Gå till innehåll
fredag 20 september 2024
kallekanin

Renovering av båt! Tips mottages tacksamt!

Rekommendera Poster

 

Mitt airboatprojekt får dröja då jag råkade köpa en annan båt istället. Så nu har jag att göra ett tag. Skulle behöva lite hjälp med förslag på vad jag bör göra och INTE bör göra. Kan inte bestämma mig.

Länkar in bilder som jag skriver lite om så får ni mycket gärna kommentera.

 

1. http://www.svemark.com/WK-boote/1.jpg

Båten är i kasst skick. 340 cm lång lten sportbåt som har sett sina bästa dagar. Funderar på om jag ska behålla överdelen eller om jag ska göra en ny. Överdelen är sliten med en massa hål lite varstans. Tidigare ägare har skruvat fast allt med vanliga skruvar och satt dit stero och flera lampor osv. Mycket smålagningar som behöver göras lite varstans.

 

2. http://www.svemark.com/WK-boote/2.jpg

Stolen som sitter ryker omgående. Sen tänkte jag plasta upp en liten soffa som två kan sitta vid där framme. Eventuellt en soffa bak också som två kan sitta på. Eventuellt göra en soffa där fram som även har en soffa båt i samma. Så att de bakom sitter med huvudet båkåt. På det sättet sparar jag lite plats, om ni förstår vad jag menar. Typ som denna lilla illustration: _/\_

 

3. http://www.svemark.com/WK-boote/3.jpg

Ja, så här ser den ut hela båten. Helt vit får den bli. Dessa svarta klistermärken är lätta att ta bort. Annars ser skrovet okej ut. Finns en lagning under båten på kölen eller vad det kallas. Får kolla över den om den ska göras om. 

Vindrutan är som jag ser det lite för lång. Och den är ganska sliten och glaset är lite repigt så min tanke är nog att göra en ny likadan fast med rätt mått. Köper aluminiumprofiler och sågar till i samma stuk. Går sen till glasmästarn och får honom till att sätta dit lite glas. Skruvas sen fast neråt på lämpligt sätt.

 

4. http://www.svemark.com/WK-boote/4.jpg

Blir inte riktigt klok på om det är dubbelskrov i botten eller inte. Är bubblig på detta ställe. Funderar på att ta bprt denna delen av plasten och lägga ny. Bör plastas lite i alla fall. Naturligtvis slipas all färg bort.

 

5. http://www.svemark.com/WK-boote/5.jpg

Blir inte klok på denna lilla ventil då vattnet som trillar ner här inte rinner ut någonstans utan bara tillbaka ut igen när det blir tillräckligt fullt med vatten. Tror att det är så i alla fall. Någon idé om vad tanken med denna ventil är?

 

6. http://www.svemark.com/WK-boote/6.jpg

Samma skit.

 

7. http://www.svemark.com/WK-boote/7.jpg

Ratten och hela panelen är ett skämt. Söndrigt fult och dumt. Kanske skulle fixa en träratt av nått slag. Funderar som sagt på att ta fram vinkelslipen och ta bort hela överdelen och göra en ny i trä. Furu då med tanke på priset. I så fall gör jag en panel i trä utan lampor och skit. Bara en ratt.

 

8. http://www.svemark.com/WK-boote/8.jpg

En spricka gör att hela rattdelen hänger och är elendig. Sen är den lilla panelen med stoppknappen till motorn och annat riktigt kass. Den ska bort. Vill att båten ska bli fin. Inte halvdan och bara fungera. Denna plastskada skulle gå att laga med en liten stötta underifrån och lite polyester och lite glasfiberväv. Men snyggt hade det inte blivit.

 

9. http://www.svemark.com/WK-boote/9.jpg

På denna bilden kan man skymta panelen med högtalare (suck) och den andra skiten som sitter i båten. Bara att dra bort.

Det är gjort en stödning av båten i fören med två inplastade pinnar ser det ut som. Det är här på utsidan som det är lagat vilket kanske innebär att båten har fått en rejäl smäll här någon gång. Dessa kan jag antingen låta sitta kvar eller göra nya med lite mer finness, om jag nu ändå drar bort hela överdelen!?

 

10. http://www.svemark.com/WK-boote/10.jpg

Här ser ni styrningen. Verkar fungera. Om jag skaffar ny ratt. Kan jag använda denna mojängen som syns på insidan eller ska jag satsa på någon ny pryl. Kanske byta ut alla vajrar mot nya utan rost.

 

 

Motorn som jag fick med är en Johnsson 15 Hk med gasreglage osv. Saknar dock den delen som gasvajern sitter fast i på motorn (där gaspinnen brukar sitta).

 

 

Den största frågan är om jag ska riva bort hela överdelen, eller om jag ska försöka lappa ihop den som sitter efter bästa förmåga. Trä är ju inte så dyrt. Tänke i så fall regla upp och lägga träribbor över hela överdelen. Samma mått osv. som den som sitter. Ratten på samma ställe och så.

Om jag lagar den överdelen som sitter på nu, kommer det inte bli tiptop. Grymt mycket pill och svordomar gissar jag på.

Trä är inte så himla dyrt om man nöjer sig med furu. Sen olja in allt och sen lacka.

 

Är jag helt ute och cyklar? Eller är detta en bra idé.

 

Mycket tacksam för alla möjliga förslag och tankar om vad jag bör göra och INTE bör göra.

 

Mvh. Mårten.

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En liten rättelse. Båten är enkelskrovig. Anledningen att det buktade upp var att båten stod helt fel på trailern. Känns som om skrovet är ganska så tunt. Upphöjningarna som har använts till stolarna är hemmabyggda så dem plockar jag bort och bygger in nya som passar till stolarna eller sofforna som jag tänkte plasta upp. Passar då på att stärka upp bottnen med några ribbor som jag plastar in.

Förstärker nog golvet också med nåt lager glasfiber ocg polyester. I alla fall där man kommer gå och stå.

 

/  M.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag håller på med ett liknande projekt.

Fast med en Flygfisken.

 

Tror inte det är så korrekt att länka till den tråden eftersom det är på ett annat motorbåtsforum.

 

Jag skulle satsa på att ha ett fördäck.

Båten är ju såpass liten att man kanske inte ska överlasta den med folk8.gif\

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser


De hål/ventiler du undrar över i punkt 5 & 6 ska egentligen ha en dyvik-plugg inskruvade i sig. Anledningen är att utrymmet fungerar som en flytkropp närväl pluggen är iskruvad och när den är urskruvad ska man kunna tömma ut ex. kondensvatten som bildas innan vinterförvaring. Alltså inget skit utan en rätt bra säkerhetsfunktion.

 

Personligen tycker jag du ska nöja dig med fyra sittplatser i båten, speciellt med tanke på de 15 hk som sitter på båten i dag.

 

Fundera även över att behålla instrumentbrädan, men med plastning och spackling, istället för en i trä. Lirar bättre med båtmodellen samt att instrumentbrädan har rätt schysta linjer.

 

Föreslår även att du, som du funderar på, lägger in skott långst skrovets insida som får fungera som stabilisatorer samt underlag att lägga en durk på.

 

Lycka till //U

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för svaren!

 

V8dc: Maila gärna länken till mig marten@svemark.com

Fördäck ska jag ha precis som idag. Frågan är bara om jag ska göra ny i trä eller behålla den gamla och försöka snygga till den så gott det går.

Satsar på att familjen ska kunna följa med. Jag (90 kg), Tjejen (55 kg), barnen på 15 och 17 kg. Så inga fler. Förstår begränsningen (liten båt).

 

tuxedo: Sådan plugg finns till den ena av de två lådorna men det läcker in i den som är pluggad. De åker bort i alla fall.

 

Linjerna hade jag tänkt behålla. Eventuellt förstärka dessutom, så det blir riktigt snyggt. Hade tänkt måtta efter överdelen i plast och gör likadan i trä.

Om jag gör en durk (antar att det är golv) så blir det väl svårt att ösa bort vattnet som lägger sig i botten. Eller gör man en lucka där man kan ösa bort vattnet?

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser


Texten försvann tydligen.
 
Nu är det i alla falll ingen återvändo. Jag är helt såld på att använda vinkelslipar! Bättre maskiner finns inte!

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

hej jag håller nästa på att renovera en sån båt fast min har vingar på sidan jag tycker det är skit kul ,

fast det tar lång tid på den ska det sitta en 30 hästare fast jag ska köra med en 14 hästare duger tycker jag

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Självklart ska du behålla fördäcket i plast, laga det för sjutton.

Båten är ju läcker som den är, bara du får bytat ut den fulaste framruta jag någonsin sett.

Fura???????

Vaf#¤% liknar det.

Nej orginal med div föstärkningar och inget annat.

 

sten

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...