Bl.a. Flipperskeppare svarade. Ett alternativ kan ju vara att skaffa ett gasolkök med integrerad tub. Dessa säljs för en billig slant lite varstans, exempelvis en modell på www.jula.se som heter Gasolkök MS-2000 för 139 kr. Räcker för mig, som ensamseglare, barnen utflugna, hustrun ointresserad av segelbåtar, även de större segelbåtar jag haft tidigare, bl.a. Scampi, som i början av 80 talet var stor!! Hade tidigare en Maxi 68 mellan 1992 och 2000. Nyligen skaffat en ny Maxi 68 (ja, begagnad förstås!) och det enda tillbud jag haft under snart 50 år som seglare, var med ett Origo tvålågigt spritkök, som flammade upp i stora lågor, när min son, då kanske 14 år var med. Obehagligt även om det gick bra!! Så jag tackar för tipset, det lär ju inte bli några festmåltider, när doktorn lagar mat ändå!! Burk ravioli som flera skrev är ett ut märkt alternativ. Åker till Jula imorgon!! Denna 'tråd' fick mig att bli medlem direkt! Jag har tidigare 'konsulterat' er och funnit bra svar. En mycket bra sida som jag hoppas kunna bidraga till! Mvh Doktorn Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Lasse-L 341 Postad 18 Augusti , 2010 Stopp och belägg! Kolla på Biltema dom har en med rostfri överdel. Hade jag vetat det förra året hade jag inte köpt Julas. Fast Julas har fungerat klanderfritt 1 ½ säsong. www.biltema.se/sv/Fritid/Frilu Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Doktorn 0 Postad 18 Augusti , 2010 Tack för tipset, men har Julas fungerat 1 1/2 säsong och så är det 3 mil närmare till Skara än Skövde! Värt lite rost. Man kan ju köpa nytt efter två säsonger när för mycket ravioli brännt fast! Tack ändå Doktorn Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Peter_K 4 248 Postad 18 Augusti , 2010 Tips: Om du använder en kastrull att värma raviolin i så bränner den inte fast så förbenat på spisen! :-D Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Doktorn 0 Postad 18 Augusti , 2010 Hej, du kan vara glad att inte ha sett mig laga mat! Koka vatten till té eller kaffe är jag bra på, men att värma mat brukar ofta sluta med att det blir lite brännt och kokar över ... Å andra sidan är jag bra på att servera hundmat till dessa båda grabbarna. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
neubert 52 Postad 19 Augusti , 2010 Brukar koka vatten hemma så jag kan värma det i micron på jobbet men hur gör jag i båten då jag saknar micro?!?! Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Terrafobica 68 Postad 19 Augusti , 2010 Om du har kokat vattnet hemma är det ju tillagat och klart, då kan du väl servera det som kallskuret i båten? Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Gaidin 298 Postad 19 Augusti , 2010 Själv bränner jag alltid vid tevattnet, ett elände att rengöra kastrullerna efter det. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Doktorn 0 Postad 19 Augusti , 2010 En sak kan man ju utläsa av svaren från er kära vänner. Vi män är inga hejare vid spisen Tackar dock för trevlig respons! Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Terrafobica 68 Postad 19 Augusti , 2010 Hört talas om iste? Fast då förfryser du väl kastrullen istället Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Thomas-1 311 Postad 19 Augusti , 2010 Fast isté är väl inget vidare gott, kanske kan man istället kyla pilsnern i istéet ifall kastrullen är stor nog? Till ordningen; Har ett tvålågigt spritkök, origos äldre 800-wattare, och har även tidigare hört om uppflammande kök. Blir ju fundersam, hur går det till? Verkar som att nåt sorts gasmoln kan bildas över hela köket, och plötsligt antändas? Borde väl inte vara möjligt utan synbara läckage på luddburkarna/bränslebehållarna, trots timtals av ihärdiga matlagnings-försök. Etanol sägs få optimalt explosiv bränsle/luft-blandning över en fri vätskeyta vid rumstemp, extravärme ger för fet blandning?? Så hur gick det egentligen till då köket flammade, kanske hade matfett droppat? Eller var en luddburk läck? Hittade du (doktorn) nån trolig brand-diagnos?? Senast ändrad av Thomas-1 | 19 augusti 2010 | 16:15 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
JimmyJ 1 Postad 20 Augusti , 2010 Kan passa på att bidra tvålågigt och tvåtubigt http://www.biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv/Gasolkok/Gasolkok-2-x-28-kW/ Enlågigt http://www.biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv/Gasolkok/Gasolkok-29-kW/ Det enlågiga har jag använt både när vi tältat och åkt båt. Fungerar utan anmärkning. Men Julas är nog precis lika bra med samma livslängd. Kastrullhållarna böjer sej om man är lite omild i hanteringen. Numera har jag spritkök som är betydligt bättre/stadigare bortsett från oset. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Doktorn 0 Postad 20 Augusti , 2010 Thomas, jag tror att det skvimpat ur lite sprit under seglatsen innan som var ganska tuff... Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Thomas-1 311 Postad 21 Augusti , 2010 Okej, tack för svaret. Brukar fylla och rulla runt behållarna tills uppsugningen i luddet börjar gå extra långsamt. De väger då uppåt 1450 g (610 tomma). Har iofs aldrig märkt nåt läckage, men får nog kolla igen om det går att skaka ur nåt. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Doktorn 0 Postad 21 Augusti , 2010 Det blev i alla fall ett gasol kök från Jula. http://www.jula.se/gaskok-ms-2000-131575 Värt en test. Otroligt billigt. Jag tycker dessutom att det tar lång tid att värma med spritkök och att de sotar om man inte har perfekt sprit. Bäst är medicinsk sprit 99,9% men det blir väl exklusivt... Återkommer efter att ha testat det, gasolköket alltså !! Tack för alla bra och roliga kommentarer! Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser