SeaManiac 37 Postad 17 Oktober , 2006 Jag är inte helt förtjust i gasol ombord och funderar på att sätta in en dieseldriven Wallas 85DU i stället för gasolköket. Wallasen är ju inte direkt billig så jag skulle vara tacksam att få lite referenser på den innan jag bestämmer mig. Driftsäker? Hållbar? Snabbt varm? Bra att laga mat på? Osar? på förhand/ Sea Maniac Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
SeaManiac 37 Postad 19 Oktober , 2006 Men va f..! Någon måste väl ha koll på Wallasspisar. Kom igen!! Sea Maniac Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
jonke_66 3 Postad 20 Oktober , 2006 Tjena, Är klart intresserad av en sådan själv, Såg en på blocket för 3000:- som jag missade :-( Någon som har koll? /Jonas Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ChristerN 2 510 Postad 20 Oktober , 2006 Wallas-spisar - JA men inte med diesel, bara med fotogen. Men det var ju inte det du frågade om, eller hur? Eller kan det vara ett alternativ? Det är ju inte heller gasol. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
SeaManiac 37 Postad 20 Oktober , 2006 Tjaa. Man kan nog anta att fotogen- och dieselspisar fungerar ungefär lika, utom möjligen att dieseln är lite svårare att tända. Så, vad har du att rapportera? Sea Maniac Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ChristerN 2 510 Postad 20 Oktober , 2006 OK då. Jag har en som motsvarar Wallas 90 med glashäll precis som den du nämner ovan. Det som bör nämnas om dessa är att de kräver en viss startspänning, minst 12V för att starta. Jag byggde om elen och drog nya kablar bla pga detta. Det var inte kul att behöva starta motorn i naturhamnen bara för att man skulle få lite morgonkaffe... Nu funkar det fint. Min fungerar så att den värmer den ena plattan och den andra värms av avgaserna som leds under den på vägen ut. Man kan alltså inte köra max på ena plattan och ha potatisen småkokande på den andra samtidigt. Man får ställa potatisen lite vid sidan av. Bara man lär sig det så funkar det. Osar? På våren de första gångerna osar den lite mer. Annars inte speciellt. Men den genererar avgaser och dessa kan man ju få in i båten och då luktar det såklart. Driftsäker? Om man bara har 12V in så. Men jag antar att den behöver service då och då precis som fotogenvärmarna. Hållbar? Min är från 1989 och funkar fortfarande fint. Jag har inte behövt repa/serva den än på de två säsongerna jag använt den. Men för nya vet man ju inte förrän efter några år... Snabbt varm? Jajamensan. Men den ger ju inte lika mycket värme som trefas-spisen hemma. Bra att laga mat på? Hmmm blir hungrig bara jag tänker på det. Skämt åsido, jovisst om man lär sig egenheterna med den så. Lycka till! Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
SeaManiac 37 Postad 20 Oktober , 2006 Tack för ett uttömmande svar. Slår nog till och köper en Wallas efter detta. Sea Maniac Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Nettan1111 10 Postad 19 Oktober , 2020 Vi har en Diesel Wallas 85DU glashäll som sitter helt infälld /platt och den har gått felfritt i 2 säsonger som vi ägt den nu fö 12årige Aquadoren. (Spisen såg väldigt ny ut så den kanske är utbytt någon gång?) Det är den spisen som är standard i dessa 28 fots båtar. Båten, wallas värmaren och spisen tar Diesel bränsle ur samma tank och det är bra. Känner ingen sotlukt in (targan kanske hjälper/avleder?) Startar alltid. Tar dock en del tid på sig att bli varm för att tex värma Te vatten på morgonen. + är att den alltid avger värme framåt som extra värme i båten, känns skönt. Plattan till vä är huvudplatta och den till hö får sekundär värme dit. (Finns bara ett ställvred) Vi fick tipset av FlipperMarin att alltid köra på maxeffekt på spisen för att slippa div krångel så vi växlar plats på kastruller /stekpanna under matlagning och tycker det fungerar bra. Vi köpte i år till en Omniaugn som komplement (har bara använts lite ännu)... Reserv med är ett camping gasolkök I bärväska CADAC som man fäller ut 3ben på och den drivs med engångs tuber och vi grillar även på den. Helt ok tycker vi. 🙂 Min mans bror har en gasolspis med ugn och den är rejält snabbare. Jag skulle i det läget ha gas larm och nya gasolslangar. Han stänger alltid av gasolen på huvudtuben. Kanske jobbigt att komma ihåg tänker jag? Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
