Gå till innehåll
torsdag 19 september 2024
eta7032

Köpa båt i inom EU??

Rekommendera Poster

Hej alla.

Funderar på att köpa båt i Grekland eller Kroatien. Någon som vet regelverk med registerhandlingar, moms och om det i huvudtaget är tillrådligt att göra detta.....och är det ekonomiskt fördelaktigt. Vad skall man tänka på när man kommer tillbaka till Sverige. Båten kommer att vara över 12 x 4 men det kanske inte har någon betydelse?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej!

Det är nog skillnad om du köper båten i Kroatien då de inte är med i EU.

/Lars

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej!

Om båten är större än 12x4 så är det inte längre en båt, utan ett skepp. Då är det helt andra regelverk som gäller, men det blir också lättare att få hjälp. Ställ din fråga till www.transportstyrelsen.se de vet.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Och skatteverket ang. momsen

Köper du båt inom EU och momsen är betald, ska du bara ha ett kvitto på momsinbetalningen annars kan du åka på att betala en gång till. Är momsen inte betald får du betala den när du kommer hem om du inte väljer att betala momsen där du köper båten, om de har lägre moms än Sverige kan du ju spara några enkronor.

Skepp som är större än 12x4 meter kräver att du har kustskeppar examen om du skall segla under svensk flagg. Ska du segla under brittisk flagg så är det RYA som gäller. Ska du segla under annan flagg så är det det landets regler som gäller.

Ett skepp skall dessutom vara registrerat i skeppsregistret. Tänk på att du inte kan avregistrera i det ena förän du har påbörjat registreringen i Svergie (om skeppet nu skall vara registrerat i Sverige.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om fartyget(fritidsfartyget) är från -85 eller yngre skall moms (VAT) betalas. Sen skall fartyget tas ur skeppsregistret i det land den är registrerad,för att sen föras in i svenskt skeppsregister. Det krävs skeppsmätning och kvitto(bill of sale). Kanske låter krångligt men det är bara att ringa Sjöfartsverket där får du all info.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...