Gå till innehåll
lördag 28 december 2024
Svamp-bob

Elektroniska sjökort, kul! Men vilket är \"bäst\"?

Rekommendera Poster


Jag ska börja med att säga att jag har inte ens köpt någon båt än... Men kikar lite och det vore fantastiskt kul med en motorseglare! Får se om det blir av till nästa sommar...
Datorer har jag många av, jag jobbar med digitalisering av gamla 8mm filmer och sitter och bollar med flera datorer dagligen, så givetvis har jag kikat på det här med elektroniska sjökort. Kul!
 En GPS till en PC/laptop är definitivt något jag ska ha, och jag vill gärna leta upp programmet redan nu så man kan leka lite i datorn...
Däremot så vill jag inte installera alla varianter som finns, datorer mår inte bra av att man installerar på och av grejer hela tiden, så jag tänkte be om lite råd...
 

Jag vill jämföra 2 olika program och sedan bestämma mig för vilken av de passar mig bäst. Men vilka program ska det vara? Ska man ha vektoriserade eller rastrerade kort?
Spontant känns vektoriserade kort som det bättre och mer avancerade alternativet, men jag har läst ett par åsikter om att de inte stämmer lika bra? 
 
Navigator Pro och Tiki verkar vara program som är bra, eller har någon bättre förslag till program som ska vara med i tätstriden så att säga? Har någon jämfört Tiki med Navigator Pro? Vad är favoritprogrammet?


 
Verkar vara svårt att få tag på något prova-på-nedladdning av Navigator. De menar väl inte att man inte får prova programmet innan man köper det? Klart man ska kunna ladda ner och testa! 
 
Något av programmen borde ju vara bäst, men vilket?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser


Jag är ingen specialist på datorer och elektroniska sjökort, men har under -04 och -05 seglat ca 2000 distansminuter och använt Seaclear. Det fungerar alldeles utmärkt - så länge datorn fungerar.

 

Efter 15 år med GPS och två år med digitala sjökort har jag svårt att tänka mig att segla några längre sträckor utan dessa hjälpmedel. Man måste dock va medveten om dess begränsningar.
 
Jag skulle dock inte kunna tänka mig att segla utan pappersjökort och därtill nödvändig utrustning ombord. Naturligtvis är grundläggande kunskap om hur man navigerar nödvändig.

 

En av MG´ s medlemmar, Lasse-L, brukar tala varmt om TIKI, som ett bra navprogram. Vi får se om Lasse gör ett inlägg, eller om han är på sjön.

 

Sökte på TIKI här på MG och fann följande trådar, http://www.maringuiden.se/forum/;searchstr=tiki&forum=0

 

ha´ t sô pen´ t

 

tommy

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, självklart måste man ha pappers-sjökort med i båten för säkerhets skull. Elektronik är elektronik och KAN muppa ur och plötsligt säcka ihop.
 
Men jag tror att med ett elektroniskt sjökort, papperskort och en liten GPS i backup (bara för att kunna verifiera sin position på papperskortet om man blir osäker, om inte annat) så kan man känna sig rätt trygg.
 
Det är ju främst en bekvämlighetsfråga, och en rolig leksak. Det är kul med elektronik och Gadgets. :) 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ett mycket bra program för elektroniska sjökort är TransasMarines Tsunamis.Används av yrkessjöfart osv.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej

 

Ställde samma fråga till mig själv för fyra månader sen, (sök). Men jag tyckte DLS var privärdast och täckte mina behov, använder den som kompliment till sjökortet. Men jag är mycket nöjd, kostade 900:-. Det som ska vara bäst är Fugawi, med vectoriserade sjökort, men detta ligger komplett runt 4000:-.

 

MVH

 

 

Calle

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag kör också snikvarianten med Det levande Sjökortet från Sjöfartsverket. Samt en GPS-puck med USB-interface.

 

Priset får mig att stå ut med det lite kryckiga användarinterfacet för att lägga upp rutter och waypoints. Väl i båten så fungerar det som förväntat; man får sin kartbild med det välkända sjökortet med båten mitt i med kurspil och spårlinje.

 

Dessutom: Det lugnaste är att ha en separat sjödator för båten. Vanliga datorer är inte byggda för båtbruk, jag räknar kallt med max några säsongers livslängd på den laptop som jag har ärvt från jobbet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser


Jag har fått möjlighet att använda Tsunamis, Fugawi och Seaclear och testat ett flertal andra och min personliga uppfattning är att Seaclear är det bästa. Förutom att programmet är gratis så är det utvecklat av en själsfrände (fritidsskeppare) så det har det mesta man kan önska sig för ändamålet. Nackdel är att man måsta skaffa elektriska sjökort (som är hutlöst dyra) eller scanna in själv och mäckla med dem för att få dem att fungera. Med Seaclear följer Mapcal som gör det hela väldigt enkelt när man väl har scannat in korten.
Den främsta nackdel jag ser med Seaclear är att jag hade önskat att det fanns fler färger att välja på för båtsymbolen och AIS-mål - klar orange eller nåt - istället för bara grundfärgerna som lätt försvinner i sjökortens färger.


Jag hade nog använt Tsunamis om den hade haft möjlighet att ta in AIS-signaler eftersom den är så mycket mer omfattande och jag har fått tillgång till ett examplar gratis.
 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Började 1998 med PC-nav. och scannade in västkusten.

Fördrar BSB formatet på sjökorten (scannade), närmre originalen kommer man inte. Daterar upp korten varje år, halva priset om äldre kort lämmnas i utbyte.

Vektor korten är förenklade och har flera små fel.

DLS är prisvärt eftersom sjökort och hamninfo. ingår, men ack så tråkig och stökigt.

 

Navigator Pro har jag kört, ett program som kan mycket tyvärr är det för fartygen, varför små hamnarna inte finns med, exv.Österby på Läsö.

 

Seaclear är gratis.

Till AIS målen kan man välja mellan 16 färger.

Seaclear pratar inte Garmin, utan man få gå via ett hjälpprogram.

Nattsänkningen i Seaclear är bland det bästa på marknaden.

4 lägen finns, som man kan ställa individuellt, skriv ett minus tecken framför och bilden inverteras.

Till Seaclear kan du inte få personlig teknisk support.

 

Jag har Oziexplorer, som numera kan hantera AIS. Den är lite buggig, men uppdatering kommer. Ozie lägger ut ett ca 30 min spår efter målen. Målen har olika färg beroend på farten, Gröna under 5 kn. Röda snabbaste.

Ozie pratar Garmin, jag använder Ozie till Brytpunkt och Rutt hantering när de skall laddas upp i GPSerna.

 

Men min FAVORIT är TIKI. Enl. mitt tyckande det mest lättanvända och enklaste jag sett. Lätt att lära. Det finns en utförlig handbok och personlig teknisk support.

Fullt med finesser som gör navigerandet till en lek.

Bla, kan upp till 3 fönster öppnas samtidigt.

Peka på båten med pekaren, tryck ner musknappen dra till ditt mål, släpp, och en rutt är klar för att styra båten via autopiloten. Kan det bli enklare?

plahttp://www.oziexplorer.com/y&num=6571

http://www.tiki-navigator.com/

http://www.oziexplorer.com/

Mer info på nedanstående länk

http://www.fendern.se/segla/index.php?showtopic=1700&hl=

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

 

Tackar tackar för svar! Sorry att jag kommer in sent med respons till Er som skrivit, jag har varit borta på semester och kom precis hem...

 

Hmmm, intressant intressant. Och de vattentäta datorlådorna var MYCKET intressanta, en sådan blir det definitivt! Men en trådlös mus och tangentbord till. Eventuellt med en touch-screen så slipper man använda mus om man vill slippa den, så blir det en sak mindre att hålla reda på.

En intressant sak är strömförbrukning till allt detta, en PC som är precis tillräckligt snabb (så slö som möjligt alltså), en skärm som är kanske 15 eller mindre om man får snåla in på elförbrukningen... Om jag nu skaffar mig en motorseglare och seglar en längre bit så äter det förstås på batterierna. :(

 

Hur är det med sådana där elverk som laddar batterierna med en propeller som vindkraftverk, ger de mycket el? Finns det någon turbin eller liknande som man kan fälla ner i vattnet vid segling som använder vattnet och rörelsen mot vattnet som vattenkraftverk? Solpaneler finns säkert men det känns som om det ger ganska lite i el, en vattenturbin vore perfekt och borde ge en hel del elektricitet...

 

 

 

Man bör ju givetvis ha ett startbatteri som man har i reserv om man suger ut standard-batterierna med sina datorer och el-leksaker. Men det vore kul om man slapp oroa sig för batterierna och slipper snåla in på datoranvändningen, räcker laddningen från vindkraftverket långt?

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har en solpanel som extraladdning.

Fördelen är att den inte är ivägen på båten och inte bromsar om man har en segelbåt.

Jag har inte räknat nåt själv på vad olika alternativ ger, men räkna(!) inte ut solpanel det första du gör. Den börjar ladda så fort det ljusnar och laddar hela dagen, det blir ganska många timmar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser


Jag letade faktiskt men hittade inte en enda solpanel eller vindgrej för laddning av batterierna, så jag har inte jämfört något alls, bara tänkt logiskt (om min logik nu fungerar tillfredställande utan tillräckliga kuskaper, vilket är lite tveksamt)....
Hittade inget på de länkar som finns här på Maringuiden i alla fall, får väl leta vidare. :)

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...