PCP-Roger 14 Postad 1 Oktober , 2008 Har funderat på att skaffa en dieselspis i stället för gasolen,bl.a. med tanke på säkerheten, men har hört bl.a från försäljare av nya Nimbusbåtar -som har dieselspisar som standard- att de flesta byter ut sina spisar mot gasol p.g.a ex.vis att dom är väldigt längsamma att få varma, ryker m.m . Vore intressant att få lite synpunkter från er som har dieselspisar, dom är ju inte spec. billiga så det vore fint om man slipper köpta grisen i säcken så att säga. Roger Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Treudd 0 Postad 1 Oktober , 2008 Hej. Är nöjd med min Wallas 30 DU. Såg att den fanns en gammal tråd om dieselspis. Länk Klart att öppen låga alltid är snabbare. Jämför med gasspis hemma. Men tid är väl det enda man har gott om på sjön .Å andra sidan har man säkerheten, bekvämligheten att bara behöva ett bränsle om man nu har dieselmotor och dieselvärmare. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Nitro 2 Postad 1 Oktober , 2008 Vi har en dieselhäll som är toppen. Vi använder ytan som avlastningsyta, lagar maten på den och kan i nödfall bruka den som värmekälla. Ok, den är inte lika snabb som gasol. Men fördelarna väger flera gånger om den eventuella nackdelen. Som ytterligare plus är givetvis det faktum att soppan inte i första taget tar slut. mvh/Nitro Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
PCP-Roger 14 Postad 1 Oktober , 2008 Verkar som det inte är några större problem med dieselspisar- undrar varför en säljare av båtar med dessa som std.utr. påstår att dom inte är något att ha . Vore ju konstigt om ex. vis Nimbus skulle montera i utrustning som inte häller måttet. Roger Senast ändrad av PCP-Roger | 01 oktober 2008 | 13:00 Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
forgus31 139 Postad 1 Oktober , 2008 Det som kan vara problemet med en spis med låg effekt är vid stekning. Där krävs bra med kräm för att inte köttbiten ska bli kokt i sin västska. Den blir grå och torr då köttets porer täpps till av en het yta. De som har bytt från vanlig spis till glashäll upptäcker detta fenomen. Det går att komma runt problemet genom att vänta tills stekpannan blir riktigt het och lägga i bara en del av det som ska stekas. Lyfta ut det ur pannan, lägga det på en tallrik och ta nästa sats. Har väl köttet blivit snabbt brynts så kan man lägga i samtliga bitar på slutet och värma allt. Jag har jämfört glashäll med elektrisk vattenkokare och det är enorm skillnad. Medan 1 liter vatten kokar upp i vattenkokaren klarar glashällen c:a 2 dl! Kan tänka mig att dieselspisen är ännu slöare. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Tropic_7800 0 Postad 2 Oktober , 2008 Jag har en dieselspis i båten nu och det är underbart visst det tar lite långtid men det får man planera och starta spisen i godtid. Man behöver ju inte vakta lågan att den brinner eller sätta upp kapeller om det blåser lite. Ryker då är det väl något fel på den. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
balt 0 Postad 2 Oktober , 2008 Har hört från flera norska båtproducenter att glashällen spricker oftare än motsvarande spis som drivs med fotogen. Är det någon som upplevt detta som ett problem. Vidare har jag också hört att bränslepumpen inte orkar suga/dra dieseln någon längre sträcka, max ett par meter. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Treudd 0 Postad 4 Oktober , 2008 Hade problem i början med min. Man var tvungen att göra två uppstarter (ca 2min)på spisen innan den startade. Problemet var att dieseln inte hann upp från tanken innan spisen hängde sig pga misslyckat startförsök. En backventil på bränsleslangen löste det problemet. Fungerade hela sommaren på första startförsöket. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser