Gå till innehåll
onsdag 05 februari 2025
Janus82

Ögleterminal: Hållfasthet?

Rekommendera Poster

Jag har ett sidovant som är lite för långt för min smak och jag skulle gärna vilja korta av den på ett smidigt sätt. Härom dagen stötte jag på något som kallas för ögleterminal som borde kunna göra jobbet åt mig.

Det jag undrar är hur påverkar dessa hållfastheten? Är det verkligen lämpligt att använda sådana här på stående rigg eller finns det risk för att något går sönder när jag börjar belasta vantet?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Matrix

De är inget jag skulle satsa pengar på att de håller. Att med klämfunktion hålla en wire och sedan lita på att den uppnår tillräcklig styrka för att hålla en stående rigg låter i mina öron otänkbart.

Endast pressade ändstycken är det som gäller och kostar inte mer att utföra hos en riggmakare.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Även ett pressat ändstycke hålls ju på plats enbart genom klämkrafter så de är ju egentligen ingen skillnad. Det som får mig att tveka är om klämkrafterna är tillräckliga eller om ögleterminalen sänker hålfastheten på wiren mycket. Tex så gör ett vanligt wire-lås (av bygeltyp) att endast 80% av wirens hållfasthet finns kvar och det är ju en ganska stor skillnad om ögleterminalen gör samma sak.

Skälet till att jag inte vill gå till en riggverkstad och få ett nytt ändstycke fastpressat är att vi har tänkt att byta samtliga vant nästa år då de är både gamla och delvis felaktiga. Men innan jag byter ut vanten vill jag justera in masten korrekt så att jag beställer rätt längd på de nya vanten och slipper sitta med samma problem nästa år med.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hur mycket de håller.

Jag håller på att modifiera min rigg, och då jag inte vet den exakta längden har jag valt att montera tre ögleterminaler.

Jag har diskuterat problemet med Hjertmans i Göteborg´ s riggspecialist och hon såg inga problem med att använda ögleterminaler.

Har en konstig rigg där masten står i sittbrunnen och har därför ett långt förstag och ett kort och brant akterstag. För att få någorlunda inspänning i förstaget coh kutterstaget kommer det att bli en avsevärd spänning i akterstaget. Skall spänna in akterstaget till ca 20% av brotthålfastheten och sen vid behov spänna ytterligare med akterstagsträckare. Skall bli intresant att se om terminalerna, speciellt på akterstaget, håller för de krafter som blir.

Akterstaget som är gammalt kommer jag att byta innom ett par år, även om jag under den tiden inte märker några problem. Då kommer jag att låta pressa bägge ändar. Akterstaget och vanten är från 1979, så de behöver ändå bytas.

Jag känner inte alls nån oro för att en ögleterminal skulle släppa under normal segling.

Det var ju också det länken till Sailguide hade som budskap.

Om man skulle segla långt, skulle man nog ha med sig ett antal ögleterminaler av de förkommande dimesionerna utifall att.

Jag monterade för övrigt en ögleterminal igår http://thallatha.blogspot.com/2010/07/nytt-forstag.html och skall montera en på det gamla akterstaget förhoppningsvis innom en vecka.

 

tommy

 

post-945-1394236446,8445_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Kalman

Hej Janus!

Kan inte låta bli att svara.  Har en Fingal. Flyttade in undervanten, för de var i vägen, till ruffsidan, gjorde nya röstjärn.

Då jag inte ville kapa bef. vant så tog jag med ett par vant som jag ärvt av en god vän, till riggmakaren i Västerås. Han upptäckte att det var tum mått och ville inte pressa nya ändstycken för det blir inte bra. Att köpa nya wire när jag hade redan tyckte jag var för dyrt. Han hade inte heller ögleterminal med tummått.

Så jag knatade hem och skruvade isär ögleterminalen. Gjorde rent från gammalt smuts och klet. Gjorde en provanslutning. Man får böja trådarna lite och läga dem snyggt och noga runt konan samt kärnan skall genom konan och böjas tillbaka rätt. Ett riktigt pysselgöra med styva trådar.Detta var en äldre modell av Norsekonan alltså.

Efter andra provbiten gav jag mig på det riktiga vantet. När det var klart spände jag fast den och provbelastade enl Seldens 2meters tumstock metoden. Det höll bra. Sedan belastade jag ytterligare lite med den spänntalja jag hade riggat upp.  Väl ombord provseglade jag sedan och det höl fint och sitter än.Har skrivit nåt om detta på Maringarderoben.

Summa sumarum, är man  bara noga och gör rätt så håller det alldeles utmärkt Mina konor satt på en Westerly som seglat jorden runt med  dem utan problem.

Lycka till

Hälsningar,

Kalman

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om du ändå ska byta om något år så kan det nog inte vara ålder som gör att en ny skruvad ögle-terminering går sönder? För håller gör det. T.o.m godkända av någon organisation...

( skriver så bara för att reta de som vill veta vem som godkänner - inte bara snack alltså! )

Jag har ett gäng Norseman i min bra att ha låda och anser de vara med i 10-topp listan om jag skulle göra en långfärdssegling. Har skruvat i sådana i ett gäng båtar under årens lopp, mina och andras. Har inga indikationer att de släppt. Men som någon säger här, helt väsentligt är att man monterar rätt.

Det viktigaste faktiskt anser jag är att fylla med angiven massa, då blir det helt tätt. Det finns två fabrikanter av sådana här grejor och de anger olika fyllnadsmassa - men fylla ska man!

Jag skulle inte tveka en sekund att segla iväg med en sådan här monterad - om jag själv monterat!

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...