Gå till innehåll
lördag 08 februari 2025
folkeorg

Stenpir/stenkista till bryggan

Rekommendera Poster

Det finns förvisso några inlägg i ämnet men det var ett tag sedan (man kanske inte får svar från gamla inlägg längre).

Vad ska man tänka på vid konstruktion av en brygga i en oreglerad insjö med lerbotten? Tänkte ha en avlång kista från landbacken och ut dvs en form av stenpir.

Isen kommer röra sig både uppåt och neråt under vintern. Leran gör att det kan bli sättningar och stenarna kan sjunka ner, iaf en bit. På våren kommer isen släppa från land och skickas runt av vinden och pressa på rätt bra. Även på vintern kan isen pressa rätt bra när vinden tar tag.


Har läst att man ska göra stenkistan konisk. Vad är meningen med det? Är det för att stigande is inte skall få grepp lika lätt och att sjunkande is skall pressa ner kistan?

Ska man ha en botten i stenkistan? Finns det inte en risk att hela stenkistan glider på botten om inte stenarna skapar friktion där emot?

Ska man försöka slå ner imp.stolpar i botten så långt det går och sedan bygga upp ramverket? Eller är stenkistans princip såsom en gravitationsdamm dvs baserad på stenarnas massa och inte förankring?

Ska man slå kryssbalkar mellan de olika sidorna för att kistan inte ska skeva (när isen pressar) eller är det ingen risk ändå?

Ska man varva stora och mindre stenar för att få den så fylld som möjligt eller spelar det midnre roll?

Innebär det någon skillnad på att ha bara stora eller bara små stenar i?

Hittade denna på Blocket: http://www.blocket.se/vi/16175072.htm?ca=3_s

Har kikat på diverse konstruktioner på nätet t.ex.:
http://www.beijerbygg.se/templates/BB_ByggradListItem.aspx?id=11964
..men här verkar isen kunna få bra grepp om träbalkarna..


/Per

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tror att det är en VIKTIG sak att börja med!

TILLSTÅND!

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Japp, fast det är väl något man kanske inte behöver hjälp med konstruktionsmässigt... ;)

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har kollat upp vad som gäller vid vattenverksamhet. Man behöver bara tillstånd ifall man kommer störa vatten- och djurlivet däri. En ganska luddig regel för man vet ju inte förrän i efterhand om det inverkade menligt på vattnet.

Alltså kan du inte få förhandsbesked om det behövs tillstånd men i efterhand så kan de sätta dit dig. Söka tillstånd är tidsödande.

Eftersom en stenkista innebär att lägga trä och sten i sjön så torde det inte påverka dvs borde inte röra om alltför mkt. Något större hinder för vattenströmningen torde det inte heller innebära. Alltså anser jag att min vattenverksamhet inte behöver tillstånd. Däremot behöver man tillstånd om stenkistan läggs på annans mark/vatten!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Donna-Lee

Hur stor brygga eller stenkista har du tänkt dig? Jag vet att man byggde en pir norr om Gävle på c:a 20 meter som höll på att resultera i att man skulle få ta upp allt. Men det löste sig trotts protester, finns det två sätt att tycka så blir det två läger bland allmänheten. Är det rörligt vatten kan det få konsekvenser på djurlivet, det kan du ordna genom att ha vattengenomföring genom kistan eller runt om. Men jag skulle kollat med kommunen iaf.

/U

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...