IngemarE 3 620 Postad 20 Oktober , 2020 (redigerade) 2020-10-19 vid 09:54 skrev Nettan1111: Han stänger alltid av gasolen på huvudtuben. Kanske jobbigt att komma ihåg tänker jag? Gammal tråd du hittat, men den rör ju rätt ämne, så varför inte..😉 Jag har tidigare varit emot gasol överhuvudtaget, men då det numera inte går att köpa nya spritkök av vettig sort och spisar som den du har är långsamma, kommer det nu bli gasol i alla fall. Lösningen på det du skriver är en Fjärravstängningsventil. Monteras i gasolutrymmet direkt efter flaskan/reducerventilen och manövreras med 12V. Kommer själv sätta en belyst brytare bredvid köket för styrning, som lyser ilsket när gasen är på. Genom att kunna stänga av gasolen redan i gasolutrymmet med en knapptryckning vid köket blir det smidigt att bara ha på gasen just när man lagar mat och sedan stänga av den, nästan lika säkert som direkt på flaskan. Så länge din dieselspis fungerar (=tänder och värmer) vilket verkar vara fallet och ni är någorlunda nöjda så är det väl ingen panik att byta ut den, dock. Redigerad 20 Oktober , 2020 av IngemarE Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Baxlaget 244 Postad 20 Oktober , 2020 2006-10-17 vid 23:24 skrev SeaManiac: Snabbt varm? Hade en fotogenare Wallas 800t, tror knappast dieselvarianten är sämre/bättre. 1. Fruktansvärt långsam uppvärmning. 2. Kontrollamporna var gjorda för krigstid. Syntes knappt i mörker, lycka till att se vad de signalerar i solljus eller även skugga. 3. Plattan rostade och fick små rostupphöjningar som inte gjorde uppvärmningen snabbare. Vi tog helt enkelt och satte en enkelt gasolkök med engångspatron ovanpå spisen som aldrig användes mer. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
M__G 320 Postad 20 Oktober , 2020 5 timmar sedan skrev Baxlaget: Hade en fotogenare Wallas 800t, tror knappast dieselvarianten är sämre/bättre. 1. Fruktansvärt långsam uppvärmning. 2. Kontrollamporna var gjorda för krigstid. Syntes knappt i mörker, lycka till att se vad de signalerar i solljus eller även skugga. 3. Plattan rostade och fick små rostupphöjningar som inte gjorde uppvärmningen snabbare. Vi tog helt enkelt och satte en enkelt gasolkök med engångspatron ovanpå spisen som aldrig användes mer. Har en sådan spis med fläktvärmelock. Känner igen exakt det su skriver. Men jag uppskattar den i alla fall. Kan koka potatis, tevatten, pommes i burkugn även om det tar en timma. Och den värmer på kvällen i både ruff och under kapell men lite högljudd om man ska ha den igång när man sover. Jag slipar plattan försiktigt med fin smärgelduk innan vinterförvaring och lite tunnt med matolja på plattan. Finns ju likadan idag med glaskeramikhäll om jag inte såg fel. Kanske smidigare. Å andra sidan syns inte plattan när locket är nere... Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Nettan1111 10 Postad 21 Oktober , 2020 Jag förstod inte att det var en gammal tråd 😯 vet inte varför den låg uppe när jag loggade in på Maringuiden. Jag är lite ny med det här... Håller egentligen på m en tråd om silverteak 😅 Bra m tipset om fjärravstängning m 12v drift för gasoltuber verkar bra👍 Vår Wallas spis 85DU är en ren glashäll utan uppfällbart värmelock så den rostar inte och värmen som kommer ut framåt genom trägallret precis under spisen är en bonus till det andra Wallas värmesystemet 30D. Vi kommer inte byta ut glashällen och är nöjda som det är och vi fortsätter m tipset om att alltid ha spisen på maxeffekt på sitt vred. Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser