Gå till innehåll
torsdag 19 december 2024
Marrexxx

Lufttorkad skinka - så här gör man.

Rekommendera Poster

Hej 

hittade er gamla tråd om att lufttorka julskinka. 
Har nu en av våra egenproducerade julskinkor på tork i vardagsrummet. Hängt lite drygt en vecka nu i ett soligt fönster och varmt element. 
Hur vet man när den är klar? Den vägde 2,6kg när jag hängde upp den, den är nere i 2,1 nu. 

Tack på förhand

Mikael

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja den gamla tråden. Jag hade tänkt att testa att göra den skinkan men kom aldrig till skott. Tala gärna om hur det går.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Till rökning och torkning, så sprutsaltar jag det råa köttet med nitritsalt, för matlaging. 

Finns, att köpa på nätet. 

 

8 % saltlag tycker jag är bra.

Kommer sig av att vätska så att säga rinner ur köttet vid rökning och torkning. Saltet blir till stor del kvar. 

 

Reaskinka, rå men rimmad, sprutsaltar jag också innan varmrökning. Skär alltid av svål och det mesta av fettet. 

Vacuumpackar. 

 

Fryser också vacuumpackat, som efter upptining värms i 100 graders ugnsvärme en timme, för att maximera den rökta smaken. 

 

 

Redigerad av Hybro

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu har jag luskat reda på att när skinkan minskat med ca 30% är den klar. Nu har min skinka hängt i 12 dagar och minskat med 24%. Ska bli grymt spännande detta. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2009-12-01 vid 13:42 skrev Gaidin:

Kan man ha den hängande som prydnad i bommen? Själv hade jag tänkt att ha en ampel med lämpliga örter men en skinka vore mer manligt :---)

Bind upp två under framänden av bommen, så har du en doning som väcker uppmärksamhet vart du än kommer. 

Är väl manligt om något... 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Annars 16:10 in på 

 

ger perfekt "snacks" eller mat för sjön (om man gör det innan båtsäsongen dvs)..

 

Redigerad av 50sman

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...