Gå till innehåll
måndag 27 januari 2025
Mackey

Segla på västkusten med omålad båtbotten

Rekommendera Poster

Postad (redigerade)

Jag lägger ämnet under långfärdssnack eftersom jag tycker det blir en fråga om långfärd vad gäller de förändrade förutsättningarna.

 

Vi har planer på att segla på västkusten med vår båt som inte har någon bottenmålning.

Ytskiktet består av lamineringsepoxi som iofs. är ganska blank, men som helt saknar kemiskt skydd mot beväxning.

 

Tanken är att ta oss ner från Stockholmstrakten i slutet av sommaren via Göta kanal och segla runt i Bohusläns skärgård ett antal veckor lite efter den värsta turistsäsongen. Sedan lägga upp båten över vintern någonstans och segla hem till Stockholm nästa vår.

 

Ett antal frågor uppkommer!

  • När är egentligen bästa tiden att segla i den bohuslänska skärgården?
    Vi ska ju inte bara segla utan även ha trevligt på olika vis och sola och bada.
  • När börjar det lugna ner sig i skärgården?
    Jag har tillbringat både fritid och arbetstid i Bohuslän, men har ändå inte riktigt koll på när säsongen börjar ta slut och när allt plötsligt stänger.
  • Var kan man få en vinteruppläggningsplats för en 32-fots segelbåt?
  • Hur sjutton gör man med båtbotten?
    Så länge vi är på väg är det ju inga problem, men väl ute i havet så är ju den gängse uppfattningen att det är i det närmaste omöjligt att ha en båt i Bohuslän utan antifoulingfärg.
  • Hemsegling på våren (före midsommar) - Vad ska vi inte missa?
    Det är ungefär 600 M så det går ju på en vecka om vädret och vi själva vill. Då är det non stopp segling (med motorstöd om vinden är dålig/fel) som gäller och då missar vi naturligtvis en hel del.
    Egentligen är det Bohuslän - Karlskrona frågan gäller. Karlskrona - Stockholm är redan avbockad så att säga.
    Även den danska sidan bör kanske ingå när man ändå är där.
  • Andra råd och tips!?

 

Tack på förhand!

Mackey

Redigerad av Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En idé för att "krångla till" era resplaner om tiden räcker för er.

 

Kör Göta kanal på försommaren (lite mindre trängsel). Stanna upp i Vänern under semesterperioden. Där är gott om plats och finns mycket trevligt att kolla runt på. Dessutom inga havstulpaner.

 

Segla vidare till Bohuslän efter semesterperioden. Senast jag var där så vände vi söderut rätt tidigt på grund av den massiva trängseln i hamnarna mitt i sommaren. Där är nerlusat med gigantiska Norska motorbåtar under semesterperioden...

 

Eventuellt försök hitta vinterplats i Vänern om ni inte känner att det är ett måste att snabbsegla tillbaka runt Skåne. Danmark är visserligen gemytligt och väl värt att besöka på återvägen men räkna då inte med snabbsegling hem utan låt det bli en långsammare sommarsegling tillbaka o njut av både Danmark o Blekinge på vägen hem.

 

Havstulpanerna är väl värst under högsommaren/hösten så hemresan kan nog klaras utan alltför mycket påväxt. Sensommaren i Bohuslän kräver nog några bad med bottenskrubbning.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej!

 

Nu är det ett tag sedan jag hade förmånen att segla på västkusten, men det är trångt, ju, ingen egen ö eller holme. Så ett stalltips, maj och augusti lugnar det ned sig, när norrmännen lämnat i norra delen.

När det stänger vet jag inte, det finns säkert västkustbor som har bättre koll än jag.

Kolla m Grefab om vinterplats, ställ er i kö, annars kanske någon privat klubb eller så.

Du får säkert en massa fina tips på ställen från Gbg till Kna men jag har några egna favoriter i sundet där jag seglar; Borstahusen, Nivå på danska sidan i höjd med Ven, Norreborg på Ven, inte att förglömma den lilla fina hamnen innanför Barsebäck; Vikhög mm mm.

