Gå till innehåll
lördag 11 januari 2025
Marrexxx

Fiskgryta för hem och båt

Rekommendera Poster

Följande  gryta/soppa fiskade jag upp på en av hufudstadens bättre syltor och konverterade till hemma eller marint bruk. I och med att grönsakerna fått koka ganska länge blir det en rund och kraftig smak. Receptet räcker till fyra hungriga personer.

 

200 g oskalade räkor

800 g färsk eller upp tinad fryst fiskfilé. Sej kolja etc (inte torsk)

En liter hönsbuljong eller 2 st. hönsbuljong tärningar och en liter vatten

En knivsudd spiskummin

1 vitlöksklyfta

En nypa hackad chili.

100 g. Rotselleri.

2 morötter

1 palsternacka

20 cm purjolök

4 potatisar.

En tomat

En tsk matolja

En skvätt vitt vin 0,5 dl

En liter vatten

 

Sås

3 msk lätt majonnäs

2 dl lätt creme fraishe

1 nypa salt

 

Skala räkorna, lägg räkorna i en skål och skalen för sig.

Hacka vitlöken. Värm oljan i en tjockbottnad kastrull. Fräs (bryn inte) vitlöken och kryddorna.

Lägg i räkskalen i oljan och fräs dem en stund tillsätt buljong/buljongtärningar och vatten samt vin. Koka cirka

Tio-femton minuter under lock. Var inte rädd om buljongen är en smula stark, den kommer att rundas av, av rotfrukterna.

 

Under tiden, skala och klyv palsternacka och morötter, skiva halvorna tunt på längden och dela skivorna så de blir  4-5 cm långa. Tärna potatis och selleri i drygt centimeterstora tärningar. Skär tomaten i halvor och skiva den tunt. Strimla purjolöken.

 

Tag av buljongen och sila bort räkorna, häll till baka buljongen i grytan. Koka upp och skumma av med hålslev vid behov. Lägg i de hackade grönsakerna och koka drygt 15 minuter under lock, tills de blir väl kokta.

 

Gör såsen medan grönsakerna kokar.

Blanda creme fraiche, salt och majonnäs

 

Skär fisken i ca 3 cm breda bitar. Lägg i  blanda om och låt grytan koka upp på nytt och låt koka någon minut. När fisken är klar tag av grytan från spisen och blanda ned räkorna och servera i djupa tallrikar eventuellt med bröd.    .

 

Om du tänker äta grytan i båten kan du förbereda och göra alla moment utom det sista hemma, dvs att koka fisken och lägga i räkorna. Då låter du grytan koka upp innan du lägger i fisken.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

såg kanongott ut blir till att testlaga till helgen

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kanon! Såna här recept som kan förtillverkas är ju perfekt. Blir till att ha med i båten och prova med färsk abborfilé, eller annan egenfiskad firre.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...