Gå till innehåll
söndag 05 januari 2025
Skarhamnarn

Riggning av en julle med sprisegel

Rekommendera Poster

Jag har precis blivit med julle.

Mast,segel och spristake ingår.

Jag undrar bara om inte masten måste stagas, vant och förstag.

Hur mycket barlast ska jag lägga i ?

Hur gör jag när jag sätter storen hissar jag mastliket i topp först och sätter i spristaken sen ?

Jag hade en julle med sprisegel på 60-talet men man hinner ju glömma.

Jag behöver lite matnyttiga tipps.



Senast ändrad av Skarhamnarn | 13 juli 2009 | 11:41

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Grattis och välkommen i gänget.

 

Lärde mig segla med en gaffelriggad bohusjulle på 1960-talet. Har sen några år en spririggad julle av plast. Man plastade en gammal julle som vars ägare bodde vid Sotekanalens södra mynning - Vigarne. På den gjorde man en form och ett antal båtar byggdes under namnet Hållöjulle

 

Finns det inga vant och stag på masten eller ingen antydan var de skulle ha suttit?

 

Kan det möjligen va så att masten är så grov och sitter fast så att det inte behövs några stag ch föcken hissas flygande? Jag är tyvärr ingen specialist på allmogebåtar, däremot är min kompis Stefan Andersson (Smoegen här på MG) mycket intreserad. Om du kollar på den lokala allmogebåtsföreningen Tôllar ô seiel`s hemsida http://www.tollaroseiel.se/ finns det kontaktvägar till honom. Se under småbåtarna.

 

Den samlade kunskapen i föreningen Allmogebåtar http://www.allmogebatar.nu/ som håller till på Bassholmen, är nog ännu större.

 

På min båt har jag en ganska smäcker mast och vant och stag. Enligt Stefan är nog masten i längsta laget, men det ger ju också större segelyta som är possitivy när det blåser lite. Tidigare hissade jag seglet först och utförde en balansakt för att få i spristaken i övre öljetten. Det gick med en möda tack vare att jag är lång.

 

Min älsta dotter har blivit allt mer intreserad av att segla Lilla Hjärtat som henners barn ville att båten skulle heta. för att underlätta för henne att sätta segel, borrade jag ett hål i spristakens överkan och trädde i en gummicord som jag knöt ihop i en ögla. När seglet är klart att hissa sticker man spristakena pigg genom öljetten och drar gummikorden över seglet och såristakens pigg. När man sen hissar seglet hänger spristaken med och det är bara att fästa den i underkant. Kanske inte enligt traditionen, men det är inte platskrovet och aktersnurran heller.

 

Hur mycket balast du skall ha vet jag inte. Jag har ganska många kilo bly under durkarna. Ju mer balast destå styvare båt och den sjunker ju också snabbare om man seglar in tillräckligt med vatten. Cool

 

matnyttigt tippsOskyldig; Dubbelmacka med stekt skinka och ägg och en termos med kaffe är inte fel när en ä ude me jôllen. Får en då me sig hem ett tjog me makrill etter en har värt ude å seilat så e de ente alls domt.

 

ha´ t sô pen´ t

 

tommy



Senast ändrad av toaen | 13 juli 2009 | 19:35

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för tipsen Tommy,

jo jag började min seglarbana samtidigt. Också i en julle som hade varit med under sillfisket på nordsjön.

Den var riggad med både vant och förstag. Storen hade en ränna som passade travarna i mastliket. Spristaken sattes fast på masten i en  metallfot som kunde höjas eller sänkas beroende på hur det blåste.

På den nya jullen så finns det med ett förstag i rostfritt men inga vant. Men masten är kanska tjock och har en fot som passar i spaneten under bänken som den ska kilas fast vid.

Men jag ska kolla runt lite, med dina tipps, för jag tror nog jag sätter dit vant, nåntyp av tågvirke, annars känns det ju lite 'naket'

/mats

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...