Gå till innehåll
fredag 25 oktober 2024
M__G

Byta till elmotor på mindre eka.

Rekommendera Poster

Hej alla elbåtsintresserade 

 

Jag har idag en eka på ca 4 meter, den drivs av en 5 hk utombordare, den används i en avlång sjö med å i slutet som det åks i ibland. Den används inte mycket men trevligt med turer då och då. 

Nu är det förbjudet att använda förbränningsmotor från och med årsskiftet. En väg idag tar ca 45 minuter i kanske tre fyra knop. Hur ska man tänka om man vill kunna använda ekan med elmotor? Vill inte lägga mer pengar än nödvändigt då den inte används överdrivet mycket, den behöver kunna köras drygt en timma åt varje håll i rimlig fart och klara lite strömmande i ån. Samtidigt så vill jag gärna att det ska vara lätt att ta med grejerna så det inte får fötter och går ladda hemma. Eller enkel solpanel för laddning av batterier på plats? 

Tacksam för ideer och tankar. Någon kanske sitter eller suttit likande dilemman. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En MinnKota av de lite större modellerna, samt ett Li-batteri 80-100Ah. Väger kanske 6+12kg, som du kan ta med hem och ladda där. Bör klara flera timmar på fullfart och halva dagen på halvfart, och ingen risk att motor och batteri (samt solpaneler) får fötter.

 

Hade en MinnKota 30 på vår gamla gummibåt och ett litet blybatteri på 18Ah. Körde man halvfart (2-3 knop) räckte det timmar ändå. Men då fanns inte förträffliga LiFePO4-batterier, där du får mångdubbla kapaciteten till samma vikt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...