Gå till innehåll
måndag 23 september 2024
Psychodave

Dämpa insugsljud

Rekommendera Poster

Jag har en kompis som har en Galaxy 1860 Shooting Star med en Volvo Penta AQ151B.

Problemet är att den är väldigt högljud, vi har lokaliserat att mycket av ljudet kommer från luftintagen till motorn. Om man tittar på bilden så sitter luftintagen på sidan av motorkåpan, dvs de röda stecken. Det är en himla dum placering då allt ljud hamnar i båten.

 

Vi har nu pratat lite om att dra slang från motorn och placera ett intag under varje säte på bakgaveln (landkrabbevarning som inte kan termer), dvs de blå markeringarna, detta i hopp om att längden på slangen samt att den kommer att svänga lite kommer att minska ljudet.

 

Vad tror ni kommer det att hjälpa?

Eller kan man bygga en ljudfälla på något sätt?

Montera luftfilterbox? Lämplig liten modell som kan hjälpa?

 

Bara att skjuta iväg tips...

 

post-23542-1394235101,0395_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag kan inte den motorn, men tycker att det borde finnas insugsdämpare att köpa till den. Hör med Drevia om det finns. Jag tror det är en bättre lösning, men som sagt är jag inte så hemma på just den motorn.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Till och börja med så drar en motor väldigt mycket luft, mycket mer än vad många tror.

 

Sen skall ni se till att luften in i motorn tas framifrån så att fartvinden hjälper luften in i motornrummet. Det gör den inte när luften tas bakifrån.

 

Det ljud ni hör är sugljudet från motorn. Det kan man dämpa genom att se till att mycket luft (stora luftintag) leds ner i motorrummet. Då färdas luften långsamt och du får en dämpning genom motorrummet.

Det är även viktigt att luften tas in i framkant på motorrummet då den luften skall hjälpa till att kyla motorrummet. Tänk bl a på att generatorn måste kylas. Den kyls enbart med hjälp av luften i motorrummet.

 

Det behövs ca 4,5 (kubikmeter luft / hästkraft) och timme.

 

Senast ändrad av Diesel_Pelle | 14 juni 2007 | 11:32

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Man kan bygga ett par enkla med effektiva ljudfällor enligt skissen som monteras vid luftintagen på motorkåpan. Viktigt är att du får tillräcklig area så du får tillräckligt med luft till motorn. Insidan på boxen kläs med mjukt material, t ex ett tunnt lager skumgummi. Förvånansvärt effektiva, faktiskt!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Problemet är väl lite att det inte bara är insugsljud. Luftintagen på sidan av motorkåpan är uppskattningsvis 12 cm i diameter, på insidan sitter det slang av samma dimension som är ca 30 cm lång. Dessa två slangar är sedan dragna fram till luftintagen på motorn, på bilden syns det ena luftintaget på en sådan motor och där kan man se att luftintagen på motorn är relativt små. Detta gör att slangarna som sitter framdragna är bra mycket större än insuget och således är det inte bara insugsljud som kommer ut ur slangen utan en hel del övrigt motorslammer.

 

Med den föreslagna lösningen så tas luften in framifrån men bakom motorn, men det borde väl inte vara något problem att dra slangarna så att de mynnar ut framför motorn. Eller är det en tokdum idé? Kan som inte se något vettigt sätt att få tyst på den om man har kvar de gamla luftintagen.

post-23542-1394235101,1921_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Aha...

Om man bygger sådana och dessutom monterar slang till föreslagna platser så borde det väl fungera.

 

Jag är som sagt skeptisk till att man kan få det tyst med de luftintag som nu sitter där bara cm ifrån motorn.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...