Gå till innehåll
lördag 21 september 2024
Lagavulin

Någon som byggt ett eget peke?

Rekommendera Poster

Hej!

 

Jobbar på ett snickeri med tillgång till lite teak och kontakter inom svetssvängen. Pekefästena fanns att köpa för 200:-/st såg jag. Vad tror ni det kostar att ytbehandla en egentillverkad variant?

 

 

Några erfarenheter?

 

Magnus

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har precis monterat min nya peke. Då jag behöver lite tyngd i fören krökte

jag till en massiv 30 mm axel i rostfritt syrafast och tigsvetsade på stagfäste och hållare till teaken. Ytbehandling av rostfritt räcker väl med syra, slipning o polering med polertrissa o polervax.Har tyvärr inget foto men det kommer. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

kolla in min peke(krawas sjöbod) funkar skit bra ska lägga in en bild bara på den

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej. Verkar som du har både mtrl och idéer? Det är väl bara och testa? En grej bara, många lägger sina ankarkättingar genom peket - inte så bra ( om du inte har stålbåt, då håller det kanske?) men som ett fäste för genacker och för att stiga ner på klipporna är ett peke helt perfekt. Jag har ett litet peke på en extremt liten segelbåt, Albin 57 och där gick det att bara dra fast lite galvade bitar i bultarna mellan skrov och överbyggnad, framåt ca 50 cm. Sedan täckte jag med två massiva teakbitar ovanpå ply. Ett litet fäste för genacker och så var det klart. Kostnad ca 1´ Lycka till.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

Hej Allesammans

Jag monterade ett peke på min havsfidra och seglade med det i ca 10 år. Peket var ett Oskarshamns-peke som förstärktes till en viss del. Det fungerade utmärkt under de åren jag hade båten och av bifogad bild syns det att det fungerar för den nya ägaren till båten också. (Mötte båten mellan Öregrund och Grislehamn. De kände inte igen mig och jag lyckades inte påkalla dess uppmärksamhet heller)

Varför skulle det hålla att ha ankarkättingen via peket?

Mitt peke stack ut ungefär 90 cm framför stäven. Jag flyttade fram förstaget ungefär 75 cm och ankarrullen satt också 75 cm framför stäven.

Fördelarna är flera. Man får större segelyta framför masten, Lättare att komma iland. När man svajankrar ofta som jag gör, är ankaret alltid klart att fällas. Hade ankarlinan i box i fördäcket.

Galvat matrial är inte speciellt roligt att ha som mellanlägg. På min förra båt hade man monterat galvade prickor på bultarna till röstjärnet. Varje vår fick jag, med hjälp av autosol, polera bort ett antal rostränder på bägge sidorna av skrovet.

Jag tänker montera ett peke på min nuvarande båt, en Storfidra, dock inte i år. Det blir ungefär samma koncept som på havsfidran. 

 

post-945-1394234579,6111_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej igen. Jag skrev lite väl kort att man kanske inte ska dra ut ankarkättingen via peket? Det jag ville säga var nog bara att kätting inte töjer sig. Så ligger du i dåligt väder och båten börjar skumpa upp och ner så blir det snabbt mycket stora påkänningar. Det var bara det, allt ska vara funkis på en båt... Har du lina är det ett mindre problem för den töjer sig antagligen tillräckligt vid påkänning. Fast om man tittar på gamla tiders skutor så har de ankaret ut från bogen även om de har peke. Så mitt förslag är att man kan behålla det gamla ankarbeslaget på däck även om man monterar peke? ( om du kör med kätting alltså ) Det bli lite jobbigare med at ta in och fästa ankaret men det får man väl ta!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser


 

Hej Funkis

De peke som jag tänker mig är nog inte att likna vid de gamla segelskutornas peke, bogspröt, klyvarbommar. De bestod ju av en trästam (liksom masterna) som stack ut från fören som du ser på bifogad bild av SXK´ s Gratia. Det hade nog inte varit så lämpligt att ha ankarkättingen fäst längst ut på ett sånt peke.

 

När jag tänker mig peke på en båt idag, är det ju typ en plattform kontruerad av kraftiga rostfria rör, som på bilderna ovan.

Sen är det naturligtvis seglingsmässigt helt fel ställe att ha ett tungt ankare liggandes längst fram på ett peke, men man får inte göra livet för komplicerat. På Havsfids hade jag ett par meter mycket grov ankarlina fäst direkt i plogankaret för att efterföljande kätting inte skulle skada skrovet, och som nådde ned i ankarboxen, sedan fyra meter kätting följt av 50 m ankarlna. Det är viktigt att ankaret sitter fast och det fanns två kraftiga skothakar att fästa ankaret till peket.

 

Det har av vissa påpekats att man inte skall ha peket stumt monterat mot skrovet utan att det skall kunna röra sig en aning för att det inte skall uppstå brott på svetsfogarna.

 

Det Orskarhamnspeke som jag hade på havsfidran monterades med en ubalk på var sida om skrovet i vilket peket sattes fast med en genomgående bult. Jag hade gjort en förstärkning i form av ett fyrkantsrör från förstaginfästningen till fören. Denna del satt stumt mot skrovert. Förstärkningen tjänade två syfte. Dels gjorde det peket självbärande och dels var det upplag för den trall i fiskbensmönster som utgjorde pekets gångyta. Dessvärre har jag inga digitala bilder.

 

ha´ t sô pen´ t

tommy

PS.

Jag håller med dig. Jag skulle aldrig vilja ha en ren motorbåt, men jag skulle heller aldrig vilja ha en segelbåt utan en riktig motor

dvs inombordare).

DS

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej jag har en peke som jag köpte hos Hammax. Den hr en fördel att den är lätt att skjuta in om man inte vill ha den ute ca. 1m den var enkel att montera och har fungerat mycket bra.

 

se www.hammax.se

 

bilden kommer från Omega 42

 

Bengt-Åke

post-4676-1394234616,4667_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej,

 

Jag har en fråga till er som har peke:

 

Hur fästs waterstaget i skrovet? (om man inte har ögla eller annat)

 

MVH

Simon

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

 

Hej Simon

 

Har man inte haft något peke finns det nog inget fäste för vatterstaget. Då får man sätta dit ett sådant.

 

Jag monterade ett oskarshamnspeke på min havsfidra, som du ser på en bild i mitt inlägg ovan. Det var en stävögla som var bred uppe och slöt nästan in till skrovet nere. Jag har letat i det tillbehörskataloger jag har men inte hittat någon sådan. Det var kanske specialtillverkat av Oskarshamns Marin (i konkurs sen några år)

 

Den ögla jag hade var så bra som den kunde bli, till skillnad från de stävöglor man kan köpa hos de leverantörer jag kollat.

 

Jag är väl lite av en slarvpelle, som inte tycker att det spelar någon roll om min båt inte är skinade blank, om den får ett och annat märke i stridens hetta osv.

 

Däremot tycker jag om grejer som håller. Jag tycker inte heller att min fru skall behöva hoppa på en hal berghälla, de få ggr hon ät med, bara för att jag inte vill gå intill, för att det inte skall bli ett litet märke (eller stort) på båten. Jag seglar dessutom nästan alltid själv och det är omöjligt att komma in till land utan att gå mot berget ibland.

 

Har man då en stävögla som sticker ut i nedkant, även om det bara är någon cm, så händer det ibland att den hakar i en sten eller kant på berget. Det blir ganska stora krafter om båten sätteri sjön, även om den är liten.

 

När jag skall motera peke på min Storfidra om något år skall jag låta tillverka ett fäste för vatterstaget, ungefär som du ser på skissen. En plåt som är bockad så att den passar till skrovet och sitter fasat med ett antal genomgående bultar. En trekantig bit som svetsa i famkant på plåten. I underkant skall den sluta helt in till skrovet, så att det inte finns någon kant som kan haka. i främre överkanten ett borrat hål för vatterstaget.

 

På havsfidran laminerade (glasfiber och polyester) jag upp en kraftig förstärkning pluss en relativt stor plåt som bricka på insidan. Jag kommer till att göra en liknade förstärkning på Storfidran.

 

tommy

 

post-945-1394234616,9941_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej alla
Jag håller på att montera ett peke med pulpit på en 25 fots Parant just nu.
Enbart peket monterades först och då såg det mycket bra ut. Men med pulpit påsvetsad blir det lite konstigt då den ser ut att hänga i luften. Måste till ytterligare något på båten närmast peken också (vilket gör tillvaron vid förseglet blir trevligare också).
Vårt peke är enbart till för att förenkla vid tilläggning och av och på-stigning. Ankaret sitter genom peken men när ankaret lagts är det ju bara att ta linan utanför pekens hål och fästa den i båten direkt..Tyngden med ankaret gör mig inte så mycket då jag inte tävlar (längre).
Tips på att få pulpit att visuellt hänga ihop bättre med resten av båten mottages tacksamt :)
(peken är gpat 100 från Båtsystem) 
 
Hej o må gott o Glad Midsommar
/Johan 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej,

När jag var i Egersund förra sommaren, låg det en 36-40 fots segelbåt från Bergen. DE höll på med stortvätt och torkning av all utrustning och jag kunde inte låta bli att fråga vad som hänt.

Hans peke ung 1 m långt, hade varit täckt med en rutmönstrad teak däck.

I en stor dyning hade peket kommit under vattnet. Trädäcket slets bort och vid nästa sjö dök båten ännu djupare. Hela det främre stuvutrymmet hade vattenfyllts och tyvärr fortsatte vattnet in i båten.

I våras gjorde jag ytterligar ett avrinningshål i förstuven om den skulle vattenfyllas.

Jag har tänkt om och kommer att montera ett kort Peke från Båtsystem med stora springor mellan teak brädorna. Ända anledningen att ha peket är att det ger en bra placering för ankaret och att det kan bli lättare vid landstigning. Jag vill också använda det för en gennaker.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Wille

På min förra båt som var en liten Triss Magnum så tillverkade jag ett peke av 60 mm alurör som var utskjutbart till 650 mm utanför stäven. Jag hade gennakern på en Harkenrulle.

post-1958-1394234811,4028_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...