Gilleleje i DK men där är trångt (har jag hört).

I sundet; spana efter tumlare :-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej

det är trångt i hamnar under vecka27 till 33 sen lugnar det ner bra, för o efter säsong är bäst segling. Men även lite trevligt under högsäsong, annars ett bra tillfälle at besöka Danmark, Skagen är ju alltid trevligt sen vidare mot Läsö , Säby  Anholt många fina ställen.

men ta lite god tid på er, Göteborgs skärgård är lite mindre trängsel än norra Bohuslän, med gästhamnar på de flesta öar. Men många sevärda ställen mellan Marstrand o Koster. såsom Käringön Gullholmen  vasholmarna Lilla o stora Kornö, Smögen Hunnebostrand Fjällbacka Väderöarna Grebbestad Resö  syd o nord Koster.  Listan går att göra mycket längre men några trevliga ställen att besöka

 

ring runt till marinor på Orust, Tjörn finns ju även ganska många högre upp. Sotenäs kommun brukar erbjuda vinter plats på parkeringarna under vintern, finns ju även många marinor att vända sig till, så det borde gå att fixa

vill man ha i älven kan man ju ringa till Lilla Edets båtklubb eller Nols båtklubb o prata med dem, de ligger ca 5 timmar motorgång från Göteborg. Nol ca 3 timmar. Trollhättans båtklubb ca 10 timmar, men då måste man slussa upp båten med

sen finns det ju ett stort antal söder om Göteborg

hemsegling är nog fint runt midsommar o framåt, vi har gjort den turen 6 ggr. gick på 4 dygn mellan

Inagarö Hunnebostrand för ett par år sedan, Men det var transport segling, inte så kul att stressa så, men 8-10 dagar i lugnt tempo är nog bättre. några enligt oss trevliga ställen är Simrishamn Hanö Ystad .Malmö, gärna dockan mitt i stan Köpenhamn Ven Helsingborg Mölle Gilleleje Torekov Varberg .

vad gäller bottenfärg så växer det ganska bra på västkusten, lite mindre på för säsong o mer under högsommaren/hösten, men har du epoxi under så är det ju bara att skrapa av det som växt när man tar upp o kanske ta några bad under sommaren o skrubba lite

Ganska svårt att spå hur mycket det  kommer o växa, används båten frekvent växer det mindre samt lite olika hamnar, det värsta som kan hända är ju ett litet lyft mitt i för o spola av lite

när du är i Göta älv så ha koll på öppettider samt på att det är 6 st  stora slussar , men de brukar vara odramatiskt så länge det inte är för fullt i dem. brukar oftast vara bra ström ned mot Göteborg samt 4 broar efter Lilla edet, och 6 st mellan Vänersborg o Trollhättan

så bra att ha VHF i ordning

 

mvh Johan

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Större delen av semesterflottan verkar ju börja i söder v.27-28 för att gå norrut och sen vända söderut igen oavsett om de börjar i Onsala eller Skärhamn, så det gäller att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt.
Det kan t.ex vara glest i Göteborgs skärgård runt v.29-30, är min erfarenhet, men det varierar ju från år till år och med vädret så klart.
Så jag skulle säga att trängseln börjar att avta redan i vecka 31 i norr och i v.32 brukar det inte vara några problem att få plats men v.28-30 är det abslolut värst och ibland får man knappt plats i naturhamnarna när det är riktigt fint väder. Men när vinden tar i så bjuder Bohuslän på många fina naturhamnar som ibland ger bättre lä än i hamnarna  så det kan vara något att kika efter. Tänker du lyfta för vintern i Göteborgstrakten så är Öckerö hamn ett tips, de lyfter med sublift med masten på om du vill.
@Georg_Ohm har ju betydligt mer rutin och år i Bohuslän i båt än jag så vi får se om han håller med mig eller om jag får ställa mig i skamvrån nu 😉😄

Redigerad av Makro

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej Mackey!

Om seglatsen å annat där  på den kusten vill jag inte ge någon tips. Jag har bara sträckseglat kusten upp-å-ner till Strömstad å Norge, samt lite runt Smögen med Thallatha.

 

Däremot epoxi. På min förra båt hade jag en 10 cm bred remsa med epoxi, just i vattenlinjen. Det var så halt så det fäste ingenting där. Inga tulpaner  inget slem eller annat fanstyg. Det var helt rent. Med andra ord, du behöver inte oroa dig för att det saknas "gift"färg.

 

Behöver du gast så säg till.

Snart dags att putta i båten. 3-4 månader.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för tips!

 

Det verkar ju som att man ska hålla sig borta från Bohuslän i juli, men att det är rätt okej trängselmässigt övrig tid.

 

Jag saknar svar på när Bohuslän stänger och öppnar för säsongen.

 

Det skulle nog passa oss rätt bra att komma fram i början av augusti och segla runt ett par tre, fyra veckor för att sedan lägga upp båten i början av september..

 

En variant att klara båtbotten mot havstulpaner är ju att lägga sig i sötvatten några dagar så att larverna dör (eller när båten inte används). Finns det några sådana möjligheter förutom i Göta älv?

En annan variant är ju att dyka och skrubba, men då blir det nog att införskaffa en våtdräkt och en luftpump med slang och regulator som klarar några meters djup.

(Jag har dykcert och känner till riskerna. Har bara fridykningsutrustning nu och är inte intresserad av att skaffa någon riktig dykutrustning.)

 

Hemseglingen blir säkerligen före midsommar. Lite lugnare fram tom. Blekinge och kanske en sväng över till Danmark. Sedan nästan sträcksegling i tre, fyra dygn upp till Stockholm med några stopp på platser vi tycker om.

 

Plötsligt slår det mig att det kanske är bättre att göra tvärt om, segla ner längs kusten på sensommaren för att sedan segla hem och uppleva Göta kanal i vårskrud.

Några synpunkter om det?

Göta kanal i juli eller Göta kanal i maj!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan skrev Mackey:

- - -

En variant att klara båtbotten mot havstulpaner är ju att lägga sig i sötvatten några dagar så att larverna dör (eller när båten inte används). Finns det några sådana möjligheter förutom i Göta älv?

- - -

 

Plötsligt slår det mig att det kanske är bättre att göra tvärt om, segla ner längs kusten på sensommaren för att sedan segla hem och uppleva Göta kanal i vårskrud.

Några synpunkter om det?

Göta kanal i juli eller Göta kanal i maj!

Att gå upp en bit i Nordre älv är ett alternativ till Göta Älv. Sen vet jag inte hur länge havstulpanlarverna överlever i sötvatten. När de nyss satt sig så har de ju inga skyddande skal att gömma sig i så de tål kanske inte så mycket...

 

Göta kanal brukar inte öppna för fritt åkande förrän i mitten av juni. Trollhätte kanal är öppen året runt. Att åka under försäsong blir väldigt bundet då de kör i kolonn med ett antal båtar från start till mål varje dag. Det fungerar för transportsegling men ni kommer inte att kunna ta er tid och njuta av alla fina strandhugg längs kanalen.

 

Om du vill vända på resan så överväg att segla runt i Vänern från sjösättning tills mitten av juni. Då kan det dessutom bli lite mer naturligt att vinterförvara någonstans runt Vänern, vilket jag misstänker är billigare än nere på kusten.

 

Jag verkar kanske lite tjatig om Vänern men både den sjön och Vättern är ett par områden med många möjligheter som många kanalresenärer tyvärr missar när de bara sträckseglar igenom. Numera finns det en del Hydrographica-kort över Vänern (Det finns även ett gammalt Hydrographicakort över delar av nordvästra Vätterns skärgård men jag är tveksam till om det går att köpa pappersutgåvan längre, digital utgåva tror jag finns i de elektroniska sjökorten.) och hamnguide med bra hamninformation för båda sjöarna. När jag seglade där under slutet av 70-talet och början av 80-talet så fick man socialisera i nattvikarna för att hitta pärlorna. Framförallt i Vänern är det rätt besvärligt med grunda stränder om man bara försöker hitta nattvikar på måfå.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
13 timmar sedan skrev Mackey:

Jag saknar svar på när Bohuslän stänger och öppnar för säsongen.

 

Nu är det nog så att Bohuslän inte är en butik, så några öppettider blir lite svårt att hitta. 😉

Men under perioden okt - mars är det garanterat stendött överallt. April börjar det röra på sig liiite, och fr o m Kristi himmelsfärdsdag börjar det röra på sig lite mer. I 2:a veckan i aug ska de flesta norrmännen börja jobba, då minskar trycket markant. När sen skolorna börjar då stänger butik efter butik och ett antal restauranger. Dock inte alla. September är en magisk månad med ofta fint väder och fortfarande varmt i vattnet. Då får man hålla koll på vad som är öppet och inte. 

 

Frugan och jag tog en liten semestertrip med bil sommaren -23 (Mitt i Juli) och stannade till vid Göta kanal på ett flertal platser mellan Motala och Söderköping. Det var lite liv i Sörping, men i övrigt var det lite smådött. Kan inte påstå att det var trängsel eller köer nånstans. 

När det gäller sötvatten, längst in i Gullmarn mynnar Örekilsälven ut, kanske kan man få låna nån plats ett par dar. Annars finns alltid möjligheten till lyft och spolning.

 

Välkommen till vårt underbara Bohuslän. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
16 timmar sedan skrev Janne_G:

Välkommen till vårt underbara Bohuslän. 

Tackar!

 

Som barn var jag någo gång varje sommar i Bohuslän på ett eller annat vis, men det var längesedan nu. Sedan har jag haft en del jobb i olika dekar av Bohuslän genom åren. Jag har sett hur samhällena längs kusten går i vintervila på hösten, men har inte alls koll på när det sker. Det verkar ju som att första halvan av september kan erbjuda viss turism, kanske lagom turism.

 

Jag längtar!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

hej

mitt svar är högst ovetenskapligt , men vi har åkt turen 6 ggr och på tillbaka vägen mot Göteborg har det vart motvind varje gång längs sydkusten, på västkusten är det ofta västligt så där har det vart god segling, så mitt val hade vart kanalen i Juli

 

segla runt på västkusten i augusti är en fin ide, även september är trevligt då är det ledigt på sxk bojar o alla fina ställen är tillgängliga

var inte för oroad för beväxning, räkna med att göra ett lyft vid nåt tillfälle och spola av båten samt några dyk med svampen, det brukar vi göra med, även om vi  har bottenfärg

mvh Johan

 

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Många butiker och krogar stänger på veckorna redan efter v:31 men har ofta öppet ett par helger till.

kanske 1-2 helger in i september.

 

efter v31/32 rasar gästhamnsavgifterna med ibland flera 80% på en del hamnar.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2025-01-13 vid 20:00 skrev Makro:

Större delen av semesterflottan verkar ju börja i söder v.27-28 för att gå norrut och sen vända söderut igen oavsett om de börjar i Onsala eller Skärhamn, så det gäller att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt.
Det kan t.ex vara glest i Göteborgs skärgård runt v.29-30, är min erfarenhet, men det varierar ju från år till år och med vädret så klart.
Så jag skulle säga att trängseln börjar att avta redan i vecka 31 i norr och i v.32 brukar det inte vara några problem att få plats men v.28-30 är det abslolut värst och ibland får man knappt plats i naturhamnarna när det är riktigt fint väder. Men när vinden tar i så bjuder Bohuslän på många fina naturhamnar som ibland ger bättre lä än i hamnarna  så det kan vara något att kika efter. Tänker du lyfta för vintern i Göteborgstrakten så är Öckerö hamn ett tips, de lyfter med sublift med masten på om du vill.
@Georg_Ohm har ju betydligt mer rutin och år i Bohuslän i båt än jag så vi får se om han håller med mig eller om jag får ställa mig i skamvrån nu 😉😄

Nej ingen skamvrå alls, jag håller till fullo med.

Det tycks ju återigen så som att de svenska semesterveckorna, det som förr kallades för ”industrisemestern” återigen är mer koncentrerad veckorna 27-30, kanske även vecka 31. Sedan kommer tyskarna och danskarna starkt i söder, medan då den norska ockupationsflottan drar sig hjemmåt från det delvis återerövrade norra delarna av Bohuslän.

 Under dessa veckor bör man vara i hamn innan klockan 13, gärna tidigare, helst vid 11-tiden då sjusovarna ätit frukost och börjar att lämna hamnarna. Men kl 13.15 är det oftast knôkfullt.

Nu blir jag ”statsanställd” i mars och kommer att utnyttja för- och eftersäsongen mer effektivt. Och kan ju då lägga till längsides i exempelvis Smögen, kanske man där kan köpa en glass och kanske få en öl eller kopp kaffe på bryggan innan alla försäljningsställena där har stängt eller ens öppnat för säsongen. 

Det finns visserligen en tanke om att besöka vår närmaste och största dricksvattenreservoar. Möjligen skall gynekologernas årskonvent i Trollhättan besökas, ”Framfallens dagar”… men inget är bestämt ännu.

Redan andra veckan i augusti är det väldigt dött i hamnarna norr om Marstrand. Då är det ju som @Makro skriver mer fullsatt i Göteborgs- och Öckerös skärgårdar. Vrångö i söder Vinga mittemellan, Hyppeln och Rörö i norr är bara att glömma om man kommer på fredag eftermiddag eller kväll. Det förekommer att man lägger båten i hamnarna på dessa öar mitt i veckan och tar färjan eller skärgårdsbåten hem och sedan ut till veckoslutet, förutom på Vinga då, som inte har någon kollektivtrafik till fastlandet.

 

Att ha en omålad botten, eller botten målad med någon totalt ogiftig färg i våra vatten är just nu en idioti.

Även bottenmålad med de nu godkända giftiga bottenfärgerna är en dumhet, men klart bra för miljön, bra för havstulpaner, blåmusslor och allehanda gröna långhåriga alger.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2025-01-22 vid 13:14 skrev Georg_Ohm:

 Under dessa veckor bör man vara i hamn innan klockan 13, gärna tidigare,

Åhh, vi som sällan kommer iväg före 12. 😱

 

2025-01-22 vid 13:14 skrev Georg_Ohm:

Att ha en omålad botten, eller botten målad med någon totalt ogiftig färg i våra vatten är just nu en idioti.

Jo, det förstår jag, men jag har inget intresse av att måla på någon färg en säsong för att sedan skrapa av den till nästa säsong. Det får bli lite dykskrubbning och kanske något lyft för avspolning med högtryck.

 

2025-01-22 vid 13:14 skrev Georg_Ohm:

Redan andra veckan i augusti är det väldigt dött i hamnarna norr om Marstrand. Då är det ju som @Makro skriver mer fullsatt i Göteborgs- och Öckerös skärgårdar.

Så hur skulle ett bra upplägg av seglingen se ut för att slippa trängas, men ändå ha möjlighet att ta en fika eller käka en middag?

Anlända till Göteborg tidigt i augusti? 

Börja att segla någon vecka söder om Marsstand?

Sedan seg(l)a sig norrut och avsluta i mitten av september i trakten av Grebbestad/Strömstad någonstans?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
8 minuter sedan skrev Mackey:

Åhh, vi som sällan kommer iväg före 12. 😱

 

Jo, det förstår jag, men jag har inget intresse av att måla på någon färg en säsong för att sedan skrapa av den till nästa säsong. Det får bli lite dykskrubbning och kanske något lyft för avspolning med högtryck.

 

Så hur skulle ett bra upplägg av seglingen se ut för att slippa trängas, men ändå ha möjlighet att ta en fika eller käka en middag?

Anlända till Göteborg tidigt i augusti? 

Börja att segla någon vecka söder om Marsstand?

Sedan seg(l)a sig norrut och avsluta i mitten av september i trakten av Grebbestad/Strömstad någonstans?

Köp nya batterier till väckarklockan. Tuppar är inte tillåtna i gästhamnarna.

Ät frukost redan innan du går och lägger dig på kvällen, så kommer du i väg tidigare på morgonen.

 

Påväxningen sker hela säsongen, men är kraftigast i juli och augusti enligt uppgift.

Cyklop, våtdräkt och plastskrapa bör ingå i standardutrustningen ombord.

Kranlyft kan bokas på vissa orter, men kranarna är i allmänhet klena och taxan är hög.

3000 kr för ett lyft är inte ovanligt, sedan skall nu båten i sjön igen…. 3-5 ton brukar vara vanligt att kranarna klarar. Många gånger rör det sig om begagnade kranar från stenhuggeritiden.

 

Nu i januari, och februari är det inte så många gästande båtar i hamnarna… På dom större orterna är det ju en större chans att någon restaurang är öppen, annars får du laga mat själv.

I mitten av maj börjar de populära gästhamnarna runt Göteborg fyllas på om helgerna, men många båtar står då fortfarande på land. Tro det eller ej, men det finns mer plats vid bryggorna om det är dåligt väder. Tvärtom under semesterperioden, då många ligger kvar och bekänner sig som inblåsta.

 

 Vardagar i augusti bör inte vara några problem söderut, men om det blir bra väder, som är rätt vanligt är det många ute under helgerna. Norr om Marstrand är det sannolikt inga problem att få plats. Norr om Sotekanalen lär du känna dig rätt ensam.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

ett bra tips är att ta sig över till vårt fina grannland Danmark under juli, av nån anledning är det lättare att segla runt där mycket tack vare frihamns systemet , vi brukar ofta sticka över dit i början av semestern, sen augusti o framåt är helt ok i vår skärgård.

sen har du ju även Norges syd o syd öst kust, fina platser o lite båt

 

vad gäller lyft så är jag inte lika pessimistisk som George de större samhällena i bohuslän brukar ha lite marinor med truckar som klara lyft av medelstora båtar, vissa med mast på Hunnebo Kungshamn Hamburgsund för at nämna några, priset varierar säkert men 1000-1500 för et snabblyft är inte omöjligt, stenhuggar kranarna eller Derrick kranarna finns ju kvar på många ställen men inte de som alltid används. Brukar lyssna på den i Hunnebo när den används, elmotorn låter över hela hamnen , troligen ingen bromsjustering de sista 30 åren. 

 

sen har man ju alternativet svajankring som alltid funkar om man vill hålla sig ute bland öarna,  då kan man få bra platser även i Juli

 

mvh Johan

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
10 minuter sedan skrev Comfort4:

….vad gäller lyft så är jag inte lika pessimistisk som George….

Nejdå, inte mer pessimistisk än när jag var liten pôjk och seglade optimistjolle…

Inte pessimist men väl vardagsrealist.

😀

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

@Mackey, Marstrand föresten…

Det är ju klart att om om aldrig ha varit där tidigare, och vill bese Karlstens fästning och exempelvis äta på Lasse-Majas krog, så skall du ju lägga till där. Men om historiska artefakter och dyra hypade restauranger är av mindre intresse så passera gärna Marstrand, hamnen är inget vidare, det är guppigt. Det är dyrt. Och de gånger det pågår olika regattor är väldigt många platser reserverad för kappseglingsbåtar och deras så kallade ”tenders”.

Skärhamn på Tjörn har bättre hamn och är trevligare med väldigt bra samhällsservice.

Tjörnekalv är trevligt också, men bara en handfull gästplatser. På Klädesholmen finns en bra hamn och en fin och populär restaurang, Salt och Sill, om den nu inte bytt namn.

På färden mellan Marstrand, Klädesholmen och på väg mot Skärhamn passerar utsocknes gärna Stora Jungfruhålet, det lilla hålet är reserverat för dem som vet var någonstans grunden inte finns. Det vår att passera Lilla Jungfruhålet med kölbåt, det går jättebra, men som sagt bara man vet var grunden inte finns, för sjökortet stämmer inte jättebra.

Redigerad av Georg_Ohm

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...