forgus31 139 Postad 20 November , 2008 Lufttorkad skinka passar bra på båten. Klarar sig bra även om det inte alltid är kallt i kylen och passar bra till kvällsölen. Det funkar så med torkningen att man först saltar in den. Saltet drar ur vätska ur köttet när den tas upp ur saltlaken och får hänga i rumstemperatur tills den ska konsumeras. Den är klar att börja smakas av efter ett par veckor men blir bara bättre och bättre ju längre tiden går. Vilket dock oftast inte blir så lång. Börja i lite skala med c:a 1 kg skinkstek. Koka upp 1 l vatten och 1,5 dl grovsalt samt 2 kryddmått salpeter (finns på kryddhyllan i affären). Linda nåra varv garn runt skinkan så den håller ihop bra och så du kan hänga upp den sedan. Ta ett kärl så litet att skinka täcks av saltlagen. Låt det stå i 4 dagar. Ta upp och torka i rumstemperatur. Vid val av kött ska man kanske helst ha fryst kött då ev trikiner då dött. Nu har vi inte trikiner i svenskt kött men fryst brukar dessutom vara billigare. Jag har gjort detta några gånger och inte misslyckats. Nu fick jag tag i fryst skinka och har en 4-kilos som jag satte i lag idag. Jag låter den vara i saltlagen några dagar extra då den är så pass stor. Jag tog då 4 ggr så mycket lag förstås. När den blivit ganska färdig - efter c:a 2 veckor kan den bli lite för torr och hård i ytan och kan då passa bättre att fortsätta torkningen i kylen. Då går torkningen lite långsammare och torkar mer på djupet och ytan blir inte stenhård. Jag ska prova att torka skinka på vinden vilket inte är så ovanligt i skinkländerna Spanien och inte minst Italien. Man kan också torrsalta skinkan vilket innebär att man har ett lager med salt på skinkan men det är svårare att avväga salthalten och den gången blev den toksalt. Men den gick åt ändå men krävde dubbelt så mycket öl. Den ska givetvis hänga och torka ett par veckor minst även när man torrsaltar. 1 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
rillez 1 Postad 20 November , 2008 gött ska nog testa själv bara jag får hem min hemgris Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
LadyAnnila 2 Postad 21 November , 2008 Vilken bra idé! Skall genast testas. /Ann-Sofie Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
forgus31 139 Postad 27 December , 2018 Nu är glada julen snart slut slut slut Gamla skinkor reas ut ut ut Tänk på att med lite framförhållning kan julskinka av lyxig lufttorkad modell till reapris bli nästa juls delikatess för den som lyckas med torkningen! En tanke slog mig. De kylskåp vi har numera är väl försedda med avfuktning eller gäller det bara frysarna? Skulle annars passa bra till lufttorkning. Svalt och torrt så man kan spara på saltet. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
bhemac 2 859 Postad 27 December , 2018 Man lufttorkar rå skinka. Mina skinkor föredrar jag varma, torra och lagom nedsjunkna i en fåtölj Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Pentax 724 Postad 27 December , 2018 3 timmar sedan skrev bhemac: Man lufttorkar rå skinka. Mina skinkor föredrar jag varma, torra och lagom nedsjunkna i en fåtölj Alla skinkor som säljs är inte kokta! Jag kokar min skinka själv, tidigare saltade jag den med men har blivit nödd att köpa saltad. 🍽️ Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
bhemac 2 859 Postad 27 December , 2018 15 minuter sedan skrev Pentax: Alla skinkor som säljs är inte kokta! Sant, men de som reas ut brukar vara kokta. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
StefanOls 0 Postad 5 Februari , 2019 Detta får man testa! Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser