Gå till innehåll
lördag 30 november 2024
Rugge

Båtkök, spritkök eller gasol?

Rekommendera Poster

Hej!

Skal skaffa mig ett nytt bra enlågigt kök, vill ha det enkelt men ändå med bra effekt, därför har jag funderat kring ett Origo 1500. Ngn som har erfarenhet av detta? Ger det bra effekt?

Vet ju att gasol är det mest effektiva effektmässigt, men jag vill slippa att göra fast installation.

Ngn som har förslag på annat enkelt kök?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har haft ett tvålågigt Origo. Tycker det funkade förvånansvärt bra. Det sotar lite och bränslet är dyrt (jämfört med gasol) men mycket smidigt.

Ett alternativ kan ju vara att skaffa ett gasolkök med integrerad tub. Dessa säljs för en billig slant lite varstans, exempelvis en modell på www.jula.se som heter Gasolkök MS-2000 för 139 kr. Bygger nog på att man tar fram köket vid behov och däremellan låter det ligga i en ankarbox eller annat utrymme utanför båten.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja tanken är ju att jag skal kunna använda min Pan2000 värmare oxå på köket, där av vikten med god effekt, men köket skal oxå vara utrustat med kastrullhållare/slingerskott, o det har inte de enkla gasolköken från tex Jula el biltema.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Den här kanske kan vara något, kan även tas med ut på hällen Flört
Finns på Biltema. Skrattande

Jag tycker den är bra. Perfekt när man vill ha potatisen samtidigt vid grillen.
Annars vet jag inte, vet inte om origo passar för panvärmaren.
Men det kanske går.



Senast ändrad av Sobril | 15 februari 2009 | 16:19

post-10006993-1394235783,9149_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det har skrivits spaltmeter här på MG om gasolhällen som sobril rekommemderar, och jag rekommenderar den också.  Fantastisk apparat till ett lågt pris och gasolen kostar 50 spänn för 4 engångsflaskor som räcker hela sommaren.  Men den är inget att driva Pan 2000 med.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag kan varmt rekomendera gasolkök med engångsflaskor, vi har ett sånt. Det är fantastiskt smidigt och man kan, som tidigare sagts, ta med sig köket till klippan, bredvid grillen.

Man slipper den fast gasolinstallationen och man får betydligt bättre effekt än ett spritkök.
Jag har en vän som kommer att köpa ett och ha löst i båten som kompement till sitt inbyggda gasolkök.

Däremot så klarar vi oss inte med fyra flaskor gasol per säsong. Det kanske räcker om man vill värma en burk ravioli per dag men lagar man lite mer mat så går det åt mer gasol.

För oss går det åt en till två flaskor per vecka. Vi värmer vatten på morgonen till frukostkaffet och till en termos för kaffe/soppa på dagen, vi kokar sås och ris/potatis/pasta eller motsvarande och sen diskvatten.
Normalt så grillar vi också men ibland passar inte vädret och då steker vi oftast något.

/Kökschefen

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

I förra båten hade jag origo spritkök (minns ej numret). Vi tyckte dock att det var besvärligt, känndes som det alltid vart tomt på sprit (i origon allstå...) när det stått en längre tid. Köket användes ibland endast med flera månaders mellanrum. Sedan köpte vi den gröna spisen från biltema som fungerade mycket bra. Snabbt, enkelt och alltid redo. Jag kan bara rekommendera!

I nya båten har jag gasolkök men jag har inte ännu hunnit med testkokning.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Biltemas nya portabla gasolkök drivs med Biltema gasolbehållare 227g. Gasförbrukningen för det gasolköket är 200 g/h. Alltså inte länge du kan driva ditt kök innan det är dax att byta gasolbehållare, speciellt inte om du skal använda köket för en värmare.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det blir nog ett Origokök 1500.

Varför?

Enkelheten, säkrare än ett gasolkök OM det skulle gå fel, slipper kopplingar, och gasolbehållare.

Gasolbehållaren måste ju efter användning lämnas in på miljöstation, en bränsleflaska till Origon är bara att slänga i soporna, det är även enklare att hitta bränsle till ett Origokök en ett gasolkök.

På Origoköket kan jag använda slingerskott/kastrullhållare vilket är ett Måste ombord på en båt. Speciellt eftersom jag skal använda köket för värmaren Pan2000.

Origoköket kan plockas med på land om så önskas, ingen fast montering.

Max effekten 2000 W är fullt tillräcklig o räcker på full tank i 4,5 timmar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tänker inte försöka omvända dig...skulle bara nämna att den typen av engångsflaskor med gasol som nämdes tidigare även finns på OK/Q8, och antagligen andra mackar. Så de är inte så svåra att få tag i.

Till och med ÖoB säljer såna kök och gasolflaskor.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Varför måste det bli en fast installation med gas? Det finns ju enlågiga fristående kök som du kan köra med en 2012 flaska. Räcker för många en hel semester.

 Länk till flaska 2012

http://hem.passagen.se/gas_gasoll/main-filer/482012.jpg



Senast ändrad av chaparral265 | 17 februari 2009 | 18:02



Senast ändrad av chaparral265 | 17 februari 2009 | 18:03

post-21483-1394235785,6298_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har själv använt både origo 1500 och 3000 fungerar fin fint....Enkelt och pålitligt!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En sån gasolflaska ska man ha i ett dränerat utrymme. Gasolen är tyngre än luft och fyller båten ganska många gånger om med gasol om det blir läckage.
Råkar man somna i båten som fylls med gas kommer man sova jättelänge.

Jag hade den varianten förut i motorbåten och det var ett jäkla meck att plocka fram och montera ihop spisen vid varje matlagningstillfälle.
Jag förvarade gasflaskan i motorbrunnen och spisen inne i båten.

 

 



Senast ändrad av Raceboat | 17 februari 2009 | 21:24

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Helt riktigt, är man minsta osäker så är dränerat utrymme att föredra.

Själv tillitar jag mig till min egen någorlunda hyggliga kunskap att bedömma risken för läckage. Jag vet att det du säger stämmer, helt rätt. Jag menar bara att har man lite pejl på grejerna, kollar att slangar är fräscha , inte i kläm osv. Att flaskan med reduceringsventil är ok (fri från rostangrepp osv) samt utrustar båten/utrymmet för flaskan med ett gasollarm.´ så påstar jag (min helt personliga åsikt) att man klarar sig rätt bra.

Jag upplevde aldrig att det var meckigt att ta fram köket. Men detta är naturligtvis individuellt. Personligen är jag så trött på allt sot från spritkök som skitar ner nåt helt sagolikt vart det en kommer så för min del kommer det aldrig bli något annat än gasol Skrattande

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Spritkök är bra tycker jag, gasol är jag inte förtrogen med.Men vad som är bäst vågar jag inte svra på.

Men mitt tips är i stället att om du inte har starka skäl så skaffa ett kök med två plattor. Det ger betydligt bättre möjligheter att laga riktig mat om bord.

Det är ganska smidigt att kunna koka makaroner på ena lågan och steka korv på den andra.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...