Gå till innehåll
onsdag 15 januari 2025
Anders_St

Koppar i bottenförgen. Igen.

Rekommendera Poster

Stora företag säljer minst 1 kg, färg pratar du väl knappast om, du måste mena kopparpulver?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kemikalieinspekionens ståndpunkt om koppar i bottenfärg är de ensamma om inom EU. IVL (ett miljöinstitut i Sverige)  har gjort en omfattande studie av koppar i vatten: http://www.ivl.se/download/18.2f3a7b311a7c806443800055134/B1349.pdf

Läs denna och försök förstå den. Här är ett kort referat:
Effekten av koppar i vatten är att när kopparn (mycket långsamt) korroderar så avgår kopparjoner till vattnet. I normalt östersjövatten eller saltvatten finns en grupp ämnen som kallas lignader. Så länge det finns tillräckligt av dessa ligander så reagerar kopparjonerna med dem och bildar helt harmlösa och t.o.m. biologiskt nödvändiga spårämnen. Denna reaktion sker i stort sett omgående, inom nån tiondels millimeter från kopparytan. (Under 2009 rapporterades i Rapport att jordbruket i delar av Sverige hotas av minskade skördar på grund av brist på kopparföreningar....)
Om man har en marina med litet inlopp och massor av båtar kommer troligen liganderna i hamnbassängen att blir bristvara så att oreagerade kopparjoner ställer till det för biologin. Inne i hamnbassängen alltså. När vattnet lämnar hamnbassängen och blandas med friare vatten tar liganderna över. Lämnar båtarna hamnen så återställs balansen efterhand.
Kemikalieinspektionens slutsatser baseras på laboratorieförsök i behållare där liganderna tar slut, och inte i friare vattenvolymer.
För att få en realistisk överblick över situationen i t.ex. Östersjön kan det vara värt att nämna att det kommer ut mycket stora mängder kopparföreningar från de norrländska älvarna, särskilt Piteälven, då de avvattnar kopparrika trakter.
Dagens förbud mot koppar i bottenfärgen är antagligen kontraproduktivt för en bra miljö. De fungerande ersättningsfärger som kommer fram från tid till annan innehåller en flora av ämnen vars giftighet förefaller vara mindre utredda än koppars. Då de flesta av dessa färger dessutom måste blöda mycket mer än färg med hög kopparhalt, och oftast högtryckstvättas / slipas mera, så framstår Kemikalieinspektionens ståndpunkt fullkomligt obegriplig, och då de som sagt också är ensamma om den inom EU, så verkar vidmakthållandet av den snarast vara ren prestigefylld tjurighet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För att citera första meningen i tråden.
Here we go again.....

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Synnerligen svårt att förstå de som envisas med att inte vilja förstå. Det finns flertal studier, tex av Britta Eklund på ITM, IVL, KemI mfl som bevisar att vissa organismer får hämmad tillväxt och fortplantning av höga halter koppar. 60 ton per år, år efter år innebär ackumulerad koppar i sediment och i pelagialen, då koppar är ett grundämne som inte försvinner.

Vad är det som inte går hem, är det att myndigheterna lägger så mycket skatt eller vad är det som gör det så svårt för er? Jag tror inte att ni inte vill förstå, det ligger andra saker bakom som gör att ni trotsar mot staten? Brott mot lagen ska straffas, synd att det inte förekommer mer ofta. Flytta till något annat bättre land utan skatter om ni inte kan rätta in er i leden vad som bestäms.

// Jocke

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kopparpasta???

Går det inte att späda bottenfärg med det?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Den tror jag på .Du bottenmålar en gång vart tionde år kan det bli bättre

//  Torgny



Senast ändrad av Torgny-3055 | 24 februari 2011 | 20:03

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kopparpasta igen!!!

Läst på lite om kopparpasta. Kostar ca 150:- / litern på Biltema.

Enligt deras produktblad så är den inte vattenlöslig eller speciellt giftig.

Har funderat på att stryka ut med trasa på ena sidan av rodret och lämna andra sidan obehandlad för att se om det förhindrar påväxt. Är det någon som provat?

Stryks det ut med trasa så borde ju skiktet bli mycket tunt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Olöslig i vatten som det står i produktbladet stämmer säkert, men det kommer att försvinna inom några dagar då både salt och framförallt polering av vattnet mot rodret.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...