Gå till innehåll
fredag 22 november 2024
Kimtax

Spekemakrill

Rekommendera Poster


Vet någon på detta forum var man kan få tag på rubrikens delikatess?
För några år sedan fanns den hos Fiskdelikatessen i Borås men deras leverantör i Norge har slutat.
I hop med en kall öl lika god i jaktstugan som ombord.
Svante 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

www.gostasfisk.se men om han har någon just nu vet jag inte. Tar ett tag innan spiggemackrell är klar. Men jag brukar köpa min där.

 

Mvh Smoegen

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

denna dilikatess har smögen bjudit mig på i mitt hem här i norra jämtland.vi gjorde dillstuvad potatis till den o det var sagolikt gott\Tongue

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för det, Jag ska sätta mina vänner som har hus i Gravarne på spåret.
Förresten: Är den precis som den norska varianten också kallrökt?
Svante 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

nä den är bara insaltad o jädrar i snuset va gott det är

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag var inne hos Göstas idag, men jag såg ingen spekemakrill

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fick igår direktleverans från Gravarne. Konsum var det enda stället som hade varan just nu. Om två-tre veckor kommer mer. Mums.
Njöt i kväll med en bit Östras kryddade Mellanfina, en kall lager och ren vodka. Makalöst! 
Vi kanske skulle bilda en klubb Spickemakrillens Vänner på samma sätt som det finns sällskap för surströmming och lutfisk för att lyfta fram denna härliga maträtt? 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du Stefan
 
hô gillar du kydd dô
 
Bäckevigarn 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

De har je ente ede på tre år, då va de pôjkarne i bergrummet som hade salta egrann, men de va ente sô gaált...

 

Å vanli inlagt torskrom finns ju nästan ente å kjöba länger... men ja feck kjöpt någgre burkar i våras,, så de har je hatt mä mä å ede i båden i sommar...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har provat att salta skinka. Det fungerar rätt bra och är gott till öl. Kan tänka mig att det är ungefär samma sak att salta in fet fisk.
 
När det gäller skinkan så köper man en vanlig färsk skinka (kan vara en bit på 1 kg, t.ex fläskstek) som man matar på med grovsalt utdrygat  med c:a 30 % socker. Torrsalta runt om med tjockt lager och ha den där i c:a 3 dygn för en kilosbit.
 
Köttet torkas ut då saltet drar ur fukten. 
 
Häng upp på torrt ställe i rumstemperatur en vecka.
 
Skär tunna skivor som snacks till ölen. 
 
Man ska egentligen ha lite salpeter också mot botulism. C.a 1 tsk för ett kilo.
 
Gör liknande försök med färsk makrill! 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...