Gå till innehåll
tisdag 21 januari 2025
Terrafobica

Ankare som draggar.

Rekommendera Poster

Genom alla år jag haft båt, och det är många, så har jag enligt proffsen här på MG haft skitankare dvs brucekopior.  Till den nuvarande Bavaria 31an hade jag till en början en sådan kopia på 15 kilo.  Det draggade aldrig men lade sig ibland på rygg precis vid ankringen så att den fick göras om.  Förra året införskaffades ett, också enligt proffsen, ett mycket bra ankare, ett Delta på 16 kilo.  Det kommer inte alls överens med Mälarens bottnar och draggar konstant.  Förklaring från MGs ankargrupp tack Flört

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

HMMM... jag ingår inte i ankargruppen ... men funderar mycket i alla fall. Ankring är viktigt och nu när jag har en väldigt tung båt så kan jag inte längre dra mig hit eller dit med handkraft. Så...

Hur gör du när du ankrar? Frågan kommer sig av att själva ankaret är bara en del av systemet så att säga, här ingår också tackel - dvs lina / kätting samt längd. Även fråga om du drar fast ankaret uppkommer? Draggar ankaret direkt när du ankrar eller först vid vindvridning eller vindökning?

Bavaria ( bra båtar för övrigt - jag har varit delägare i en... så inget om om dessa! ) där har du kättning va? Tror det på 31:orna om den inte är för gammal? Då finns en tendens har jag sett att lägga ut för lite kättinglängd om man inte märker upp det hela. Hjälpte en båtgranne som inte fick fäste och frågade hur mycket han lagt ut... 40 meter sa han.

Då drog vi upp det hela för att göra om. Jag tittade hela tiden på ankarspelet och uppskattade längden, inte helt rätt mätt kanske, att uppskatta i farten, men mer än 20 meter var aldrig ute i vattnet. Och han ankrade mot en ö där djupet var kanske 7-9 meter där ankaret gått i ( jag hade >60 m ute.... )

Kan du alltså beskriva en normalsituation där ankaret draggar, hur gör du? Längd osv?

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har ankarspel med 50 meter blyad lina i aktern.  Har märkt linan med svart färg var tionde meter för att ha koll på hur mycket som ligger ute.  Jag ankrar inte på något annat sätt nu än tidigare då jag hade brucekopian så sättet att ankra kan det inte bero på.  Mälaren har dybottnar på många ställen, kanske Delta är dåliga på det medan skräpbruce är bra?

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Här i Mälaren fungerar Bruce-kopiorna alldeles utmärkt. Delta, CQR mfl passar bättre på hårda sandbottnar eller bland sten. Vi har alltid kört Bruce utan problem men har nu ett CQR för andra seglingsvatten.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Då håller jag med Amiralen här ovan, Bruce är alldeles utmärkt om det är dy... då måste man dra ner ett Delta ordentligt och lång sträcka - om det överhuvudtaget fäster! Har testat det innan jag bytt till en plätt!

Tips, har en sorts bergsbestigarhake med en ring som låser om en gänga mellan kätting / lina och till en kort kätting mot ankaret. Det innebär att jag kan byta ankare på under en minut eller så... bra ibland!

Den har jag köpt på  www.anchor.se/

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hum hum, Får väl göra tvärtom då, delta som reservare och bruce på plats, åtminståne i Mälaren.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

På vår Bav 30a har vi 40m kätting i aktern och en bruce kopia, ankrar mot land i vättern (mest lera) och har inte haft problem.
Funderade på att byta, men med tanke på dina erfarenheter så avstår jag nog den utgiften.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Matrix

