Gå till innehåll
onsdag 25 september 2024
pgh73

Hemsegling av båt, rapport.

Rekommendera Poster

Ja ha, hemma igen efter utflykt till Ljungskile och hemsegling av nyinköpt båt. Vi började i fredags med stilltje och mörka moln. Vi jobbade oss ner till Marstrand för motor och därefter kunde vi sätta segel. Allting gick kanon men vi låg efter i schemat. När vi gick in i gästhamn på kvällen hade vi hunnit fram till Vrångö. Perfekt ändå att vi hann förbi stora Göteborg. Vi började tidigt på lördagen för att försöka hinna ner till Halmstad. 2 m/s på morgonen och vi gick för motor till en början. Det skulle komma vind kan jag lova. Efter ngr timmar på lugnt hav och mörka moln kom regnet. Det spöregnade ett tag men så fort det drog bort så kom vinden, 6-8 m/s och direkt upp med fullt ställ. Solen kom också fram och allting var perfekt. Vi maxade upp till 8 knop, najs.

Tyvärr ville vinden sätta oss på prov och ökade alltmer under dagen. På eftermiddagen hade vi kuling, 10-15 m/s och vi flög fram över STORA vågor ute på Kategatt. Vi snackade med besättning på en dansk båt som också hade varit ute, de hade 17 m/s på sin vindmätare... Efter mycket jobb kom vi fram till Grötvik vid halv-sju-tiden. Puh! Vi hade en etapp kvar ner till Helsingborg, ca 8 timmars segling under bra vindar.

Tyvärr kom vi inte ända hem. I stället ligger nu båten inne i Halmstad på Marincentrum för service. Nu snackar vi OTUR av stort mått. Ett sprucket topplock satte stopp för en fortsättning ner till Råå. Nu blev det i stället SSRS som fick äran att dra oss in till verkstán. Ursäkta, men FAN ASSÅ.

En helt nyinköpt båt som vi har gått med motor i ca 10 timmar och sen en sprucken topp. Delar är beställda, hoppas det går fort, sen blir det en fortsättning på äventyret. Dock är humöret ok, vi fick ett helt fantastiskt äventyr som vi inte lär glömma. Fortsättning följer om ngr veckor...

Summering: Jag var lite orolig att segla hem en helt nyköpt båt men ringa erfarenhet men tar man det mer ro så funkar det. Vidare, ha gott om tid - allt kan hända. Sitt inte för länge nere i ruffen när det gungar - då kan man bli sjösjuk hahahaha. Upp och titta mot fasta punkter. Det verkar vara ett underbart fritidsintresse. Ser fram emot kommande äventyr med båten - vår accent Lova.

 

Juvlig edit: Precis ringde meken och hade lyft av toppen, den är intakt. Det var toppackningen som hade rykt. Allt beräknas vara klar nästa vecka. Tjohooooooo!

 

/Pär



Senast ändrad av pgh73 | 12 augusti 2008 | 14:20



Senast ändrad av pgh73 | 12 augusti 2008 | 14:21

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Härligt att du fortfarande har humöret uppe. Visst stöter man på en del prövningar som båtägare :-)

 

Lycka till med fortsättningen av äventyret

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lycka till! Shit happens. Om det inte vore så skulle det inte bli så mycket skrivet i MG:s forum.

Hälsar //Ilkka

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Precis som föregående skriver hör nya båtar och inkörningsproblem ihop - även om jag kan instämma i att motorskruva efter 10 timmar är lite i överkant.

Själva fick vi söka nödhamn - tack än en gång, alla hjälpsamma själar i trevliga Segelvik utanför Söderhamn - sedan vi upptäckt mer vatten och dieselslem i tanken än motorn ville svälja under vår hemresa direkt efter köpet. Så fick Jävliga bukten åter stå för sitt smeknamn, det var förstås där allt skakades ut i filtren.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...