Gå till innehåll
måndag 25 november 2024
crescent44

blanda tungmetaller i bottenfärgen

Rekommendera Poster

Att kalla saker för idioti kräver att man har ordning på begreppen

Tungmetall

Tungmetall är en metall eller legering som har en densitet som är högre än 4–5 g/cm3. Det har de allra flesta metallerna. Järn har exempelvis 7,86 g/cm3. Bland metaller med en lägre densitet, så kallade lättmetaller, kan nämnas aluminium, beryllium, kalcium, magnesium, natrium, strontium, cesium och barium.

Ofta används termen tungmetaller i betydelsen tunga och särskilt miljöfarliga metaller. De mest omtalade är i detta sammanhang bly, kvicksilver, kadmium och uran. Det stämmer visserligen att de flesta tungmetallerna och deras kemiska föreningar är giftiga, men det finns även flera livsnödvändiga tungmetaller (järn, zink, koppar, krom, mangan, molybden, nickel), liksom det finns giftiga eller miljöfarliga lättmetaller (exempelvis beryllium, strontium, aluminium)[1].

 

 

Källa http://sv.wikipedia.org/wiki/Tungmetall

Alltså är per definiton, tungmetall INTE = giftig eller miljöfarlig

/Roland



Senast ändrad av Ringhede | 32 februari 1968 | 12:50



Senast ändrad av Ringhede | 13 mars 2009 | 16:14

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tycker för det första att det är en dålig idé. Men om man nu absolut vill ha koppar i sin färg så skulle det kännas bättre om du skffade färg avsedd för västkustförhållanden eller någon annan färg som är framtagen och testad i någon grad för ändamålet, istället för att hålla på och laborera själv. Det verkar ju inte precis vara omöjligt att få tag på om man anstränger sig lite.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ringhede: Alltså är per definiton, tungmetall INTE = giftig eller miljöfarlig

Vilket alltså inte heller innebär att de inte är det. I princip allt det livsnödvändiga är också livsfarligt i för höga doser, eller i olämpliga föreningar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Helt rätt.

När man skriver tungmetall så reagerar de flesta med att då är det giftigt och man förknippar det med t.ex. bly, kadmium och uran.

Men om alla visste att även järn, guld och koppar hör till gruppen tungmetaller så inser de flesta att det inte är så enkelt.

Man kan med andra ord inte bestämma sig för att det är giftigt för att det heter tungmetall utan handlar om vilken metall, föreningar och koncentrationer.

Även andra ämnen är klart farliga, t.ex. vatten. Syftar då inte på att man kan drunkna i det utan att för högt intag ger obalans i människokroppen och man kan dö. (rubbning av elektrolytbalansen)

Fokus har nu blivit på fritidsbåtars bottenfärg och man bryr sig väldigt lite om fartyg i proffesionell användning. Oftast med enormt mer giftfärg av olika kvalitéer än den som används på fritidsbåtar. Man varnar för användande av så kallad fartygsfärg, borde man då inte vara mer konsekvent och göra något åt fartygens färg? Och helt utan fakta schablonisera att stor andel av fritidsbåtar använder otillåten färg. Med fakta kanske det visar sig att en mycket liten andel använder otillåten färg? Men det är väll lättare att ge sig på oss fritidsbåtsägare än att verkligen ta tag i problemet.

Idag tillåts polerande kopparhaltig färg på Västkusten. Hade det inte varit bättre med en hård icke polerande färg med högre halt av koppar som fungerar men inte frigörs i vattnet i den grad som den idag godkända färgen gör?  

mvh Roland

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst

Vad det gäller canser tror jag att vattnet du lagar maten med som tansporterats genom huset i koppar rör som du dricker av varje dag är en betydligt större bov än lite koppar i bottenfärgen.

Som anekdot kan nämnas att de första vattenledningsrören var i tenn och bly. Sen undrar man varför människor blev sjuka...

/Magnus

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Magnus

När det gäller kopparrören så är kopparn i dem i en sk. stabilförening, som inte löses ut, Däremot är det de ostabila föreningarna som bottenfärger kan ge upphov till som är de stora bovarna.

Saken är också den att människan är ett djur som tål koppar ganska bra, och risken för kopparförgiftning klara vi oftast genom att göra oss av med den koppar vi får i oss för mycket av. Annat är det med andra djur och växter, blåstång t.ex far betydligt mer illa än vi.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om vi tänker bort hela miljö aspekten så är svaret på din fråga tyvärr mycket svårare än du tror. Att själv blanda in kopparpulver/oxid/sulfat är inte att rekommendera om du inte har forskat i detta ämne. Det finns ett flertal forskare och företag som har provat och forskat sig fram i detta ämne i åratal och det är minsan inte bara att blanda i :-)  jag rekommendera dig att använda dig av deras beprövade produkter. ett av dom hittar du här: www.coppercoat.co.uk jag har träffat fler långseglare som har varit väldigt nöjd med denna lösning.

jag mistänker att du tänker på en lång resa kanske till tropiska vatten eller?

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

jag mistänker att du tänker på en lång resa kanske till tropiska vatten eller

Med en Crescent 44? :P

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan inte låta bli att kommentera detta, trots att det är adresserat till Magnus. Inlägget är så ovederhäftigt att det inte får stå oemotsagt. Rent skitprat, närmare bestämt.

Koppar i vattenledningsrör är inte en förening utan ett metalliskt grundämne. Från rörens insida kan kopparsalter lösas ut om vattnet har lite lågt pH, vilket är ganska vanligt. Man ser ofta detta som gröna avlagringar i t.ex. tvättställ, badkar och toalettstolar. Större delen av det kopparhaltiga vattnet hamnar förstås i naturen där det bl.a. bidrar till bakgrundshalten av koppar i hav och sjöar. Exakt samma sak gäller kopparpulver i bottenfärg. De upplösta kopparföreningarna är precis lika stabila, eller ostabila om du tycker det låter bättre, som kopparföreningarna från vattenledningsrören. Andra källor är koppartak och kopparledningar. Dalälven, inte minst, bidrar med kopparföreningar motsvarande 13 ton koppar per år (www.dalalvensvvf.se/Riks_pres/Lennart_Lindestrom.pdfrakt ut i Östersjön. Om vi antar att 1 liter bottenfärg innehåller 200g koppar (brukar vara ca 20%) och att det tar tre år (troligen mycket längre tid) att lösa upp denna koppar svarar Dalälvens upsläpp mot c:a 200.000 liter bottenfärg per år.

Sea Maniac



Senast ändrad av SeaManiac | 16 mars 2009 | 21:09

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Oj oj oj, här haglar d både pekpinnar och åsikter i en salig blandning.. Och som vanligt så kommer vi inte komma fram till något vettigt iaf.. Det finns dom som kan blanda färg med gott resultat, en exakt avvägd blandning av olika medel för bästa prestanda. Olagligt säkert, men på en planande båt har man inte så mkt val. Dom såk västkustfärgerna som säljs i vår handel är helt värdelösa, kan lika gärna skita i o måla, man får iaf ta upp mellan varven och skrubba, skrapa, och spola bort sitt liv. Sedan kan man ju diskutera hur miljövänligt d är att stå 2 meter från kajkanten, med grova kemikalier och spolslangar och annat skit en hel dag.. Miljön tjänar förmodligen mängder på att jag inte gör samma sak som övriga invånare i den hamnen..

Förr körde jag Norsk Jotun, även andra fabrikat från våra vänner i nord. Rekomenderar inte att blanda själv, inte när d redan finns färg som funkar. Sedan så är vi i sverige rättså ensamma om att ha lagar och förordningar för dessa färger som säljs på löpande i övriga världen.. Vilket stärker mina teorier om att kemikalieinpektionen enbart pressenterar sina teorier i åsikter och skiter fullständigt i om d är rätt eller fel..

Canser kan man bla få av rökning, strålning, bla av att prata i mobiltelefon, bärbara hem telefoner, osv.. Och i takt med att allt fler mobilmaster och annat kraffs växer upp ur marken så kommer d säkert inte bli bättre i framtiden.. Billig teknik har ett högt pris i liv räknat, sorgligt men sant.. Den lilla halt som möjligtvis kan finnas i en burk bottenfärg är nog enbart lifshotande för närgångna snäckor..

!!!MVH REXCO!!!

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...