Delta 6 kg, 50 m/blyad lina, aldrig några problem med draggning. Vid utsatt läge skickar jag ut en 3 kg plätt med en meter kätting med karbinhake som får glida ner utefter ankarlinan och tynga på då vanlig kätting skramlar för mycket ombord. Har dessutom ett ankarspel i aktern med vanlig trumma för att lätt lägga på vid behov om det sitter för jävligt fast.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vilka bottentyper ankrar du vid då?  Dyiga bottnar verkar inte gå ihop med Delta.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lite kuriosa.  Lördagen den 10/7 åkte jag iväg från klubben mot det som skulle bli årets upptagning med bottenmålning m.m.  Den 12/7 skedde lyftet och ett par dagar senare var det sjösättning igen med nymålat för minst två år samt nya anoder.  Nåväl, den 10/7 ligger jag så på svaj i Svartviken/Ulvsundasjön och draggar, och draggar, och draggar, och draggar, och draggar.  Jag vet inte hur många gånger jag var tvungen att ta upp mitt ankare och lägga om samtidigt som jag ser massor med andra svajliggare som ligger stilla.  Ett sista försök, och tänk, nu fick jag äntligen grepp efter att rejält dragit fast ankaret för motor.                                                                                                               Dagen därpå när jag skulle flytta på mig så förstod jag varför, jag satt fast i en kabel och det rejält.  Lade en kätting runt ankarlinan, en lång lina i den och sänkte ner, sedan drog jag båt och ankare bakåt med jollen med sin tiohästare och kom på så sätt loss.  Så har ni dåliga ankare, kolla i sjökorten var kablarna ligger, det gjorde inte jag.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En undran - vad har du för ankartåg och hur djupt var det och mycket lägger du ut i ditt exempel?

Att Brucevarianterna funkar bra på lösa bottnar är ingen nyhet - tillverkaren av orginalet är ju specialist på ankaren för oljeborrplattformar i Nordsjön där botten mestadels är dy och lera.

Att ditt Delta bara draggar och draggar förvånar mig dock. Delta är ju en utveckling från CQR vars svaghet var just hårdare bottnar då det hade problem att få spetsen att greppa. Med bättre viktfördelning kunde Delta lättare skära ner i hård sand än CQR och på köpet får man större bladarea, som ökar hållfastheten i dy.

Nu har jag iofs aldrig ankrat med Delta i Mälaren men däremot en hel del på dybotten i både Sthlms inre skärgård och på andra platser. Och aldrig haft problem.
Däremot har det orginalbruce jag har i aktern en tendens att krypa, dvs dragga synnerligen långsamt, i lösa bottnar när jag akterankrar. Något jag tillskriver liten area jämfört med andra ankaren och kanske framförallt, ett för min båt för litet ankare. (15 kg/42 fot/13-14 ton)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har 50 meter blyad lina och jag brukar oftast lägga ut rubbet och sedan dra fast med motor.  Blåser det lite så låter jag båten ligga med aktern mot vinden (ankarspelet sitter ju där) men blåser det så lägger jag över linan på en knap i fören, men då kortas ju linan till dryga 40 meter också förstås.  Ankrar sällan på mer än 7-8 meters djup i Mälaren, oftast mindre.  Vid det aktuella fallet var det ungefär 6 meter djupt, jag hade all lina ute och jag ankrade från aktern trots att det blåste en del, det var nämligen årets varmaste dagar och jag ville ha in vinden i sittbrunnen.  Kan tillägga att när jag ankrar från fören så använder jag ett ankarsegel för att båten inte ska dansa så mycket.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Där var ju tråden!

Skumt det här. Jag har iofs aldrig ankrat i Mälaren. Däremot i riktigt dy-slemmiga vassvikar i de inre skärgårdarna. Och det har funkat bra med mitt Delta. Och i tester som gjorts finns några franska där man jämfört ankaren i flodmynningar, dyigare bottnar finns knappt. Där har Danforth-typer excellerat, såklart. Men Delta har placerat sig hyggligt.

Du lägger ju ut nog med ankartåg och tyngden på linan finns ju också...

Det kanske är så enkelt att Mälaren har en speciell dy/lera som belönar ankaren som skålankaren och Brucevarianter?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, nog är det skumt alltid!  Och Ulvundasjön som jag skrev om högre upp i denna tråd, är inte det ända stället jag har hasat omkring på, för ett tag sedan vaknade jag en bra bit från det stället jag ankrat utanför Fågelön i just Mälaren (dyig botten) Flyttade mig då till en plats inte långt från Drottningholm och där satt jag fast som berget (sandbotten) Tror som du att brucekopians stora skopa håller bättre i väldigt lösa bottnar.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja. Man kan konstatera att dina erfarenheter är ytterligare ett belägg för att det inte finns ett bäst-på-allt-ankare.

Seglar man mest lokalt skall man söka det som fungerar bäst på just den typen av bottnar - seglar man långt gäller det att finna det som fungerar hyggligt på det mesta....

En sista fråga - det är väl Delta orginal?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...